A lentebb linkelt közlekedési szituációban hogyan kellene rákanyarodni a keresztező kerékpárútra?
A képen az útra merőleges kerékpárútra készültem rákanyarodni. Jött mögöttem egy motoros, brummogtatta, jobbról-balról senki nem jött, így simán rákanyarodtam balra a zebrára, közben meg hallom, hogy a mocis utasa hevesen érdeklődik, hogy mi a faszt csinálok. Gondolom mellém akartak balról kanyarodni (nem tudom mennyire szabályosan, meg egyáltalán mi a fenének nem tudta kivárni azt az öt másodpercet), viszont én az út közepén mentem. Annyit hibáztam, hogy nem jeleztem.
Legközelebbi esetben ha jelzek balra és rátapadok az út bal oldalára az elég, vagy teljesen szabálytalan így rámenni a bringaútra? Értelemszerűen ha gyalogos jön akkor inkább leszállok és áttolom, de feltételezem azt se díjazná a mögöttem lévő.
Micsoda?:D
Mögöttem jött, hogy lett volna elsőbbsége?
Mondtam, hogy a bringaútra fordultam volna rá abból a nézetből amit pasztoltam. Balra.
Alapszabály: ha anélkül váltasz irányt, hogy jeleznél előtte, akkor bárki, aki a közeledben van, teljesen jogosan anyázik, kétkerekűs meg főleg, mert ha neadjisten nem figyel és neked megy, sanszos, hogy mindketten esni fogtok.
Mellesleg a bringaút nincs átvezetve sehol a kereszteződésben, a zebra meg nem kerékpáros közlekedésre van kitalálva, úgyhogy először a kereszteződést abszolválod a közúti közlekedés szabályai szerint (balra jelzel, lassítasz, körülnézel, ha kell, elsőbbséget adsz, bemész a kereszteződésbe, balra kanyarodsz), aztán kanyarodsz rá a bringaútra (jobbra jelzel, jobbra kanyarodsz).
Az már csak apróság, hogy a bringaút nincs kitáblázva, tehát hivatalosan nem bringaút :)
Egy nyomon haladó járművet egyébként tudtommal kereszteződésben is szabad előzni (bár ha balra jelzel és sávközépen mész, akkor általában nem próbálják meg), de ha nem, az sem jogosít fel rá, hogy ötletszerűen kanyarogj, miközben jönnek mögötted.
Igen, az irányváltás hiánya miatt teljesen jogos a felháborodás, mondjuk az más kérdés hogy én így nem próbáltam volna a bringás mellé beállni, ha a hülye nem jelez, de ez mindegy. Az mondjuk cinkes, hogy elvileg nem lehetne átmenni bringával a zebrán, mert előtte utána pár méterrel felfestés van az úton (az más kérdés, hogy előtte van egy pár méteres híd + egy út közepéből kiálló oszlop:).
Köszi a választ, legközelebb akkor az úttesten maradok, amíg alkalmam nem nyílik megint balra kanyarodni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!