Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Régi kerékpár javítása, mit...

Régi kerékpár javítása, mit kell javítani, milyen szerszámok kellenek?

Figyelt kérdés

Van egy régi mtb, amit szeretnék én megcsinálni, nem kell tökéletesnek lennie (hazsnálható, biztonságos legyen, de nem kell, hogy 100%-os teljesítménye legyen).

Normál szerszámaim vannak, csavarkulcs(csillag, villás), torxkulcs, csavarhúzók, dugókulcs.

- Mit csináljak, ha rozsdás kicsit, de szinte használatlan a racsni? Ha csere, akkor csak racsnileszedő kell?

- Az agy közepén (felülnézetből) van egy kis rozsda, ha cserélni kell, csak kónuszkulcs kell?

- Bowdeneket is cserélni kellene, vennék olcsó 1700mm-est, ez gondolom csak egyhez elég, és ha vágni kell, kell a végére cucc, ezt meg csak összenyomom fogóval?

- Láncot is veszek (a fogaskerekek nem kopottak), ehhez egy láncszemkinyomó kell csak a mérethez igazításhoz?

- Új féket is teszek, ezt torx-al lehetne szerelni? Ha rozsdás és szétmegyegetett, akkor óvatosan flex?

- A kormány kicsit kotyog, a csapágyak mehettek tönkre?

- Küllőcsere is lesz, kell hozzá küllőkulcs. A küllőméreteket kalkulátorral kiszámolom, simán lemérem a kért távolságokat, de az abroncs falvastagságot hogyan?

küllőcseréhez le kell szedni valami mást a gumin kívül? Ha igen, milyen speciális szerszámok kellenek, racsnileszedő, kónuszkulcs?

2015. máj. 4. 23:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

1. A racsni leszedéséhez racsnileszedő kell, ami az adott típushoz passzol és kelleni fog még egy láncdarab vagy egy láncos kulcs ,hogy meg tudd "fogni" a racsnit a leszedésnél. Tehát ,hogy valamivel meggátold az elracsnizást a leszedés közben.

2.Mivel nem kell ,hogy 100-as legyen ez még beleférhet.

3. Így van. A vágáshoz valami elég éles csípőfogó kellene ,hogy ne bomoljon majd szét neked a bowden. Én valami jobb köszörült bowdent vennék és hozzá jagwire teflonos bowdenházat, esetleg új fékkart hozzá, ami alu (avidnak van jó, fr meg a speed dial) és esetleg egy flexibilis fékpipa, így ki lesz hozva a maximum a v-fékedből.

4. Igen csak az kell, de jellemzően kazettával együtt kell cserélni ha nagyon régóta van rajta mert együtt kopnak el és az új lánc a régi kazettán ugrálni fog (én is így jártam).

5. Na ezt nem teljesen értem.

6. Kezdetnek próbáld meghúzni, nézd meg a hézagolást az stimmel -e stb. Ha ez mind oké akkor csapágy lehet csak.

7. A felniszalagot is ki kell szedni, de én a küllőket nem állítgattam soha, pepecs munka és szar a küllőkulcsom is....

Remélem segítettem valamit.

2015.05.05. 00:07 : Qutya itt járt.

2015. máj. 5. 00:07
 2/3 anonim ***** válasza:
50%
Racsnit bármikor le szedem egy szőgel ,kalapàcsal meg egy cső fogóval.
2015. máj. 7. 18:38
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi, sokat segítettél!

5. már sikerült, rozsdás volt a féktestet rögzítő csavar, és torx kulcssal próbáltam leszedni, ami nem hozzá való, és azt hittem, teljesen szétment a menet. Találtam hozzávaló szerszámot, simán le tudtam szedni.

6. Jobban megnézve látszódott, hogy -még ha kicsit lazán is volt meghúzva- az alsó része teljesen lötyögött. Megpróbáltam szétszedni, közben ki is potyogtak a csapágy darabkák. És bele van ragadva a kormányszár :(

#2 én még nem vagyok olyan profi, nekem kell a leszedő :D

2015. máj. 7. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!