A rossz minőségű utak mennyire károsítják a kerékpárokat?
Szeretnék venni egy B'twin tilt 100-as összecsukható egysebességes városi biciklit (városi használatra (munkába járáshoz)).
20" kerekei vannak, azt olvastam, hogy jobban fel kell fújni, mint a nagyobb/vastagabb kerekeket, hogy ne kapjon defektet. Szóval egész keménynek kell lennie a guminak?
Főképp járdán mennék, bár ott is vannak ilyen repedések meg a padkákra le/fel menés nem tudom mennyire árt a felninek, és hogy kockáztatom-e ezzel a defektet.
Vagy menjek a kátyús autóút szélén? Hogy tudnám elkerülni a felni és gumi sérülését?
A külső gumin fel van tüntetve az ajánlott nyomásérték. Ilyen nyomáson (vagy egy kissé felette) használva túl nagy gond nem lehet.
A normál közlekedési útviszonyok nem károsíthatják a kerékpárt; erre lett tervezve. Mondjuk a padkázást nem szereti...
Viszont ha a járdán akarsz közlekednib akkor feleslegesen vered magad kiadásokba: az említett járművet ui. ott csak tolhatod magad mellett: a járdán a járművek közlekedése alapvetően tilos. A kátyús autóút szélén se menjél vele, az autóutakon kerékpárral kátyútól függetlenül nem közlekedhetsz. Ajánlom helyette a közutakat...
#1: Az Üllői Úton például megnézném, hogy te hogy kerékpározol. Én egyszerűen nem merek, így marad a járda. Autóút alatt minden olyan utat értettem, amelyen autó közlekedik (és nem autópálya).
#2: Vonattal is megyek, és ingyen lehet szállítani rajta, ezért kell összecsukhatós.
Na a kicsi kerék és azon a kicsi gumi mindig nagyobb nyomást igényel mint a nagyobb gumi. Ennek technikai okai vannak amit nem részletezek. De valóban felvan tünteve rajta az adott nyomás érték. A felütéses defekttől félsz de azt kátyútól nem kapható,hacsak nem "tankcsapdáról" beszélünk...és viszonylag magassebessegéről. Amit egy összecsukható bringával nem akarsz elérni.
A többivel szemben:kígyóharapas,szúrás,stb azok ellen nem sokat tehetsz. Max.:defekt gátló lötyi.
Az Űllöi úton sem akarnak elütni az autósok mert mennek a böribe. Szoval kapjfel egy láthatósági mellényt és nyomás.
Ui:a rendőr valszeg nem fog megbűntetni azért ha a járdán kavarogsz de egy idő után megunod a gyalogosok kerülgetését.
Vagy majd elütsz valakit aki jól elver.
Az Üllői úton speciel eddig még nem emléxem hogy kerékpároztam volna, de nagy valószínűséggel pontosan ugyanúgy kell ott is, mint bármely más úton. Vagy az valami különleges hely lenne?
A félelem pedig nem írja felül a közlekedési szabályokat. Ha félsz kerékpároznib akkor van egyszerűbb megoldás is: senki nem.kötelez arra, hogy így közlekedj.
Az autóutat pedig én úgy értelmezem, hogy az autóutat jelent. Ahogyan a KRESZ is definiálja: táblával autóútként megjelölt út. Ha a te értelmezésed szerint nézzük, akkor használd a kerékpárutakat -a logikád szerint itt nem a kerékpárútként kitáblázott önálló utakról van szó, hanem mindenb kerékpárral használható útról (nemb a járda nem tartozik bele)...
"Járdán tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járműforgalom vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.
A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik. Emellett a kapualjakból kihajtó autósok nem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból. Fontos még megemlíteni azt, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés felfestve – csak kerékpárról leszállva, tolva lehet átkelni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!