Egy mountenbike kerék hány kilógrammot bír el?
"de 2-3000ret lazán"
Mivan? Egy montikerék 3 tonnát? :)))))
Hát egy kerék nem kg-t bír, hanem egy adott erőhatást. Ha egy kerék 1000 Newtont bír el és 1001-nél már horpad, tegelyére merőleges irányban, akkor egy kb 100kg-os embert elbír ( egy keréken), de amint a legkisebbet is ugrat vele már annak annyi. Oldalirányú terhelésről ne is beszéljünk.
A kérdésre a válasz, felnitől (átmérő, szélesség, anyagminőség,falvastagság, szegecselés...) , agytól ( peremátmérő, peremek távolsága, anyagminőség), küllőktől (vastagság, meg sok egyéb dolog), fűző szaki tudásától, keresztek számától. Bár lehet kihagytam valamit, de kb ezek határozzák meg hogy mennyit bír egy kerék, nameg hogy mire használod...
én 90kg vagyok, és freeride-olok-
egy egy elbaszott merev lábas érkezésnél pl 3 méter magasból:
én + a bringa legyen pl 100kg
E=m*g*h
E=100*9.8*3
E=2940Joule
tételezzük fel, hogy szarul érkezek, és merev testtel kb 30cm-n fékeződök le, ami nekem is fáj és a bringának is, de túléljük mindketten:
F=E/0.3=2940/0.3= 9800 N
Ez annyi, mintha egy rövid időre 980kg nehezedne a kerékre... nos ez már megtörtént párszor, és még csak 8-as sincs abban a kerékben, pedig "csak" egy kb 40ezer ft-s belépő kategóriás kerékről van szó.
Merev vázas bringával 3 méter magasról??
Nem mindegy, hogy hogyan érkezel, teleszkóposnál elnyelődik ideiglenesen az energia nagy része, ha meg lejtőre stb.-re érkezel, akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!