Oútisok! Nektek minden, KRESZ által előírt biztonsági felszerelés megtalálható a kerékpárotokon?
"Igaz még nem igazoltattak, de ha meg is büntetnének ilyen apróságok miatt, ugyanúgy mennék minden változtatás nélkül, mint eddig."
nem az a lényeg, hogy megbüntetnek e vagy nem, hanem, hogy meghalsz e vagy nem... de lehet én vagyok retard...
Nekem első-hátsó lámpa plusz fejlámpa van, küllőkön fehér fényvisszaverő pálcák (kétszer olyan messziről látszik, mint egy hagyományos prizma), elöl-hátul fényvisszaverő öntapadó fóliák a prizma kiváltására, fényvisszaverő fólia csíkok a bukón, a cipőmön is van.
A hátsó lámpán kívül van még az ülés alatti szerszámtáskán egy tépőzáras fényvisszaverő csík körben piros villogó ledekkel.
A bringám kb. 1 km távolságból VAKÍT a kocsik lámpafényében és minden irányból láthatak a lámpák is.
A csengőt én sem tudom a kormányon elhelyezni, ott a lámpa, kormányszarv, km-óra meg a pulzusmérő.
Fel fogom tenni a hátsó villára valahova, mert a KÖHÉM rendelet nem írja elő a helyét. :D
"nem az a lényeg, hogy megbüntetnek e vagy nem, hanem, hogy meghalsz e vagy nem... de lehet én vagyok retard..."
Nem vagy retard, de gondolj már bele, hol ment életet a csengő, amit autós nem hall, gyalogos lexarja.
A fényvisszaverő fóliákat mindenkinek erősen ajánlom, teljesen jól kiváltja a prizmákat vázon, felnin.
Hátsó lámpa bármikor megállhat úgy, hogy nem veszed észre, szóval hátra mindenképpen kell a plusz fényvisszaverő.
A küllőprizmák helyett melegen ajánlom ezeket a pálcákat:
Találtam egy jó kis összefoglalót:
Sajnos ebből nekem az jött le, hogy nagyon hasznosak, sőt sok esetben jobbak a különböző fényvisszaverő matricák, szalagok, mint a rendeletben előírt dolgok, de sajnos nem pótolják a kötelező elemeket. Sajnos... a rendeletalkotók merev szabályokat hoznak, lehet, hogy nincs kerékpárjuk sem...
Ezek még egész tűrhető szabályok.
még pár éve is kötelező volt az első villán a névtábla, a világítás csak egyszerre kapcsolható volt és nem lehetett a kerékpáros ruházatán.
Outis vagyok, évi 6-8000ret tekerek, de ha városon bellül vagyok, 2 tilosban gázolós élmény miatt, ha van kijelölt bringaút, vagy mégrosszabb, ha gyalogos bringás út van, pl székesfehérváron van belőle pár, nagyon jólvjön a csengő... Itt még olyan bringaút is van, ahol a családiház bejárati ajtaja közvetlenül a brindaútra nyílik.. Egy csengő igenis életmentő...
Azt, hogy prizmából van a prizma vagy matricából, nekem ezen még soha nem kötekedett rendőr, pedig egy háztartásban élek eggyel :D
Sisakkal én is úgy vagyok, hogy kötelezővé tenném, de a legrosszabb, hogy itt fehérváron egyáltalán nem csesztetik a rendőrök a bringásokat és egyre többen tesznek előre is piros villogót, ami bringaúton bruttó életveszélyes... No meg a sok lámpátlan prizmátlan..
Egyébként fuvarozó vagyok, azokat a bringásokat akik lexarják és prizmák nélkül láthatósági ruházat nélkül teker sötétben az országúton 6-7 óra vezetés után lazán út szélét jelző kis piros oszlopocskának nézem... Előbb utóbb kivasalok egyet...
Én minimum főúton kötelezővé tenném a bukót. Emellett tény, hogy bukó nélkül álló helyzetből meg lehet halni egy nyeregből fejre eséssel.
A csengővel nekem más a tapasztalatom, a kerékpárúton a csengésre a gyalogos általában bambán hátranézve pont elém tántorog az esetek túlnyomó részében.
Egy kedélyes hangvételű "bocsánat, helyet kérek" kiáltás és utána egy "köszönöm" sokkal hasznosabb. Az autósok meg az üvöltve ablakon bedörömbölésen kívül semmire nem reagálnak.
A hagyományos küllőprizmákat kifejezetten betiltanám, volt már élményem arcba repülővel, villába ékelődve kereket blokkolóval, befordulva küllőt törővel is.
Akármit mond a KÖHÉM, a rendőrök a fényvisszaverő fóliákat (amennyiben megfelelő méretűek és láthatóságúak) meg a külőpálcákat kötözködés nélkül elfogadják tapasztalatom szerint.
Na persze amikor szorítja őket a havi kvóta, néha vastagabb a bőrük és kevesebb bennük a gerinc. Olyankor bibliává tud válni a KÖHÉM rendelet.
Minek a lámpa, meg a prizma, ha sötétben nem közlekedem?
A KRESZ-ről csak annyit, hogy meghatározza, hogy mennyivel lehet közlekedni kerékpárral, kérdezem én, hogy egy kerékpáros honnan tudja hogy mennyivel teker, hiszen a sebességmérő óra nem kötelező tartozéka a kerékpárnak!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!