Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Meg kell tanulnom 2 keréken...

Pópa Ákos kérdése:

Meg kell tanulnom 2 keréken közlekedni! . Egyensúlyérzék nélkül. Mit tudnátok javasolni?

Figyelt kérdés

Új élethelyzet miatt szükségessé vált, hogy mindenképp megtanuljak 2 keréken boldogulni. 33 éves férfi vagyok. Lépést kell tartanom az asszonnyal, mert nem tudom bárhová követni autóval... pláne, hogy éppen autó nélkül vagyunk.

Kálváriám története:

- 3-4 éves koromban nagyapám, nyáron, falun próbált megtanítani biciklizni a seprűnyeles módszerrel. Amíg fogta a bringát nem volt gond, ha elengedte és megvolt a sebességem szintén nem volt gond, de amint vissza lassultam eldőltem az egyik irányba és maga alá hajtogatott a váz.

- Az év hátralévő részében városban, fater tett támkereket a bringára, hátha idővel ráérzek a dologra, majd leveszi. Minden korrektül ment, amíg úgy nem döntött, hogy egyik reggel mindkét támkereket 3-4 centivel elemeli a talajtól, hogy "megadja a biztonság érzetet, de a lehetőséget is" az önálló haladásra. Eredmény: 10 perc múlva haza bicegtem 8-asra hajtott kerékkel, görbe kormánnyal és nyereggel. Következtetés: Fater szerint genetikailag alkalmatlan vagyok a biciklizésre. Kaptam bringa helyett lábbal hajtós dodgemet.

- Később megtanultam gond nélkül jégkorizni, gördeszkázni, görkörizni egysorossal, a bicikli, meg el lett felejtve.

- Mikor nagyobb lettem (13-15 éves), faternak volt még egy fellángolása, hogy majd ő megtanít, mert már elég értelmes vagyok, hogy megértsem hogyan kell csinálni. Kaptam egy női nyerges kemping bicajt és jött a nyár, meg a falusi élet... szóval a terv az volt, hogy enyhe lejtőn leereszett nyereggel megindultam, mivel leért a lábam, az elején nem volt gond, amint megvolt a sbesség, feltettem a lábam a pedálra és gurultam amíg tudtam. Amint elfogyott a sebesség, felborultam. Szerencsére elég masszív volt a váz, így csak a nyerget, meg a kormányt kellett kiegyenesíteni. Következő fokozat, mivel kiderült, hogy csak akkor borulok fel, ha lelassulok, már a lejtőn elkezdtem tekerni, viszont ahogy bele tapostam az egyik pedálba, instant repültem abba az irányba bringával együtt. Fater levonta a következtetést, nem hülye vagyok, csak béna és tehetségtelen, igy a továbbiakban ő használta a bicajt.

- Olyan 30 éves korom körül, kedves párom közlte, hogy olyan ember nincs, aki ne tudna biciklizni, csak olyan, aki még nem próbálta, így kedves szülei telkén alám rakott egy tanulásra alkalmas bringát és próbálkoztunk. Úgy gondolta, a probléma az egyensúly és a lábaim mozgásának az összehangolásával van a gond, így átültetett egy robogóra. Elég nehezen oldottam meg az elinulást két oldalra kitámasztott lábbal, de elég gázzal szépen mentem egyenesen... csak a megállással voltak gondok. Fokozatosan lassítva kitett lábakkal meg tudtam állni, de ez ön és közveszélyes. Őgy gondolta, biztos nem fekszin nekem a robogó súlyeloszlása, így átültetett egy nagyon alacsony építésű, széles hátsó kerekű "gyerek-chopper"-re. Kényelmes volt, biztonságosnak éreztem, és elvilleg azzal lehetetlen felborulni. Hasonlóan talpszánkózással indulva, megfelelő sebsségnél feltett lábbal, szép egyenesen tudtam vele menni... aztán megdobta az első kereket egy pocslya alá bújt kátyú és repültem én is meg a motor is. Össze tört az első lámpa, elgörbült a kormány és lehorzsolódott a fél oldala. Gondolom mindenki érti miért nem próbálkoztam vele többet. Ezzel le is zártuk, hogy inkább autózzak.

- Most olyan élethelyzetbe kerültünk, hogy éppen nincs autónk, s mivel a párom tart a tömegközlekedéstől, meg eleve a tömegtől, vagy nem mozdulunk ki itthonról, vagy ő száguldozik a kis elektromos rollerrel, és meg sétálok, aztán idővel utól érem. Mostanában megint elhatározta, hogy megtanít bánni az elektromos rollerrel,, hogy együtt tudjunk zötyögni... több hónapos próbálkzás után rájött, hogy valószínóleg egyáltalán nem működik az egysúlyérzékem, mivel stabilan még egylábon sem tudok megállni kapálózés nélkül, és elmondása szerint úgy sétálok, mint egy birodalmi lépegető.

