Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogy a fenébe lehet kiszedni...

Hogy a fenébe lehet kiszedni a 8-ast a felniből?

Figyelt kérdés

Tudom, amerre üt, ott lazítsak, az ellentétes oldalon pedig feszítsem a küllőt. NA DE AKKOR nem lesznek a küllők egyen feszességűek!

Nem kell a kioktatás, nem fogom szervizbe vinni.

Tudok kereket fűzni, tojást kiszedni, csak ez a kicseszett nyolcas kiszedés nem megy.

Ha mindegyik küllőt ugyanolyan feszesre húzom bent marad a 8-as, ha pedig 8-as mentesre húzom, akkor az egyik küllő laza, a másik pedig feszes. Igazából sehol az égvilágon nem kaptam rendes választ a problémámra. Se youtube, se a facebook-os bringás csoportok, se a gyk, se a testbike...

Mivan, akkora titok ez?

Annyi sok órát beleöltem, amiből már 5 kereket tudtam volna venni, a vesémet is odaadnám egy normális tájékoztatásért.

Annyi módszert kipróbáltam, hogy semmi sem jut eszembe.

Elgondolkoztam, hogy talán nem is a küllőkkel kéne kiszedni a nyolcast, hanem valami kalapáccsal.

Lenne egy kérdésem ahhoz, aki érti a problémámat. Tehát van egy felni, amiben jó nagy nyolcas van. Miután kicentíroztad, azután a küllők ugyanolyan feszességűek? Ha igen, akkor ha kifűzöm a felnit, a nyolcas nyilván nem lesz benne. Hogy tűnt el a 8-as?

2017. jún. 18. 22:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Ahol üt ott kell felváltva lazítani és húzni , nem a túloldalán kompenzálni .
2017. jún. 18. 22:48
 2/8 A kérdező kommentje:
Tehat ahol ut, ott lazitok, aztan huzok? Ennek mi ertelme?
2017. jún. 18. 23:40
 3/8 anonim ***** válasza:
Oké, én nem vagyok szakember, de nekem már sikerült több durva nyolcast kiszedni. NEM baj, ha nem egyforma feszesek a küllők! Ahol kifelé üt a felni ott befelé húzatod, az ellenkező oldalon lazítod a küllőket. Nem baj, ha kicsit lazábban is maradnak, engedik alakulni a kereket. De ha hirtelen van nagy ütés a felniben (útpadka), akkor nem biztos, hogy küllőhúzogatással ki lehet szedni!Lehet, hogy tényleg kalapáccsal kell kiütni a horpadást, és csak utána centírozni. Remélem sikerül!
2017. jún. 19. 02:12
 4/8 Wadmalac ***** válasza:

Ha a felniben benne van erősen a görbület, a küllőkkel centrírozás tényleg kevés, tényleg nagyon egyenetlen küllőfeszességet csinál és akkor be van programozva a küllőszakadás.

Ilyenkor meg lehet próbálnia felni egyengetését kifűzve és utána visszafűzni és centrírozni.

"ha kifűzöm a felnit, a nyolcas nyilván nem lesz benne"

Előfordulhat, ez a szerencsés eset. Akkor csak a küllők voltak megnyúlva az ütéstől. De ilyenkor is jobb új küllőkkel újra befűzni, mert a megnyúlt küllők ridegebbek és könnyebben törnek, illetve a menetezett résznél mikrorepedésekből szakadhatnak.

De sokkal valószínűbb, hogy az a nyolcas, ami küllőkkel értelmesen nem kihúzható, az a felniben van.

Az meg kifűtve vagy egyengethető, vagy nem.

2017. jún. 19. 11:15
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Az én felnimbe (sun singletrack) 1cm fölötti a görbület.

Az egyengetést próbáltam már régebben. Egy fadarabot raktam a felnire, és azt ütöttem kalapáccsal. Az illesztésnél szétnyílt a felni, de annak már mindegy volt.

Lenne még egy kérdésem, mert lehet az alapokkal sem vagyok tisztában. Ha van egy nagyobb görbület a felniben (0.5-1 cm), akkor mit csinálnak a profik? Először kiszedik a felniből a deformációt, aztán szép lassan minden küllőt ugyanolyan feszesre húznak? Hogyan tudom deformálni a felnit véglegesen csak a küllők húzogatásával (Arra gondolok, hogy kifűzött állapotban is megmaradjon az alakja)? Vagy lehet a küllők feszességével úgyis játszani, hogy a görbület is kimegy közben, és a küllők is ugyanolyan feszesek maradnak?

