Mennyire átlagos hogy SPD pedállal elvágódnak az emberek?
Vagy 30 éve kerekezek, soha nem estem el. Mióta SPD pedálom van, 1 hét alatt vagy négyszer elvágódtam. Az ok mindig az volt, hogy lelassít, leáll, és csatolnék ki. De nem jön. A sebesség már zéró, a lábamat rántanám ki = el is vágóstam.
Másnál is láttam már ilyet. Egy fickó azt mondja, már megszokta, évek óta spd-zik és még mindig vannak ilyen esetei.
Szóval nem gyakorlatlanság okozza.
Hát köszönöm, ez nekem akkor rohadtul nem pálya, inkább kukába a pedál (ja egyébként Shimano) és a cipő is (Northwave, SIDI, Shimano).
Ki a franc vágyik arra hogy egy piros lámpánál azon izguljak, na most vajon old-e vagy sem?
Rugófeszítő a minimumon!
Ha tényleg a minimumon van és úgyis nehéz kiakasztani akkor ajánlom a pedálcserét.
Az első héten szerintem mindenki borul, után is vannak esetek de ritkábban, főleg ha az ember tudja mikor kell megállni és nincs sok vészhelyzet.
Hát én 3 éve kezdtem el használni patentpedált, bár én országúton LOOK rendszert használok. Ilyen okból csupán egyszer estem, de akkor is csak azért, mert nagyon hirtelen és váratlanul kellett megállnom, kicsatolni pedig egyszerűen nem volt időn. Amikor olyan helyhez közeledek, ahol nagy valószínűséggel meg kell állnom én már jóval előtte kiszoktam akasztani az egyik lábam, hogy ne állóhelyben kelljen sürgősen kirántanom a kötésből. Ha mégsem kell megállni, csak visszakattintom és tekerek tovább. Talán ez lehet az egyik probléma, hogy mindig utolsó pillanatban próbálsz oldani. A másik dolog lehet a pedál. Az csak egy dolog, hogy Shimano, abban is vannak alsó és felső kategóriás pedálok. A belépő szinten például legtöbbször hiányzik a rugóerő állítási lehetőség is, egy gyári érték van, ahhoz alkalmazkodjon minden bringás. Esetleg azt is megnézheted, hogy a stopli megfelelően van-e rögzítve a cipőd talpára. Ha nem húzd meg jobban a csavarokat.
Ezen kívül csak egy dolgot tudok ajánlani. Ülj fel a bringára, kapaszkodj meg valamiben és csatold ki, majd akaszd vissza, újra és újra és újra... Legalább a stoplid is összekopik a pedállal, másrészt te is hozzászoksz a kioldási mozdulathoz. Az a 30 év taposópedál nagyon berögzülhetett az agyadba, és valószínűleg ezért nehéz átállnod. Ha ez megnyugtat, akkor én 3 év eltelte után már a taposópedálon is rángatom a lábam, ha látom, hogy meg kell állni. :)
Mindenki így gondolja szerintem, de mint írtam legtöbben az első néhány alkalomkor ha nem is elesnek de eldőlnek vele.
Majd akkor beszélj ha már használtad. Addig ez csak üres szájtépés.
Én is ezt mondtam: mi ebben a nehéz? Semmi. Tényleg semmi.
Mégis voltak esések banális okokból. Épp akoor nem engedett amikor kellett volna.
>>>>
szerintem nekem simán menni fog, nem tudom mit problémáznak ennyien vele. :)
5 éve használom az SPD-t, Budapesten, közlekedésre. Soha nem estem vele, még csak el sem dőltem. Páromat tanítottam, rosszul sült el az első alkalom, mert 2x is sikerült eldőlnie, utána viszont olyan jól berögzült a sorrend, hogy 3 éve soha sem esett emiatt.
"lelassít, leáll, és csatolnék ki": itt van a kutya elásva. A helyes sorrend: lelassít, csatol, leáll. Ha egy határozott, finom oldalirányú cipőmozdulatra nem old, akkor valami hiba van a rendszeredben: nem oldalra oldasz (vész esetén felül is old!), pedál nem kompatibilis a patenttel (ha eredeti a patent - Shimano, akkor a pedál kialakítása problémás (ahány, annyi féle, mert több gyártó készít erre a rendszerre), rossz a cipő patent kapcsolat (kialakítás/beállítás)...
Én is esek még néha spd-vel (1 év után, összesen talán 4-szer dőltem el, álló helyzetben), terepen, ha hirtelen leállok vagy túl szűken kanyarodnék, és szinte leállok.
Budapesten a belvárosban sosem volt még kritikus helyzetem sem. Ahogy fentebb írták, előre kell gondolni, korábban fel kell készülni a megállásra, és időben kicsatolni, hogy másoknak ne okozzunk örömöt:)
A berögzött mozdulatokról meg annyit, hogy nekem az 1 év elég volt ahhoz, hogy ha néha a pedál taposós felét használom, akkor össze-vissza rángatom a lábam a levegőbe, húznám a pedált, de csak a levegőt rugdosom:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!