Milyen átalakítással lehetne gyorsítani a trekking bringámon, hogy hasonló tempókat mehessek, mint egy outis?
Azt már megfigyeltem, hogy a bedőlés, ráfekvés csak 1-2 km/h-t javítana, vagyis mi az ami az outikon a jelentős sebességnövekményt eredményezi? A gumi?
A virsligumi ugyanúgy bírná a csomagokkal is az utat, nem nőne a kopás mértéke a csökkentett futófelület/nagyobb súrlódás miatt?
A bringám kb. 14-15kg, 35-ös gumikkal.
Szia!
Szerintem a két fő tényező a gumi és a testtartás, meg persze a teleszkóp, ha nem lockolható. A teleszkóp plusz súlya - ha amúgy csomagokat is viszel - szerintem elhanyagolható. A súly alapvetően hegyre föl meg gyorsításkor számít (ami sok megállás esetén jelentős lehet), meg ha lépcsőn kell vinned a bringát. Szerintem sokan túlértékelik a jelentőségét.
Gumiból én is valamilyen 28-622 slick típussal próbálkoznék. Lehet úgy is, hogy két kerékszetted van, akkor elég cserélni és a féket átállítani (persze csak ha gyakran cserélnéd). Nem csak a kisebb szélesség segít, a kisebb gumit nagyobb nyomásra lehet fújni, ami szintén jelentős könnyítés. Ezzel a mérettel közepes földúton is el lehet még menni.
A testtartásnál pedig szerintem valami hiba volt a mérésedben, az 4-5 km/h-t jelent szélcsendben is egy tipikus trekkingen. Ellenszélben még többet. Nem csak a légellenállás csökkentése miatt, hanem a farizmoknak nagyobb az előfeszítése, és hatékonyabban dolgoznak. Ha gondolod, állítsd alacsonyabbra a kormányt vagy cseréld ki, utóbbi mondjuk macerás (a fékkarok miatt főleg).
Igen, a koskormányt már régebben is néztem, de a hidraulikus fékek miatt még bonyolultabb lenne felapplikálni rá a váltókat és fékkarokat, pedig ezt erősen fontolgattam. Ha helye lenne is, nem tudnám ráhúzni a tövéig, mert a rögzítése az anyag rugalmasságával van megoldva, egy csavarral.
25-28-as gumit előbb-utóbb be fogok akkor szerezni. A csomagok kb. 6-8kg-osak. 500 kilométernél úgysem szoktam többet tekerni, arra bőven elég ennyi. Sajnos én is 80-85kg vagyok, így a súlyváltozás szinte jelentéktelen. Terepen nem szándékozom használni, csak ha arra tévedek, a teló ilyen esetekben jó egyedül.
Érdemesebb lenne kisebb felnire váltani a még kisebb gumihoz, vagy ekkora terheknél inkább nem javallott?
a kerékpároknál a légellenállás a leginkább mérvadó és a gördülési ellenállás,
semmit , edzeni kell, tüdőből és izomból leszel egyre jobb, jah és persze ha lefogsz ha van rajtad felesleg, vagy ha csont és bőr vagy akkor izomzat kell, nem mindegy hogy honnan indulsz, heti min 4 alkalom edzéstől várj el fejlődést és években kell mérni,
nem feltétlen a bringa számít, nézd ezt meg csak a példa kedvéért:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!