Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogy lehet megszüntetni a...

Hogy lehet megszüntetni a pedál nyikorgását?

Figyelt kérdés
Pár napja kezdődött,de már nagyon idegesít,csak a bal oldali pedálnál ha erősen tekerek,akkor elkezd nyikorogni,sztem a hajtókarnál nyikorog vmi,de nem tudom,már beolajoztam,a hang nem szűnt meg.SOS légyszi segítsetek,MALI MAMBA 29 bicóm van

2015. máj. 21. 10:01
 1/7 tothp ***** válasza:

Négyszögtengelyes?

Ha igen:

A középrész csavarját kel megtépni mindkét oldalon. ez valószínüleg segít. A bal pedál lenyomására roppan akkor is, ha a másik oldal laza

2015. máj. 21. 10:28
 2/7 Wadmalac ***** válasza:

Milyen pedálod van? Mert ha tűgörgős, akkor az is adhat hülye hangot (az első válasz azért az igen valószínű ok, de azért leírom). A tűgörgős pedálban, ha már kicsit tudnak mocorogni a görgők, olyan hangot ad tekerés közben, mint amikor valaki álmában csikorgatja a fogát.

A fentebb leírt hajtókar mocorgás, nyikorgó középcsapágy-csésze is lehet az ok. Mindkettő gyakoribb, mint a pedál hangoskodása.

2015. máj. 21. 11:48
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
Ha a négyzetkúpos hajtókar zenél, én javasolnám, hogy ne simán ráhúzz a csavarra, le kéne venni, szépen letakarítani a furatot meg tengelyvéget is és újra feltenni a hajtókart. Alu hajtókart nem illik felütni a tengelyre, elvileg a csavar behúzóereje elég kell, hogy legyen, de óvatos rákocogtatás meghúzás közben azért megengedett.
2015. máj. 21. 11:50
 4/7 tothp ***** válasza:

ŰTNI SEMMIKÉPP. Ha már leveszed és letakarítod:

Vedd le mindkét oldalt a tengelyen fordíts 90 fokot, így a csapágyad fő terhelése máshová esik, mint eddig. Tovább tart a középrész, akár szerelt, akár monoblokkos.(emiatt később ne szedd szét, de ha bármikor újra szerelni kell célszerű tovább fordítani)

Felszerelés előtt egy csepp olajat tégy a lapolásra. ez megkönnyíti a legközelebbi szerelést.

Egyébként egyszerű a teszt menet közben:

a hajtókar vizszintes állapotában állj ki a nyeregből és rugózz egyet-kettőt. aztán tekerj egy fél fordulatot és rugózz újra. ha ez a csavar nem elég szoros, akkor kellemesen fog ropogni a lábad alatt az egész.

2015. máj. 21. 13:35
 5/7 A kérdező kommentje:
Shimano, FCM-391, 44/32/22 fog hajtómű,SP-931, fekete pedál,de valaki elmagyarázná lassabban,és érthetőbben,mert nem vagyok egy penge biciklitanból,azt sem tudom,hogy milyen csavart húzzak meg,és milyen kulccsal,ne nézzetek hülyének,de tényleg nem tudom,lépésről.lépésre elmondanátok légyszi,de egyébként még garanciális a biciklim,de nem feltétlen szeretném elvitetni tarjánba,mert messze van innen
2015. máj. 21. 17:52
 6/7 tothp ***** válasza:

Középső rész, amin a hajtókarok vannak. Az elvileg egy olyan tengely, aminek a két vége négyszögletűre van köszörülve. erre ül rá a hajtókar.

a tengely vége kétféleképpen nézhet ki. egy imbuszfejű (belső kulcsnyílású) csavar fejét látod, vagy vakalmilyen zárókupakot.

első esetben az imbusz csavart kell meghúzni. (10-es, 12-es, nem tudom)

Második esetben a kupakot ki kellcsavarni, vagy pattintani (komolyabbak csavarosak)

alatta találsz egy 14mm-es csavarfejet. (anya vagy csavar, ebből a szempontból mindegy)

azt a csavart kell egy vékonyfalú 14-es dugókulccsal megtépni. Vigyázz arra, hogy a hajtókarban lévő finom menetet ne sértsd meg. Az egyébként a hajtókar levételére szolgál, de célszerszám kell hozzá. Én a helyedben azzal nem próbálkoznék.

2015. máj. 22. 10:01
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm,megpróbálom,tothp,ha nem sikerül,akkor rádírok privátban
2015. máj. 25. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!