Miért nézik le a fixisek azokat, akik más típusú biciklin tekernek?
Nos, minden józan gondolkodású ember tudja, hogy a fék nélküli jármű nem jármű, hanem potenciális öngyilkosság. Minden rutinos kerékpáros tudja, hogy az optimális teljesítményhez kerékpáron az egyik legfontosabb alap a megfelelő pedálfordulat és pedálnyomaték, amihez különböző sebességeknél más áttétel dukál, ehhez meg alapvető szükséglet a váltó.
Minden tapasztalt kerékpáros tudja, hogy az örökhajtás milyen kénylmetlenségekkel jár indulásnál-megállásnál (pedálpozíció) és milyen súlyos izomszakadást produkálhat lábgörcsnél (ami a rossz pedálfordulat egyik eredménye).
Minden kerékpár karbantartásban, -szerelésben járatos ember tudja, hogy a fixi egyetlen előnye az egyszerűségből eredő megbízhatóság (amióta trendi lett, az olcsóság már nem).
Mindezt a fixisek is tudják.
Reakciójuk ezért a túlkompenzált kisebbségi komlexusból származó, támadó beállítottságú védekező sovinizmus.
:)
Ez az én, 26 év országútizásból eredő véleményem.
:D
Én outis vagyok és nem nézem le fixiseket. De nem is látok nagy logikát benne hogy ennyire elterjedt..
Pesten még úgy úgy kicsit indokolt is. De egy bringásnak legyen rendes bringája is. Meg ne legyen nagyra a fixijével, nem az az ideális fajta bringa.
Én is tekertem már fixivel, van benne egy kis egyedi érzés amit jó kipróbálni egyszer, de aztán elég is.. :D
Rutinos bringásnak egy fixi jó edzés lehet, ezt elismerem, de a fék nélküli használat közúton őrültség (mellesleg szabályellenes is), az égvilágon semmi nem okolja meg. Megnéztem a nagy fixis kultfilmet is (fék nélkül) és égnek állt a hajam, amikor a főszereplő a barátnőjének azt mondja, szereld le a féket, mert azért fogsz meghalni. Perzse a filmben jól alá is támasztották, a hülye p@csa húzott egy első satut és esett egy jó nagyot. Persze az nem gáz, hogy a főszereplő ötméteres ballisztikus ívet vesz egy taxin, mert nem tud megállni. Semmiféle bringafajták közti harcot nem pártolok, de valóban egyértelműen a fixisek felől több a fikázás a többiek felé mint vissza.
Magam országútizok, sokat montiztam is (CC), de a fixiben én nem sok fantáziát látok. Akinek tetszik, csinálja csak, de ha valamelyik fellök a fékhiány miatt (nekem ne mondja senki, hogy a snake felér egy jó fékrendszerrel), hát én ráhajtogatom a fixijét.
:)
gyerekkoromban az összecsukható pótkerekesem is örök hajtós volt, mikor megkaptam a bmx-emet... nem nem a pózer bmx-et, hanem a régi csepel kontrásat, rajta a jellegzetes szivacsokkal, azt is lehegesztettem apámmal, mert zavart, hogy lehet nem tekerni, majd mikor azt a biciklit 22 évesen leváltottam, akkoriban jött ez a fiximánia a köztudatba, addig fogalmam nem volt róla, hogy én fixis vagyok:) alap, hogy fixit vettem... a fék pedig már nemegyszer mentette meg az életemet.
Amúgy szajkózza a sok kis nyomorult divat fixis ezt a fék nélkül jó, meg fixivel érzed igazán a biciklit, meg egyé válsz a biciklivel stb felszínes baromságokat, de ne dőljön be senki, egy divat pózer fék nélküli fixis hülye gyerek sem válik annyira egyé a biciklijével, mint mondjuk egy országúti bringás, aki egy edzésen leteker 150-200km-t....
Sperseus:
Respect. :)
Így beszél egy vérbeli bringás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!