Balaton körbebiciklizésről milyen tapasztalataitok vannak?
sajnos nincs többnapos tapasztalatom, mert egy nap alatt szoktam körbetekerni,
napi 50-80 km kényelmesen lehet, ha meleg van, akkor jó korán induljatok, vagy késő délután 20 as átlaggal is 3 -4 órát kényelmesen lehet tekerni,
szállásban pedig kempinget ajánlok, mert olcsó, és általában ott ha még időben foglalod még van is hely.
szerszámkészlet, pótbelsők minden bringához min 2 db / bringa legyen, és persze pumpa is :-)
Na sikerült ma 4-kor felkelnem, kajáltam jó kis tojásrántottát, aztán 5 után indultam. Balatonfenyvesről, először a déli part, aztán vissza az északin. A legrosszabb talán a 20-50 km-es szakasz volt, meg 120-130 km környékén voltam elfáradva. Nagyon beállt a nyakam, de most már lazítok, a lábamat érzem picit. Nekem a legjobban a Kenese előtti rész tetszett, van egy kis alagút is, meglepődtem. :D
Összesen kb. 6 litert ittam, nagy része izotóniás ital, Badacsonynál megálltam kajálni, ott ittam egy kólát is, meg utána vettem vizet. Sima vízzel nem bírtam volna ebben a melegben, tuti rosszul lettem volna egy idő után, úgyhogy mindenkinek ajánlom az izo italokat. A natúr tekerési időm 7 óra 15 perc, 27-es átlag.
Ja és aki szerint azért húzós az északi part, mert vannak emelkedők, azok az alföldről jöttek? :D Kis jóindulattal talán lankáknak nevezhetők, nagyon kellemes rajtuk tekerni, én az elmondások alapján rosszabbra számítottam.
Mi 4 nap alatt kerültük meg a múlt héten a Balatont kényelmes, nyugodt tempóban. Menet közben időnként megálltunk az evésen és iváson kívül nézelődni és fotózni is.
1. nap: Balatonvilágos - Balatonfüred: kemping. Kirándulás Tihanyba, majd vissza Balatonfüred
2. nap: Balatonfüred - Örvényes: strand - Badacsonytomaj: kemping
3. nap: Badacsonytomaj - Szigligeti vár - Keszthely - Balatonszentgyörgy: szálláshely
4. nap: Balatonszentgyörgy - Balatonlelle: fürdés - Siófok - Balatonvilágos
Kb. 245 km volt így a nagy melegben.
Rendszeresen megálltunk a kutaknál vizet cserélni és hűteni, és magunkat is behűtöttük vele.
Profi túravezetőnk volt, akinek figyelme minden részletre kiterjedt.
Minden nap csak annyi ételt vittünk, amennyit aznap útközben megeszünk. Ezeket reggel a reggelivel együtt vettük meg.
Nem tudom, mit tervezel a Balaton-körútra a látványosságok megtekintésével kapcsolatban, de véleményem szerint 3 nap alatt nem sok megtekintésére lesz időd, hacsak nem verseny sebességgel hajtasz.
Mi trekking biciklikkel tettük meg kényelmesen. Sohasem keltünk korán.
Szerszámkészletet, pumpát, gumijavító készletet, esetleg tartalék tömlőt vigyél magaddal. Jól jöhet. Legfeljebb segíteni tudsz valamelyik segítségre szoruló biciklis társadon! Ők is szívesen segítenek neked!
Csak annyi ruhát vigyél, ami feltétlenül szükséges, esetleg ha hűvösebb vagy esős időre lehet számítani, akkor arra sem árt felkészülni.
Kerékpárlakatot is vigyél magaddal. Általában nem bántják a bicikliteket, ha van valaki a közelükben, de azért jobb a békesség, különösen éjszakára. Jól jön még akkor is, amikor a biciklid a sok cucctól hajlamos az eldőlésre, mert a lakatolás is segíthet megtartani.
Vigyél kp-t bőven, mert a boltok és éttermek kivételével kevés helyen lehet bankkártyával fizetni. Ebédcsekket, -utalványt is elfogadnak sok étteremben.
Jó biciklis sisak nemcsak baleset esetén védi a fejedet, hanem napszúrás és a rovarok ellen is jól jön, és még "hűt" is a menetszéllel.
Megfelelő biciklis kesztyű is jól jöhet, ha meg akarod védeni a tenyeredet a markolat okozta súrlódástól, de védi a kezedet a naptól, becsapódó rovaroktól, megvizezve még hűti is.
Ugyanígy hasznos a szemüveg a becsapódó rovarok ellen is.
Gyógyszerből fájdalom- és lázcsillapító, kalcium a rovarcsípésre legyen nálad.
A kerékpárodat a túra előtt feltétlenül tedd rendbe, mert főleg a Badacsony környékén életbevágóan fontos a jól és megbízhatóan működő fék és fékhatás, ha nem akarsz balesetet szenvedni a meredek, kanyargós, néhol szűkebb, esetleg STOP táblával végződő lejtőknél!
A váltód is legyen jól beállítva, különösen az emelkedőknél levő visszakapcsolgatásokhoz, különben tolhatod a biciklidet az emelkedők tetejéig.
Első és hátsó világításod működőképes legyen, tedd fel a biciklidre az előírt prizmákat, és vigyél magaddal láthatósági mellényt, mert néhol az úttesten közlekedésnél észrevehetőbb vagy, mint ezek nélkül. Az első lámpáddal látni is lehessen, ne csak látszani, ha sötétben is akarsz tekerni.
Soha ne felejts el: ami az autónak csak egy horpadás, az Neked a kórház vagy a temető!
Az ülés és a kormány jól legyen beállítva, különben megbosszulja magát és az egészségedet!
Legjobb, ha az összes cuccodat a biciklidre ill. a biciklis táskáidba el tudod helyezni, mert különben a hátizsákkal izzasztóbb lesz a túra.
Erős napsütés esetén naptej ajánlott, könnyen, észrevétlenül le lehet égni!
Sátrazáshoz javaslom az akkumulátor nélküli, dinamós lámpát, mert annak feltöltéséhez nem kell 220V, hanem elegendő néhány kézmozdulat, így spórolhatsz áramköltséget is.
Általában a kempingekben 1 éjszakára biciklis-sátras helyet fogsz tudni találni előzetes foglalás nélkül is, de azért nem árt, ha a túra előtt tájékozódsz a kempingekről.
Jó Balaton-körutat kívánok, és legyen hozzá biciklizős időtök!
Köszönöm mindenkinek:) Hasznos tanácsok!:)
Azt esetleg nem tudjátok,hogy hol lehet bérelni olyan biciklis táskát a hátsó csomagtartóra? nem akarom a hátamon cipelni a cuccaim, viszont néztem és egy olyan táska elég drága:S
"Nekem a legjobban a Kenese előtti rész tetszett, van egy kis alagút is, meglepődtem."
Ebből kiderült, hogy az egyetlen valamirevaló emelkedőt a Balaton körül, az Árpád utcai emelkedőt Akarattyán sikeresen elbliccelted.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!