Van egy dinamós világításom ami nagyon szépen működik, de szeretném hogyha elől sokkal nagyobb fény lenne, ezt hogy tudnám megoldani? Kisebb teljesítményű izzó, esetleg valahogy kicserélni a benne levő izzót ledesre?
Én is tartogattam egy darabig a dinamósat, de rendszeres használat mellett nem bírta sokáig, szóval lecseréltem elemes ledre.
Elvileg ki lehet benne cserélni az izzót ledre, ha találsz olyan foglalatút...
A teljes lámpát kell kicserélni szerintem. A halogénes foglalatba nem fogsz tudni egy LED-et beleapplikálni.
De a LED nem jelent automatikusan nagyobb fényerőt, nekem már többféle dinamós lámpám is volt, és egy halogénes volt messze a legfényesebb közülük. Csak aztán eluntam, hogy mindig kiég, és váltottam LED-re.
Attól függ, hol használod, ha városban, közvilágítás+egyéb rengeteg zavaró fényforrás mellett, akkor egy LED-es villogóval látszol a legjobban, így az szinte már kötelező. Ha meg a sötét, külvárosi úton látni is akarsz, akkor még inkább egy LED-es-aksis, éjjeli erdőről nem is beszélve.
Veterán bringámon mikor kiégett a hátsó izzó, akkor az első persze nagyon fényes lett, gondban is voltam a hegyről lefelé, ki ne égjen. Vagyis a kapható izzók teljesítménye a dinamókhoz első-hátsó lámpa szinten be van lőve, így nincs sok variációs lehetőség.
Apám mesélte, hogy a 40-es években a Bosch dinamója olyan fényt termelt, hogy kézzel tompította a fényét, ha este autó jött szembe. Szerintem akkor még több-féle teljesítményű izzó lehetett forgalomban. LED-re cserénél a fényforrás világítási szöge fog változni, míg a LED kb. 120°, addig az izzóé a 360-at közelíti, így a lámpa tükrével jó hatásfokot ér el. Tehát az izzós, tükrös lámpatest LED-del már egész máshogy fog kinézni.
A dinamósat nagyon becsülöm, mert a folytonos elemvásárlástól megkímél, aksit viszont szerintem már más is ajánlott.
Maradjunk a dinamónál.
először is nem árt, ha tele van a bringa macskaszemmel, hogy a gyökér még álló helyzetben se menjen neked..
aztán, hogy mindenk megnyugodjon, használj egy olcsó villogó led-et is...
az én bringámos egy régi Bosch 6V3W-os dinamó volt(pedig igazából generátor) a lámpatest egy szintén több évtizedes, de jó állapotó kapcsolős Bosch lámpa..
nos ebbe tettem egy db 6V3W-os cseresznyeizzót, hátra semmit..
ahhoz képest, hogy csak egy régi, kis lámpa, baromira világított..persze tekerni is kellett rendesen..
aztán valakiknek megtetszhetett, mert ellopták..
a jó bringareflektor igazából csak töksötétben, erdei úton érvényesül, de ott nagyon..
tehát nem kell akksi(sem) csak jó dinamó az ecseriről...és 6V3W-os izzó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!