Szeretettel várok hasznos tanácsokat annak megoldására, hogy együtt tudjunk közlekedni. (Nem arra gondolok, hogy üljek bele egy bevásárló kocsiba és kössük a roller után...)

2017. aug. 19. 11:49
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig, csak az első 6-10 sort, de ezt tudnám tanácsolni egy későn biciklizni tanuló embernek.

-A biciklizést nagyon egyszerű egy átlagos felhasználói szinten.

-Az egysúlyérzéknek ehez semmi köze sincs... csak akkor ha nagyon lassan kell kacskaringósan menned valahol, de akkor simán leszálhatsz.

Ez nem nagy dolog. Menj ki egy nagy üres parkolóba és ott kezd el próbálkozni, majd menj ki egy kisebb forgalú utcába.

2017. aug. 19. 22:08
 2/5 anonim ***** válasza:

haha:)

bírom a faterod hozzáállását.

az enyém rövidebbre zárta.

pár nap reménytelen tanítgatás után hétvégén keltett,kitolta a bringát a ház elé és közölte,hogy amíg nem tudok bringázni addig ne menjek haza,csak itt és itt gyakoroljak másfelé nem mehetek,aztán otthagyott.

sötétedésre már bringáztam.

2017. aug. 19. 22:40
 3/5 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, nem olvastam el végig a novelládat. Tanácsaim: gyakorolj sokat, és akkor belejössz egy idő után. Eleinte mindenképpen egy tisztább terepen, pl üres parkolóban. Sokat segíthet, ha enyhe lejtőn, vagy erős hátszélben próbálkozol. Ekkor ugyanis csak az egyensúlyozásra kell koncentrálnod, a tekerésre nem. Sok sikert!
2017. aug. 20. 13:07
 4/5 anonim ***** válasza:

Ilyen debil szülőt édes istenem.. így én se tudnék bicajozni! Lelki terrorban tartott, meg lenézett.. mekkora sokk ez egy életre! :(

Fül-orr-gégészeten meg lehet nézetni, hátha van szervi oka! Bár akkor kocsival is ez lenne és gyalog vagy futva is!

Ha lassan mész, persze hogy eldőlsz! Olyankor nem megrémülni kell, hanem korrigálni a kormánnyal, beletekerni vagy letenni a lábad! Esetleg felállni a vízszintes pedálra, hogy piciket ugyrálva, kormányt igazgatva állva se dőlj el! (Ez mondjuk nekem 23 éve nem sikerül 5mp-nél tovább.)

Első körben használd lejjebb engedett üléssel futóbicajként! Kör, nyolcas, szlalom pulcsik közt menjen feltett lábbal is gurulva. Kis ívben kanyarodás! Adott pontnál megállás. Fékezni nem tövig rántva kell! Csak picit. Ezt is futósan tanuld! Ez hetekig is eltarthat, ráérsz, nem?

A következőben tekerj 1-1 lábbal néhányat. Ugye milyen ügyes vagy! Bicajozol!!!

Aztán mehet 2-vel! Ha elesel kit érdekel? Próbáld újra, már tudod hogyan nem szabad!

Gondold autónak! Azzal meg tudsz állni? Hát bringával is úgy kell! Csak kézifék helyett a lábad kell letenni, nehogy elduruljon a lejtőn! :D De tök olyan! Azonosítsd azzal, hiszen azzal megy!

2017. aug. 20. 16:45
 5/5 IronYpetya ***** válasza:

Koma, mindenkinek létezik egy megfelelő bringa! A tiéd lehet, hogy egy 3kerekű lenne. Ami azért jó ("...mert jó" - idézet Cingitől az Üvegtigris1-ből). Meg azért jó, mert képtelenség felborulni vele és hátul tudsz szállítani bevásárolt motyót, egyebet!! Nézd meg a használt hirdetéseket, sok 3 kerekűt látok. Ezzel a problémádat a szőnyeg alá söpörhetjük. Case solved @ troll science!

Amúgy viszont érdemes lenne dokihoz menned, a középfüleddel vagy mia rákkal is lehet gond, ha ennyire nehéz az egyensúlyozás. Azt tudom mondani, hogy a futóbicajokkal általában hamarabb tanulnak meg a kölkök, mint a pótkerekes/seprőnyeles marhaságokkal. Először kerék és egyensúly, utána jöhet a pedálozás és azzal együtt korrigálni az egyensúlyt. Ha nem biológiailag vagy rá képtelen (ld. orvos javaslatom), akkor menni fog.

Harmadik megoldás: váze', menjél görkorival utána. Az is elég gyors. Gyorsabb, mint gyalog. :D De az fura, hogy a jégkori megy, a bringa meg nem. Én fordítva csináltam, de még vannak gondjaim a korival. Igaz, a kölcsön kori sem az igazi mindig. De koszorúzni mán' tudok. :D

2017. szept. 5. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!