Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi lyukasztja ki a belső gumit?

Mi lyukasztja ki a belső gumit?

Figyelt kérdés

Leeresztett a kerék, szétszedtem, egy(!!!) tűszúrásnyi lyuk, befoltoztam.

Egy óra múlva ellenőriztem, leengedett, gondoltam rosszul foltoztam be, de nem. A folt jó volt, de kb. 10 cm-re két újabb tűszúrásnyi lyuk.

Szemrevételezéssel, tapintással végigellenőriztem a külsőt, felnit, de semmi szúrót nem találtam.

Valaki (profi gumis) mondjon valami okosat, hogy ne teljesen hülyén haljak meg! :D

2018. márc. 29. 15:44
 1/8 Joe001 ***** válasza:

Mikor először ellenőrizted a belsőt, csak egy lyuk volt rajta ? Vagy mikor azt az egyet megtaláltad, nem is kerested tovább, hátha van több is ... ?

Én ugy szoktam , hogy pl akár egy lavórba vizet engedek, felpumpálom a belsőt, és a víz alá teszem , forgatom körbe. Ami lyuk van rajta, az mind láthatóvá válik .

Ha a külsőben nem volt semmi , a felnin se nincs semmi ... ( mondjuk ott a küllő végek esetleg kilyukaszthatják ... ) akkor max megint bele toltad/hajtottad a bicajt valami olyan dologba ami kiszúrta :)

2018. márc. 29. 16:11
 2/8 szlory ***** válasza:
100%

Minden foltozás esetén célszerű a teljes belsőt ellenőrizni (ld. lavóros), majd a külső teljes belső felületét ellenőrizni végigsimítva, óvatosan, hogy ne az ujjad kapja esetleg a következő szúrást. Ha rutinos vagy, akkor már a belsőn talált lyuk elhelyezkedéséből tudod, hogy _lehet_ az idegen tárgy a külsőben (ezért jó, ha szisztematikusan helyezed fel a külsőket - pl. a gyártói feliratot mindig a szelephez igazítod). Ha a felni felől van a lyuk, akkor lehet akár felniszalag problémája vagy pl. az aluforgács-szemét kihullása a furatból.

Vagy termeszek vannak a kerékben. :D

2018. márc. 29. 16:44
 3/8 A kérdező kommentje:

"Én ugy szoktam , hogy pl akár egy lavórba vizet engedek, felpumpálom a belsőt, és a víz alá teszem , forgatom körbe."

És is pont így csinálom. És BIZTOS hogy nem volt másik lyuk.

Közben nem is szereltem vissza a kereket a bicajba.

A küllő végekre nem is gondoltam, de szerintem azt éreztem volna, amikor a felnit végigtapiztam.

Esetleg kiesett az a szúró valami, mielőtt vizsgáltam (???), nem tudom, csak olyan hülye érzés, hogy nincs meg az "ok".

2018. márc. 29. 16:49
 4/8 anonim ***** válasza:
Termeszek :D
2018. márc. 29. 21:32
 5/8 Alex Fly ***** válasza:

Én már találkoztam olyan tüskével, ami úgy beágyazódott a külsőbe, hogy azt tapintással nem lehetett észrevenni. Amikor viszont a kerékpáron ültem, minden kerékfordulatnál a nyomástól előbújt és böködte a belsőt.

Szívás...

2018. márc. 30. 00:07
 6/8 anonim ***** válasza:
A gumi szerkezetét alkotó drót szálak közől lehet hogy elszakadt 1-2. és az böki meg a belsőt amikor felfújod.
2018. ápr. 5. 21:07
 7/8 A kérdező kommentje:

Azóta megoldódott, a 2. folt is jó lett, és nincs újabb lyuk, de...

Van egy szörnyű gyanúm, de bele sem merek gondolni, mert ha igaz, akkor nagy marha vagyok:

Amikor először foltoztam, hát nem dolgoztam steril környezetben (kamra, satu). Lehet hogy én paszíroztam bele 2 apró, láthatatlan fémforgácsot a gumiba, amikor préseltem fel a foltot? :-(

(És majdnem pontosan a gumi túloldalán lett a 2 újabb lyuk.)

2018. ápr. 6. 00:27
 8/8 szlory ***** válasza:

Most mondjuk azt, hogy "ááh, ne aggódj, nem az volt"? :)

Na nem emiatt írok (bár jót röhögtem - persze nem káröröm, inkább az élet egyszerűsége gyönyörködtet), hanem azért, hogy komolyan satut használsz a préseléshez? Meglepődtem.

Egyfelől nekem az ujjal összeszorítás is szinte mindig megfelelő eredményt hozott (jó, igazából csak nem vittem a satut az útra magammal, ezért kellett valami más :D). Másfelől tényleg elég kevesebb erő. Akár gyorsszorító (az legalább pici, könnyű, tiszta), akár útszélen a cipőt levenni, sarkad alá betenni, ráállni.

Ha már satuzol: legközelebb gondolom használsz legalább egy-egy kartonlapot vagy más alátétet a fém-gumi kapcsolatra.

2018. ápr. 6. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!