Tudtátok, hogy Magyarország 1938-ban döntős volt a futball VB-n?
Igen tudtam. Az viszont engem is mindig érdekelt, hogy miközben Puskásékat az egekbe magasztalják a mai napig, addig a korábbi generáció ugyanakkora eredményéről miért nincs még csak szóbeszéd sem.
Talán az lehet a fő oka, hogy míg Puskásékkal a rendszerváltás után, de még a 21. században is lehetett riportot készíteni, tv/rádió műsorokba meghívni, mert éltek. Ezt sajnos a 38-as csapat tagjaival nem lehetett megcsinálni, illetve volt egy világháború is közvetlen a vb. után, ami talán közrejátszhatott. Az emberek gondolom kevésbé foglalkoztak abban az időben a focival, így "feledésbe" merült az akkori ezüstérem. Meg talán nem is tulajdonítottak neki olyan nagy jelentőséget mint a háború után amikor már béke időben, de orosz megszállottság alatt az emberek ki voltak éhezve egy kis szórakozásra/kikapcsolódásra, vagy bármiféle nemzeti sikerre. A foci pedig ezekre tökéletes volt már Puskásék idejében is.
Persze ez csak az én véleményem, lehet teljesen más oka(i) vannak annak, hogy sokan még csak nem is hallottak a 38-as csapatról.
Egyébként könyv is van róluk "Az 1938-as magyar vb-ezüst és ami mögötte van..." címmel. Pár éve majdnem megvettem, de könyvhöz képest is drága volt ott ahol láttam. Viszont szeretném majd egyszer elolvasni, mert érdekel :)
A Rákosi érában alakult az ki, hogy a futballt propaganda célra is használják, kihasználják.
Akit érdekel a futball, az tudta, hogy 1938-van, és 1954-ben VB második volt a válogatott, de az Arancsapat köré felépített mmítosz nem a VB szereplésre lett felépítve, haem az angolok elleni 6-3-as győzelemre, ami egy barátságos mérkőzés volt.
Az egész világon fújták a magyar csapat összeállítását, ők lettek az Aranycsapat, de összesen hányszor játszottak azok a játékosok együtt?
A futballt tehát propaganda célra használták, az nem fért bele az akkori ploitikai nézetbe, hogy sokat emlegessék a háború előtti idők futballját, és azt is látni kell, hogy a futball a háború után indult rohamos fejlődésnek, lett a legnépszerűbb sportág.
1938-ban főleg európai válogatottakból állt a mezőny, csak Brazililia, Kuba, és Indonézia (akkor Holland-India) csapat érkezett Európán túlról.
Kuba és Indonézia futball VB-na 16 között... ilyen is volt
8:
Egyébként a 3 olimpiai arany volt az ami eléggé kamu volt, mert akkoriban csak amatörök indulhattak, így a nyugati országoknak csak másodvonalas válogatottjai voltak az olimpián, míg nálunk papiron amatőrök voltak a focistáink, kamu sportállásokkal.
Egyébként nem csak pusztán a propaganda, diktatúrában sokkal erősebb a motiváció a sportban, azon kevés területek egyike, ahol volt lehetőség kitűnni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!