Le kell-e érjen a lábam egy kerékpár nyergéből?
A szitu adott: felülök a nyeregbe, a lábam maxra kinyújtva és talppal a pedál alsó álláson. Tekerni tudok.
A lábam már nem ér le, ha le kell álljak féloldalra kell döntenem a kerékpárt-egyik lábam támaszt másik a levegőben. A boltos szerint ennek így kell lennie, elolvastam Ardó Tamás cikkét a nyeregbeállításról, szerinte is így kell lennie.
Szerintem meg abszurd az egész totálisan, teljesen bizonytalannak érzem magam a nyeregben mintha magaslesen lennék.
megnézném egy 35-40 es tempónâl hogy tartod meg magad ha borulsz...
amúgy nem teljesen értem, a nyeregbõl kiállva leér a lábad? mert ha nem a váz a túl magas, csak a nyeregbõl nem ér le a lábad, az nem problem... nyeregbõl nem is kell leérnie... ha meg jelzõnél stb megállsz, nem nagy luxus leemelni a feneked a nyeregbõl...
hát igen, ezt én is így látom boltos meg a "szakcikkek" meg a "nagy biciklisek" akármit is mondanak
de a lábad még éppen leér a földre.
Tekerésről van szó, vagy falusi bevásárlásról?
Mert ha valóban effektíven akarsz tekerni, akkor a pedálhoz kell jó nyeregmagasság, nem a talajhoz.
Megkérdezném, miért jelent gondot valakinek felemelni a fenekét a nyeregről megálláskor?
Eszembe nem jutna megálláshoz nyeregben maradni.
A kerékpár tekerésre van, nem mozifotel.
Alacsonyabb nyerget DH-hoz, BMX-hez stb. használnak, ahol vagy nem ülnek, vagy minimálisat tekernek ülve.
A helyes nyeregmagasság:
Annak, aki sokat teker (és főleg országúti tekerésre gondolok), hatalmas segítség a stabilitáshoz, biztonságérzethez a patentpedál. Az egyensúlytartás is sokkal könnyebb, ha húzni is tudsz a pedálon és a talpad ott van fogva a fix helyen.
Egy jó minőségű, jól beállított patentpedál könnyen, gyorsan megszokható és utána már akkor leszel bizonytalan, ha nincs.
"A "bringaszőke" vagyok, lehet röhögni."
Senki sem születik profi bringásnak. :)
"De mire jó húzni a pedállal?"
A legjobb tekerési hatásfokot akkor tudod kihozni, ha nem pumpálod a pedált, hanem a hajtással is követed a pedál körmozgását. Ha a "felfelé" haladó körszakaszon húzod a pedált, akár felével-harmadával is nagyobb erőt tudsz kifejteni. Ez hosszú távon a fáradást is csökkentheti.
"És: a patentpedál az ugye, ami csatos és rögzíti a lábfejemet?"
Hát, feltéve, hogy nem kevered a szíjas klipsszel, akkor az. A cipó talpán lévő patent rögzít a pedálhoz.
"Mert ha egyre gondoltunk, javasolták nekem is már igazi bringások és nagyon édesen néztek hülyének (joggal) amikor elnyávogtam, hogy de ebből nem tudom azonnyomban kihúzni és a földre támasztani a lábam, ha valami gáz lenne."
Dehogynem tudod. Csak meg kell szokni, gyorsan rutinná válik. Egy kb. 20 foknyi bokafordítás kifelé és máris kiold a pedál. Érdemes mindkét lábra begyakorolni, mert ha nem a megszokott oldalra dől a bringa, kétoldalas kilépési megszokás hiányában fel lehet azért hemperegni. Ha néha előfordul ilyen (még rutinosokkal is megesik), akkor ez rendkívül szórakoztató a társaság többi tagjának. :D
De nem kell tőle félni, nagyon jó dolog, sokkal több eséstől ment meg, mint amennyit okozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!