Melyik a jobb? Az acél vázas, vagy az alumínium vázas kerékpár?
Azért én ezt picit cáfolnám.
Nem pusztán súlyban jobb az alu. És a súly nem csak emelésnél jön jól.
Az alu vázasak jobbak, már csak azért is mert az alu drágább, ezért a sok tömegszar gyártó inkább passzolja és nem dobálnak össze szar alus bringákat. Minden komolyabb, modernebb alkatrészt alu bringákra szerelnek. Sokkal több pénzbe kerül, ezért szépen kidolgozzák, és nagyon minőségi vázakat kapunk, főleg a pro tour gyártóktól. Könnyebben törik igen, de mivel 5x tovább munkálják, egy jó au váz simán versenyképes egy tömegbenyomott acél vázassal.
Ha a bringa könnyű, sokkal fürgébb, sokkal komfortosabb rajta a tekerés. Sokkal egységesebbnek érzed magad a vringával, sokkal jobban gyorsul, sokkal jobban mászik hegyen. Az acél merevebb nem rugalmasabb. Az alu a rugalmasabb, és a kényelmesebb. Bár ez picit relatív, mert a karbon a legkényelmesebb, pedig az a legmerevebb..
Sok bringán ültem már, van csúcskategóriás bringám is, és látom a különbséget. Nem eröltetve lehet észrevenni. Simán szembeötlik.
Ha azonban egy jól megmunkált, drága több szzezres acél vázas bringát hasonlítunk össze egy hasonló középkategóriás alu bringával, ember legyen a lábán aki simán kiérzi a különbséget. Én az alut jobban szeretem, valahogy jobban bejön. És ezzel szinte mindenki így van.
"Az acél merevebb nem rugalmasabb. Az alu a rugalmasabb, és a kényelmesebb. Bár ez picit relatív, mert a karbon a legkényelmesebb, pedig az a legmerevebb.."
Rugalmasabb? Az alu? Na ne hülyéskedjünk már. Inkább arról lehet szó, hogy már a rugalmasság is nagyon függ a váz pontos kialakításától (pl. ha hajlítás van a csövekben, az eléggé növeli), másrészt a kényelem a váz rugalmasságán túl még millió tényezőtől függ.
Állj!
Az aluból és az acélból is lehet nagyobb szakítószilárdságú anyagot csinálni, azonban míg az acélnak van egy minimális mechanikai feszültségértéke, amit végtelenszer kibír, addig az alunak nincs ilyen. Azaz végtelenszer terhelve elvileg bármilyen erőnél egy idő után elfárad. Az acélból van nagyon alja minőség is, de olyan is amit aluból sosem lehet megcsinálni. Az acél azért "rugalmasabb" mivel ugyanazon terhelésre sokkal kisebb keresztmetszet is elég, és arányban kisebb lesz a merevsége (nem a szakítószilárdsága) mivel kevesebb anyag kell, és azt a young modulus nem kompenzálja. Az minden acélra ugyanannyi. Az alu azért népszerű, mert egy idő után egyszerűen eltörik, vehetsz újat. Ridegen törik, nem hajlik. Nincs semmi ütőmunkája, nincs alakváltozási munka. Ütközöl, a villád nem elgörbül, hanem eltörik, és összetöröd magad. Ezért tiltanám be az alut, mint villa és vázanyagot. A hegesztése sokkal bonyolultabb. A 2 éves Konám a varrat hőhatásövezetében kezdett repedni. Ha rám hallgatsz, vegyél egy jó minőségű acélvázat, tudom, nehéz ügy. Az alu sörösdoboznak való, meg egyéb tervezetten elavuló terméknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!