Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogyan tudom összeállítani az...

Hogyan tudom összeállítani az országúti edzéstervemet?

Figyelt kérdés

Most kezdtem el országútizni.

Azonban vajnyi kevés forrást találtam eddig az edzésterv összeállításáról.

Régebben kondiztam, abban a témában rengeteg információ volt az interneten, amelynek keretében össze tudtam állítani az edzéstervemet.

Azonban kerékpár témában nem találok ilyeneket.

Célom az, hogy idővel amatőr versenyeken is megmérettessem magam.

Heti hány edzés javallott?

Itt találtam edzés típusokat:

[link]

ezeket hogyan érdemes keverni?

Milyen jellegű kiegészítő edzéseket kéne tartani?

És még rengeteg kérdésem lenne.

Valaki tudna segíteni?

2016. jan. 31. 13:25
 1/2 anonim ***** válasza:
Szia! A kiegeszito edzesekrol a bikenag.hu oldalon tudsz olvasni, ha rakeresel az "alapozas" kulcsszora. Pl. futas, nyujtas, crossfit, erosites stb. En nem az edzesek szamat, hanem az edzesel toltott idot szoktam nezni, ez telen, suli idoben heti 10 ora (ha az idojaras engedi, nincs jeg stb), tavasszal, osszel nyaron, amikor koran vilagosodik, keson sotetedik, akkor probalom tartani a heti 15-20 orat. Alapvetoen elmondhato, hogyha heti 10-15 oranal tobbet tekersz (nem nyanya tempoban, hanem 25-35 km/h), akkor mindenfele intervallum- es kiegeszito edzes nelkul is jo kondiban leszel. De ha keves az idod, akkor a High Intensiti Intervall Traning (erre is keress ra!) nagyon jo. Ha szeretnel nagyon jo edzesmunkat vegezni, es nem eleg, hogy csak "siman tekersz", akkor persze minden edzesen (akar heti 5 orad van, akar 25) lehet intervallum edzeseket, regeneralo edzeseket stb., csinalni, vagy olyanokat, amilyenek az altalad linkelt oldalon vannak (mondjuk olyan edzeseket, mint amit az oldal ir kevesen vegeznek, mert nehezebb a felteteleket fejben tartani, mint a testi erovel kivitelezni :) ) Fontos a sok alvas a regeneralodas miatt, illetve a taplalkozas is (a bikemagon a "taplalkozasrol" is jo cikkek vannak :) ). Egy jo kilometer ora pulzusmerovel, peldalfordulat erzeklovel szinten nagyon sokat segit, hiszen ha tudod tartani a 90-100-as pedalfordulatot, akkor kevesbe faradnak el az izmaid, mintha pl. 60-70-en tekersz. Illetve a pulzusmerovel edzeni lehet, meg a fejlodesedet nyomon kovetni. Az edzes tavjat mindig noveljed, ahogy fejlodsz, illetve mehetsz hegyekre is. Ha van kerdesed meg, akkor irj privit, megprobalok valaszolni, bar en is 1 eve kezdtem. Jó edzést!
2016. jan. 31. 14:33
 2/2 Gabci von T1 ***** válasza:

Amit belinkeltél edzésterv, azt még Fülöp Tibi írta vagy 10 évvel ezelőtt. Elit atlétáknak szól, olyan laktát, pulzus és watt értékekkel, amit nem sokan tudnak tartani az országban.

Biológiai alapja ugyan az minden edzésnek, amivel tisztában vagy a kondis múltad miatt. Stressz, fáradtság, kompenzáció, szuperkompenzáció. Az hogy heti hány edzés javasolt kezdő létedre, ez sokmindentől függ, így tanácsod adni nem könnyű, és szerintem nem is szabad. Hagyd hogy a szervezeted döntse el. A legkézenfekvőbb indikátor a kedved, a hangulatod a nap folyamán, illetve edzés közben. Ha jól esik, van kedved edzeni, akkor valószínű terhelhető vagy. Ellenkező esetben hagyd ki az edzést, vagy ha már elkezdted, szépen gurulj haza.

Ha ettől komolyabban szeretnéd nyomon követni, akkor a reggeli, spontán ébredésekkor mért pulzus, illetve HRV adat a mérvadó. Ha kiugrik a reggeli pulzusod, az szimpatikus idegrendszeri túlsúlyra utal, tehát még pihenned kell. Idővel az állóképességi edzéseknek hála megváltozik majd a szervezeted, "kívül" és "belül", amit észreveszel majd a nyugalmi pulzusodon - tehát hosszú távon egy enyhén süllyedő tendencia lesz megfigyelhető.

Visszatérve a kérdésedre, heti 3-4 alkalommal mindenképp edzhetsz, fokozatosan növekvő távokon, alacsony intenzitáson. A kezdetektől jó lenne, ha vezetnél egy edzésnaplót, ahová beírod a reggeli pulzusod, a napi kilométert, esetleg az óraátlagot, hogy hogy érezted magad, az edzés alatt regisztrált átlag és max pulzusod. Ennek inkább a későbbiekben lesz fontos szerepe, ha majd végzel minőségi edzésmunkát - a terhelhetőség/regeneráció miatt.

4-6 hónapig nem tanácsolnám a gyorsító, résztávos edzéseket. A nyár végére már tudatosul a kerékpáros mozgásforma, hatékonyabban és gazdaságosabban fog működni a szervezeted, utána belekóstolhatsz a magasabb intenzitású edzésekbe, addig maradj a spontanitás szintjén (1-2 emelkedőt nyugodtan megnyomhatsz, ha van kedved).

Jövő ősszel, télen kezdődik a következő szezonra való alapozás, utána már egy valaminek mondható alappal tudsz indítani, és pár hónappal később már azokat az edzéseket lehet integrálni az alapozó munkába, amit majd a nyáron végzel. Egy sportorvost azért mindenképp keress fel!

2016. febr. 2. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!