Nagy sebességnél mennyire lehet behúzni az első féket a biciklin?
Legyen mondjuk 40km/h óra a sebesség és egy nem gagyi V-fék. 10km/h-nál még nyugodtan ki merem próbálni, de ha 40km/h-nál elindul a hátulja felfelé, akkor gondolom már elszálltam, mire észbe kapok.
Jól gondolom, hogy nagyobb sebességnél erősebben behúzhatom?
2 eset lehet:
1-első kerék blokkol, csúszik, kerék irányíthatatlan, perecelsz.
2-első kerék blokkol, nem csúszik, de egyből átfordulsz, perecelsz.
ha nem így történik, akkor vagy szar a féked, vagy lépj fel a fővárosi nagycírkuszban a mutatványoddal.
Minden a súlyponton múlik.
Vészfékezésnél illik a nyereg mögé ülni, hátrahelyezett súlyponttal nem ugrod át a kormányt.
Az elégséges de még nem túlzott fékerőt nem lehet leírni, ezt ki kell tapasztalni, itt igaz a szlogen: a rutin meg az évek.
Nem árt biztonságos helyen gyakorolni a vészfékezést, hogy ha kell, már rutinból jöjjön.
Én kétszer ugortam kormányt, egyszer esővezetőbe lépett a kerék, egyszer sötétben telibe vettem egy homokkupacot.
Fékezéssel még soha, pedig 28 éve országútizom.
Olyan már volt, hogy állóra fékeztem az elsőt és blokkolva kicsúszott oldalra. Volt némi homokátfolyás.
"Azért illik egyszerre használni a két féket."
Persze, csak a hátsó fék hatásfoka jelentősen romlik levegőben táncoló hátsó kerékkel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!