Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » SPD pedáltól fájhat a térd?

Ice-T kérdése:

SPD pedáltól fájhat a térd?

Figyelt kérdés
Régóta kerékpározom, általában nem fáj tőle a térdem, csak ha nagyon sokat tekertem egyszerre, de az is elmúlt másnapra. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy volt régen egy elég komoly sí balesetem, amikor lábtörést és térdsérülést is szenvedtem. Ezek meggyógyultak, bár a szalagok azóta lazábbak, orvos a kerékpározást kifejezetten ajánlja. Illetve porcerősítő készítményeket is szedek időnként. Sajnos nem bringáztam rendszeresen, voltak kisebb nagyobb kihagyások. Nemrég volt egy fél éves kihagyás. július óta rendszeres megint, azóta egy 1000-est mentem. A térdem egész jól bírta, kb 1 hete feltettem az spd pedált, azóta kattog a jobb térdem. Olyan érzésem van mintha rossz szögben lenne a lábam, túlzottan közel érzem a lábam a hajtóműhöz, de már nem tudom az stoplit jobban állítani, teljesen eltoltam balra, hogy kicsit távolabb kerüljön a cipő. A balnak semmi baja, csak a jobb. Lehet az, hogy idáig tekertem rossz szögben és most a jó pozíció furcsa a térdemnek?

2013. szept. 16. 07:14
 1/8 anonim válasza:

Igen.

Esetleg még a nyeregbeállításon lehet csiszolni, de ha úgy sem sikerül elérni a 'kényelmes' tekerést, akkor marad a taposópedál.

Ha ragaszkodsz az SPD pedálhoz, lehet érdemes lenne egy ilyenbe beruháznod:

[link]

Átlagembernek ugyan kicsit drága, de az orvosi kezelés illetve gyógyszerek mellett valószínűleg már nem nagy tétel.

2013. szept. 16. 13:25
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, első blikkre ez a 20 ezres beállítás kicsit drágának tűnik, de lehet még élek a lehetőséggel.

Arra gondoltam, hogy adok egy kis időt a térdemnek hátha megszokja ezt a pozíciót, szerinted? Illetve próbálok a nyergen állítani, bár a magasság az szerintem jó, talán a távolságon próbálok állítani.

2013. szept. 16. 13:48
 3/8 A kérdező kommentje:
Utána olvasgattam kicsit jobban a nyeregbeállításnak és leellenőriztem. Bizony nem éppen optimális volt a beállítás. Túl magasra volt állítva, ez úgy derült ki, hogy a helyes beállításhoz a nyeregben ülve nem előre hanem hátra kell tekerni és bizony teljesen kinyúlt a lában az alsó ponton, pedig enyhén behajlítva kéne lennie. A távolság se volt jó. Ott a helyes beállítás az, amikor vízszintesen van a hajtómű és előre néz, a térdkalácsunk és a pedáltengely pedig egy vonalban van. Nekem jóval hátrébb volt. Most beállítottam jól, a leírásnak megfelelően, meglátjuk, nemsokára elmegyek egyet tekerni.
2013. szept. 16. 15:19
 4/8 anonim válasza:

Örülök, ha tudtam segíteni. Remélem így megszűnt a térdfájás.

További jó sportolást!

2013. szept. 16. 16:04
 5/8 anonim ***** válasza:

vagy nyeregmagassag a kozepcsapagy kozepetol:

belso labhossz x 0.89

2013. szept. 16. 19:56
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, az új beállítással jobb lett a helyzet. Már közel sem kattogott úgy a térdem, még egy kicsit furcsa, de szerintem, ezt már meg fogom szokni.
2013. szept. 17. 09:00
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem Te vagy már olyan profi, tapasztalt, hogy a nyerged biztosan jól van beállítva. Finomítani persze mindig lehet a beállításokon.

Helyzet az, hogy az ember használódik, lehet egy minimális kopás az ízületekben, és most, ahogy jön a pára, hideg érzékenyebben reagálsz. Én is így vagyok, aztán tavasszal elmúlik. Az ízületvédőd szerintem ne hagyd abba, az sokat segít, csökkenti a kopást.Meg aztán télen védeni a hidegtől.

2013. szept. 17. 13:25
 8/8 A kérdező kommentje:

Az igaz, hogy régóta bicajozom, de most, hogy tényleg a szakirodalom szerint, pontosan beállítottam a nyerget, nem kattog a térdem. Lehet csak véletlen egybeesés, de azóta nem érzem tekerés közben a kattogást.

Egyébként a térdem nem tökéletes az említett baleset miatt. Nagyobb túrák, sok állás, vagy sok gyaloglás megviseli. Sok vizsgálaton is voltam, remek sportorvosom is van. Mri vizsgálat is volt nem rég, kopást azt nem mutatott, pedig az egy igen megbízható vizsgálat.

Lazábbak kicsit a szalagjaim, de nem indokolt a műtét az orvosok szerint. Tökéletes már valószínűleg sose lesz pedig még csak 32 éves vagyok, de azért sportolással megpróbálom karbantartani. Ízületvédőket szedem, de azért tartok szüneteket, semmit nem jó állandóan szedni.

Egyébként nem csak egyfélét szedek, összeállítottam egy kombinációt. Glükozamin, kondroitin, msm, hyaluronsav, kalcium, magnézium, cink. Ez így egy komplett védelem.

2013. szept. 19. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!