Downhill-ezni késő elkezdeni 17 évesen?
Sziasztok
Nagyon megtetszett a műfaj viszont biciklis múltam nulla, csak a boltig meg vissza. nem tudom hogy mennyire elkezdhető mennyi befektetés (pénz) kell hozzá. kérnék egy kis segítséget!
Állítólag sosem késő semmit sem elkezdeni. DE! Egyrészt a downhill a kerékpározás talán legveszélyesebb ága, ilyen kevés tapasztalattal nekiállni nem túl jó ötlet. Emellett vedd számításba, hogy egy olyan DH bringa amire már nyugodtan rá lehet ülni olyan 450-500k körül indul (használtan talán olyan 300k) + felszerelés (alsó hangon 100k). Ráadásul Magyarországon alig pár DH pálya létezik, ezek 2-3 körig izgalmasak. Ausztriában már érdemes lenne nekivágni.
Én azt tanácsolom, hogy inkább próbáld ki a cross countryt. Egyrészt súlyos százezrekkel olcsóbb, másrészt megismerkedsz azzal, hogy mi is az a terepezés, harmadrészt rengeteg olyan táj van nálunk amerre érdemes elindulni.
Ha már lesz egy rakás tapasztalatod mellé még ugyanennyi rakás pénzed, na akkor már elkezdhetsz DH felé kacsingatni.
A DH hasonló, mint az ultramaratonok, korosztály szempontból.
Jellemzően idősebb emberek (30+) DH-znak rendesen, mert nekik van meg a szükséges anyagi háttér, ami az amatőr/hobby szinten legdrágább MTB szakághoz szükséges (kivéve a fiatal 18-20 éveseket, akiknek a szülei megveszik a milliós árú bringákat). Emellé kell a rutin is a hegyibringázáshoz, amit évek alatt szednek össze, főleg könnyedebb ágakból (XC, AM).
Ahogy a fenti válaszadó írta, nulla bringás múlttal ne kezdj DH-zni, mert felkenődsz a fára. Előbb szerezz minimális állóképességet, aztán jöhet a hegyi rutin, XC-AM vonalon főleg, ha szempont az ár (ezek olcsóbbak). Ha ezek után is tetszik, és lesz bőségesen pénzed, akkor belevághatsz a DH-ba, amit itthon kb nem is lehet művelni (mint a mélytengeri búvárkodás:D).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!