Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Szerintetek a mai profi...

Szerintetek a mai profi országúti mezőnyben mennyire van jelen a dopping?

Figyelt kérdés
Kifejtős válaszokat várok. :)
2016. okt. 25. 23:30
1 2
 11/17 Alex Fly ***** válasza:

Wadmalac: maradjunk annyiban, hogy az ismert dopping-technikák ellen keményebben lépnek fel. De a csalók mindig egy lépéssel előrébb járnak...

Lehet Armstrongot elítélni, de tény, hogy versenyzőként egyetlen esetben sem sikerült a teszteken pozitív eredményt prezentálni -pedig meg vagyok győződve arról, hogy elég sűrűn próbálkoztak vele. Csak évekkel a visszavonulása után ítélték el (visszamenőleges hatállyal, ami eleve megkérdőjelezhető); akkor sem pozitív eredmény, hanem az együttműködés megtagadása miatt. Néhány fej lehullik, de ez csak a jéghegy csúcsa.

Biztos vagyok benne, hogy ma is használnak ugyanilyen teljesítményfokozó szereket, amik ismeretlenségük miatt nem szerepelnek a tiltólistán...

2016. okt. 27. 14:24
 12/17 Wadmalac ***** válasza:

"Biztos vagyok benne, hogy ma is használnak ugyanilyen teljesítményfokozó szereket, amik ismeretlenségük miatt nem szerepelnek a tiltólistán..."

Bizony engem is meglepne, ha nem.

A szponzorok eredményt várnak.

Anyagi kényszer van a csalásra.

2016. okt. 27. 14:48
 13/17 anonim ***** válasza:

# 10 kérdező: igen.

Az UCI-nak sem kell bemutatni a korrupciót, ha lenne most is egy Armstrong kaliberű versenyző akkor őt is bevédenék az biztos. Viszont szerintem most nincs és most nem csak arra gondolok h milyen jó versenyző volt, hanem hogy a "kerékpár politikában" is fontos szerepet játszott. Amerika nagyon fontos piac.

Az UCI-nak amúgy sem érdeke h bárkiről is kiderűljön a dopping, Armstrong bukása után is jelentősen csökkent a kerékpársport népszerűsége, sponzorok szálltak ki stb...

Szóval igen, elképzelhető.

2016. okt. 27. 15:02
 14/17 anonim ***** válasza:
Én bízok benne, hogy dopping nélkül is lehet ezt profi módon csinálni. Az biztos, hogy az élmenők mind doppingolnak, a mezőny nagy része doppingol, de ezek a teljesítménynövelő szerek csak egy szegmense az összetevőknek. Tegyük fel, hogy egy adott pályán mennek egyenkénti időfutamot, és persze ez nem ilyen fekete-fehér, de mondjuk a doppingszereik által 3km/h-t raknak a teljesítményükre. Az első nyer 51-es átlaggal, ilyenkor kb. a 48-as és az alatti átlagú versenyzők közt már reménykedni szoktam, hogy ez már csak elérhető pusztán a tehetségből, minőségi, szorgos felkészülésből, és csak tiszta már az, aki "csak" ilyen átlagot ment. Persze, doppingszer és doppingszer közt is van minőségi különbség. Azért sokszor elég széles a mezőny, eltudom képzelni, hogy aki vastagon kap az élmenőktől az tisztán nyomja. De az ilyen nagynevű sztárok, akiket ismernek az emberek, azok mind nyomják. Mondjuk azért nehéz ezt elképzelni, mert ez csapatszinten megy, és igazán felesleges versenyzőt nem akarnak fenntartani, akik gyengébbek, azokat kiküldik vezetni, szökni stb. És arra is jól jön, ha ütőképes, és nem kifingik 2 sarok után. Egyébként szokott lenni a világbajnokság, nekem ott feltűntően nagy a különbség a 23 éves, vagy az alatti versenyzők és a felnőttek közti időeredmények közt. A fiatalok még amatőrök szoktak lenni, szerintem ott nem nyomják még, azért is gyengébbek ennyivel. Oda végülis el lehet érni, és valszeg tiszta versenyzés van (gondolj bele, kinek lenne érdeke nyomni őket? és kinek van annyi pénze, hogy vegyen olyan cuccokat, amivel nem bukik meg ezeken a versenyeken?). Bár idén a németek túl meggyőzőek voltak ott is. A szövetség végülis doppingolhatja őket, mint az úszókat, de szerintem az még egy tisztább mezőny, főleg ahogy megyünk a még fiatalabbak közé (junior stb.). De ahogy kikerül ez az egész a profi világba, ahol televíziós közvetítés, szponzorok, hírnév, és rengeteg pénz van, úgy naívság azt hinni, hogy tisztán megy a versenyzés.
2016. okt. 29. 07:16
 15/17 Alex Fly ***** válasza:

A magam részéről az a véleményem, hogy kissé túl van lihegve ez a téma. A profi sport már régen nem a sportról szól, hanem kőkemény üzlet, ahol hivatásosok szórakoztatják a nézőket. És ennek érdekében minden eszközt bevetnek -éppen ezért dopping mindig is lesz. Egyszerűbb lenne legalizálni. Mindenki jól járna: jönnének az eredmények, a közönség ki lenne elégítve, az orvostudomány is fejlődhet, a versenyzők nem mindenféle ellenőrizetlen, illegális szerekkel mérgeznék magukat...

Természetesen az amatőröknél maradna a zéró tolerancia.

2016. okt. 29. 10:43
 16/17 Wadmalac ***** válasza:

#15:

Hajlanék az egyetértésre. Csak ennek hosszú távon furcsa eredményei lehetnek. Főleg, ha a versenyzés dopping-fegyvertárába bekerül a génsebészet.

Lehet, hogy száz év múlva a profi versenyzőket már nem lehet majd velünk egy fajba sorolni.

2016. nov. 2. 07:22
 17/17 anonim ***** válasza:

A legalizálás bár egyszerűnek hangzik, sok szempontból marha macerás lenne szabályozni. Például mi lenne a határ? Vagy mindent szabad? Ha van korlátozás, akkor van is aki megszegi, tehát ugyanott vagyunk mint eddig. Ha nincs akkor tényleg génmanipulált három tüdővel és két szívvel ellátott futurisztikus emberszörnyek lesznek a versenyzők (sarkítva, persze).

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb keményvonalas teljesítményfokozó szer hosszú távon gyakorlatilag méreg, az adagolásuk az orvosi eskü nyílt felrúgása (ami persze sutyiban persze, hogy nagyon megy, de nyilvánosan, médiaközönség előtt teljesen más tészta).

Úgyhogy én úgy vagyok vele, hogy inkább menjen így, a nagy mellébeszéléseket meg úgyse hiszi el senki.

A mechanikai dopping viszont szerintem is f***ság, mivel semmilyen szinten nem a versenyző teljesítményét mutatja és amúgy pillanatok alatt lenyomozható lehetne. Ha motorversenyt akarnék nézni ott a MotoGP.

2016. nov. 2. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!