Szerintetek a mai profi országúti mezőnyben mennyire van jelen a dopping?
Wadmalac: maradjunk annyiban, hogy az ismert dopping-technikák ellen keményebben lépnek fel. De a csalók mindig egy lépéssel előrébb járnak...
Lehet Armstrongot elítélni, de tény, hogy versenyzőként egyetlen esetben sem sikerült a teszteken pozitív eredményt prezentálni -pedig meg vagyok győződve arról, hogy elég sűrűn próbálkoztak vele. Csak évekkel a visszavonulása után ítélték el (visszamenőleges hatállyal, ami eleve megkérdőjelezhető); akkor sem pozitív eredmény, hanem az együttműködés megtagadása miatt. Néhány fej lehullik, de ez csak a jéghegy csúcsa.
Biztos vagyok benne, hogy ma is használnak ugyanilyen teljesítményfokozó szereket, amik ismeretlenségük miatt nem szerepelnek a tiltólistán...
"Biztos vagyok benne, hogy ma is használnak ugyanilyen teljesítményfokozó szereket, amik ismeretlenségük miatt nem szerepelnek a tiltólistán..."
Bizony engem is meglepne, ha nem.
A szponzorok eredményt várnak.
Anyagi kényszer van a csalásra.
# 10 kérdező: igen.
Az UCI-nak sem kell bemutatni a korrupciót, ha lenne most is egy Armstrong kaliberű versenyző akkor őt is bevédenék az biztos. Viszont szerintem most nincs és most nem csak arra gondolok h milyen jó versenyző volt, hanem hogy a "kerékpár politikában" is fontos szerepet játszott. Amerika nagyon fontos piac.
Az UCI-nak amúgy sem érdeke h bárkiről is kiderűljön a dopping, Armstrong bukása után is jelentősen csökkent a kerékpársport népszerűsége, sponzorok szálltak ki stb...
Szóval igen, elképzelhető.
A magam részéről az a véleményem, hogy kissé túl van lihegve ez a téma. A profi sport már régen nem a sportról szól, hanem kőkemény üzlet, ahol hivatásosok szórakoztatják a nézőket. És ennek érdekében minden eszközt bevetnek -éppen ezért dopping mindig is lesz. Egyszerűbb lenne legalizálni. Mindenki jól járna: jönnének az eredmények, a közönség ki lenne elégítve, az orvostudomány is fejlődhet, a versenyzők nem mindenféle ellenőrizetlen, illegális szerekkel mérgeznék magukat...
Természetesen az amatőröknél maradna a zéró tolerancia.
#15:
Hajlanék az egyetértésre. Csak ennek hosszú távon furcsa eredményei lehetnek. Főleg, ha a versenyzés dopping-fegyvertárába bekerül a génsebészet.
Lehet, hogy száz év múlva a profi versenyzőket már nem lehet majd velünk egy fajba sorolni.
A legalizálás bár egyszerűnek hangzik, sok szempontból marha macerás lenne szabályozni. Például mi lenne a határ? Vagy mindent szabad? Ha van korlátozás, akkor van is aki megszegi, tehát ugyanott vagyunk mint eddig. Ha nincs akkor tényleg génmanipulált három tüdővel és két szívvel ellátott futurisztikus emberszörnyek lesznek a versenyzők (sarkítva, persze).
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb keményvonalas teljesítményfokozó szer hosszú távon gyakorlatilag méreg, az adagolásuk az orvosi eskü nyílt felrúgása (ami persze sutyiban persze, hogy nagyon megy, de nyilvánosan, médiaközönség előtt teljesen más tészta).
Úgyhogy én úgy vagyok vele, hogy inkább menjen így, a nagy mellébeszéléseket meg úgyse hiszi el senki.
A mechanikai dopping viszont szerintem is f***ság, mivel semmilyen szinten nem a versenyző teljesítményét mutatja és amúgy pillanatok alatt lenyomozható lehetne. Ha motorversenyt akarnék nézni ott a MotoGP.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!