Hazánkban miért nincs hagyománya a kerékpársportnak?
Szóval 20 éves vagyok , kb 7 éves korom óta bicajozok kisebb nagyobb megszakításokkal 3-4 éve intenzívebben is. Ezzel párhuzamosan elkezdtem követni a televíziós közvetítéseket is és elég sokat olvastam róla az interneten is. Ez a hobbim , szeretem csinálni , tekerés közben igazán ki tudok kapcsolódni és segít tisztábban látni a dolgokat.
Amit nem igazán értek , hogy míg más országban (olaszoknál,franciáknál) óriási hagyománya van ennek és tényleg jelen van a hétköznapokban is , és tényleg tisztelik , szeretik a kerekeseket , addig nálunk kb. számba se veszik.
Most volt pl. a 100. (100. !!) Tour de France és se a közmédiában , se úgy társasági szinten , kb. sehol nem esett róla szó , ami szerintem elég szomorú. Számomra elképesztő , hogy egy NB1-es focimeccsel tele vannak a közösségi oldalak , újságok , tv adások , addig egy ilyen kaliberű versenyt , ami 3 hétig tart , nálunk egy percre se méltatnak.
Persze hallani , hogy "júj de nagyon népszerű a kerékpározás" meg "járjon mindenki bicajjal dolgozni" meg ilyeneket , és tény , hogy az elmúlt pár évben többen közlekednek vele , de mégsem érzem az a nagy áttörést , amit mondjuk tőlünk nyugatabbra.
Nálunk nincsenek egyesületek (míg pl. focicsapatból annyi van,mint a szemét) , nincsenek komolyabb versenyeink , nincsen semmi fóruma az egésznek (külön szaklapok stb.)
Pedig biztos vagyok benne , hogyha valaki észrevenné benne a lehetőséget , akkor lehetne ezen változtatni. Pl. ha lennének nálunk klubok(és nem olyanok , mint most , hogy havi több 10.000 FT-ot fizetsz + utazás meg mindent te állsz) és keresnének embereket , akkor pl. egy percig se haboznék és kipróbálnám magam.
Szerintetek fog ez valaha változni , ti hogy látjátok ?
Köszönöm a válaszokat !
Az eurosporton volt róla szó:D
Majdnem végig követtem az egész Tourt.
Nemtudom miért de én jobban szeretem nézni a biciklizést mint a focit. :)
Nemhiszem hogy fog változni valami.
De legalább a Street Workout világkupát mi nyertük :D
Mindennek megvan a helye, csak te keresel rossz helyen....
nyomtatot sajto igaz kiveszet, de volt velo, bikemag, standmag stb..
neten is rengeteg bicos oldalt-forumot talalhatsz...
valamint versenyeink is vannak sot, nagyon sok, minden szakagban....
mondjuk en csak a vaslo kupat kovetem, de dh, xc, outi stb versenyek minden megyeben akadnak...:D
de sajna amig a politika a focit nyomja, semmi nem fog valtozni...
egy ismerosom egy neves budapesti fociklubnal dolgozik, es azt mondja hogy annyi allami tamogatast kapnak, hogy egyszeruen lehetetlen elkoltani...sorra epitik a jacuzzi.kat, es a gyerekeket thaifoldre kuldik edzotaborozni stb stb, mig egy bringasnak egy kulfoldi verseny is komoly penzosszegekbe kerul, amit kenytelen sajat zsebbol finnanszirozni...
csak olvass utana a magyar bicosok olimpiai szereplesenek korulmenyeirol...pl benko barbi apukajat aki asszem a szereloje is nem engedtek csak sajat koltsegen kimenni, helyette valami mutyis csokost kellett vinnuk...tiszta 60as evek...:(
Én pusztán a társadalom és a biciklizés viszonyát nézem most nem foglalkozom a sport részével.
Ennek van egy szociológiai és társadalmi háttere. Vannak tanulmányok amik ezekkel foglalkoznak (ezt inkább nem részletezném, mert nagyon hosszú), hogy Mo-on miért térnek el ennyire a dolgok a szomszédos vagy nagyon közeli országoktól is. Sőt még a hasonló fejlettségű és gazdasági szintű országoknál is rosszabb a helyzet Mo-on.
Ha ez a fenti dolog változna, akkor az is amiről te írsz. Én kb azóta biciklizek amióta járni tudok. :)
Ma esti eset. Egy férfi meg egy nő mentek át a kereszteződésen keresztezve a felsőbbrendű utat. Lámpa nuku a férfi átment a nő meg bénázott félig az úton de megállt, a másik sávban közben oda ért egy autós amelyik rájuk dudált. Ezután még a nőnek állt feljebb, hogy "Hülye f***" . Én csak annyit mondtam neki, hogy ugye lámpát kéne tenni este a biciklire. Persze ez sem tetszett neki és beszólt, hogy foglalkozzam a sajátommal. gondoltam azon az minden. Én a másik oldalon álltam egy kútnál és vizet töltöttem.
Amíg ennyire suttyók, hogy nem fogják fel, hogy a saját érdeke lenne a lámpa meg, hogy megtanuljon közlekedeni, hogy ne b@sszák el, mert nem látják, addig nem nagyon lesz változás.
És rengeteg ilyen van. Ma este nem tudom, hogy hány biciklis jött szembe, de kb a 70-75%-nak még prizmája sem volt nemhogy lámpája.
Hegyek kellenének, kis barátom, nem egyesületeek, meg lóvé.
a TDF-en 2000 feletti hegyekre mennek fel. erre hol edzel idehaza, amikor a legmagasabb hegy 1014 méter?
Szevasz.
Osidok ota van Magyarorszagon kerekparsport, szinte minden szakagban. Sok magyar szerzett mar kivalo eredmenyeket csak ugy a multban, mint jelenleg is.
Kerekparsport nem csak a Tour de France! A francia korverseny csak a hagyomanyok es a felhajtas miatt a legjelentosebb verseny az evi szezonban, de maga a kerekparsport valojaban ennel sokkal messzebb mutat.
Jo, hogy elkezdtel ezzel a dologgal foglalkozni, de akkor tajekozodj kicsit jobban ... sok magyar csapat van es minden szakagban kepviselik hazankat magyar versenyzok.
Amugy pedig teljesen logikus, hogy a magyar versenyzok nem hoznak tul nagy eredmenyeket ... sajnos a domborzati viszonyaink nem megfeleloek a felkeszulesre, kulfoldre jarni edzeni pedig igen koltseges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!