Mi indokolja a jelentős árkülönbséget a kerékpáros sisakok közt?
1994 óta hobbyszinten hódolok az mtb sportnak.
Jelentős eséseim és sérüléseim eddig nem voltak, talán ez lehetett az oka, hogy sosem éreztem szükségét annak, hogy sisakot hordjak, illetve hogy vegyek egyáltalán, így zéró ismerettel rendelkezem. Haladva a 44 felé, apaként azért már óvatosabb az ember, így újra terítékre került a sisak kérdése.
Tanácstalan vagyok, hiszen azonos kategórián belül is jelentős az árkülönbség és ránézésre -számomra- nem derül ki, mivel tud többet egy drágább sisak. Amiket néztem, mind egy hungarocel alapra épül, amire ráhelyeznek különböző eljárással egy külső "héjat".
Aki használ sisakot, illetve jártas a témában, kérem, segítsen tisztán látni! Köszönöm!
Az a helyzet,h a sisak csak a koponyádat védi (amennyire tudja),a többi csontodat viszont semmi.
Szóval túl drágát én sem vennék...
Avédelemre mindegyik alkalmas; a szabványoknak megfelel. Egy drágább típusnál inkább a kényelemben van különbség: súly, szellőzés, állíthatóság, rögzítés... Illetve a használt anyagokban is lehet eltérés; sok esstben egy belső merevítéssel is el vannak látva...
Szóval ilyesmi.
Ha megengeded, nem fejtem ki azt, ami már írott formában elérhető, itt csak a lényegieket emelem ki neked, mert az előzőek kissé félrevezetőek lehettek.
"A szabványnak megfelelőség" remek, csak tudod-e, hogy melyik szabvány való neked? Pl. az európai EN 1078 nem igazán - már ha montizol. Bukókat sík, gömbölyded és éles (mint pl. az útpadka) felülettel való ütközések ellen tesztelnek a szabványok. Az európai nem ír elő mindháromra, a maradék kettőben is a három jelenleg érvényes szabványból a legenyhébb erőbehatás elnyelését kell csak teljesíteni a sisakoknak. Átalános sorrendben a legszigorúbbtól a legenyhébb felé a szabványok: Snell-95, Snell-90, EN 1078. Ha már kiadás, mérlegeld azt, hogy pontosan a neked való szabványnak felel-e meg, hány ütközést bír (azaz milyen anyagból van), és aztán jöhet a kényelmi-funkciós-próbálgatós döntés. Kivéve (mint mindig), ha pénztárcád dönt. Akkor fogod a büdzsédet, bemész próbára és kész is vagy. 10e alatt mindenképpen ez lesz.
Én ezt a dolgot az autókhoz hasonlítanám, mármint az autó "védelmi rendszerére". Hasonlításként vegyünk egy Volvot, ami egy törésteszten 5 csillagot elér.(ami azt illeti még többet is elérne, ha lenne több csillag)
A másik oldalon ott van egy Dacia(nem akarom szapulni a Daciat), ha jól emlékszem, kb. 3 csillagot ér el(típust most nem tudok, de most az lényegtelen).
Szóval a Dacia is átmegy a törésteszten, megfelel a normáknak, de a Volvo sokkal nagyobb védelmet biztosít.
Ugyanígy vannak a sisakok is. Az olcsó is tudja a normákat, de a drágább nem véletlenül drágább, jobb védelmet biztosíthat.
A Kellysnek van egy új technológiája(hogy más gyártónak van e hasonló azt nem tudom), ami sokkal jobb védelmet biztosít - MIPS a neve. Keress rá.
Persze a drágábbnál megfizeted a márkát is(mint a Volvonál), design-t, stb. De biztos vagyok benne, hogy nagyobb védelmet biztosít. Habár a legdrágább sisakban is meg lehet halni(fejsérüléssel is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!