Tisztelt Wadmalac, ha jól értem a küllők okozta nyolcast lehet csak centírozni? Ha kifűzöm a kereket, és a felnibe görbület van, azt csak egyengetni lehet? Te hogyan csinálod?

Amit az első írt, hogy a görbület oldalán kell húzni-lazítani, azt nem egészen értem, valaki elmagyarázná? Mi értelme annak, ha egyszer meghúzom, azután pedig lazítom?

2017. jún. 20. 21:49
 6/8 Wadmalac ***** válasza:

"Tisztelt Wadmalac, ha jól értem a küllők okozta nyolcast lehet csak centírozni?"

Inkább azt mondanám, csak azt érdemes. Az még nem jár olyan nagy feszesség-egyenetlenséggel.

"Ha kifűzöm a kereket, és a felnibe görbület van, azt csak egyengetni lehet? Te hogyan csinálod?"

Az az igazság, hogy amióta mindig jó minőségű duplafalú alu felni van a lovaimban, ilyen nem fordult elő. A jó felni elég jól átadja a küllőknek a rugalmasságával az ilyen gyepálást.

A nagy radiális felütés (a felni íve egy szakaszon kiegyenesedik) sajnos gyógyíthatatlan. Pontosabban ki lehetne görgőztetni, de annyiért, hogy nem éri meg.

Inkább a régi acélfelnikre volt jellemző a nyolcas felnibe gyűjtése. Azoknál kifűzve, valamivel a görbületnél alátámasztva óvatos taposó hajlítgatással valamennyire ki lehetett egyengetni a krumpli-chips formát. Én általában lefektettem egy seprűnyelet, rátámasztottam a huplit és attól jobbra-balra óvatosan rugóztatva taposással nyomkodtam helyre. Volt, hogy a felniprofil elcsavarodott, akkor durvább, nyomot hagyó satus-fogós gyilkolás jött.

De ma már az ilyen felni nem éri meg a szenvedést.

Le kell cserélni értelmes alu felnire és nem lesz többet ilyen gond.

2017. jún. 21. 07:29
 7/8 A kérdező kommentje:

Wadmalac köszönöm szépen a válaszodat :)

Akkor küllők segítségével semmilyen módon nem lehet kiszedni a felni deformációit? Szervizekben hogy csinálják?

Te milyen felnit ajánlanám közepesen erős igénybevételre? Sun MTX nem jó? Érdekes milyen könnyedén hajlítgatja a felni 1:40-től https://www.youtube.com/watch?v=xx-qJttZz4s . Tehát a jó felnik rugalmasak, az enyémek nem igen :D

Mielőtt egyengetjük a felnit, a küllőket mennyire kell kilazítani? A guminál kell alátámasztani, vagy a felninél, vagy tök mindegy?

Valahogy egyébként nem szeretném elhinni, hogy a felnit csak egyengetéssel lehet deformálni véglegesen. Ez a srác olyan szépen kiszedi a nyolcast https://www.youtube.com/watch?v=9YqpZg_-FIM . De itt lehet, hogy csak a küllők okozták a nyolcast, amiről fentebb is beszéltünk.

Amiket leírtál, azokban teljesen biztos vagy? Főleg a felni egyengetős részre gondolok, amikor azt írtad, hogy a felni 8-asát csak deformálással lehet eltávolítani.

2017. jún. 23. 16:45
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

Az első saját építésű bringámat 1987-ben raktam össze, már saját fűzésű kerekekkel. Azóta épült egy pár. Olyan 8-9 saját és még 4-5 havernak, ha jól emlékszem.

Eközben kb. négyszer ennyi kereket kellett fűznöm és megszámlálhatatlant centrírozni.

:D

Én már belefáradtam a sufnituningba és a xarból várépítésbe, ha egy felni olyat kap, hogy a küllőket kiszedve a felni magában is görbe, akkor kuka.

Senkinek nem hiányzik, hogy a kitaposott nyolcas egyszercsak visszaugorjon küllőket törve egy 50-60-as lejtőzés közben.

2017. jún. 26. 07:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!