Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen biciklit?

Milyen biciklit?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Eddig édesapán Scott mtb-jét használtam túrázásra, habár szinte csak sík terepen mentem(Zenta-Balatonalmádi például. Ez olyan 260kilométer volt.)

Azonban eljött az ideje a saját biciklinek, de nem tudom, milyet kéne venni.

Szeretnék néha egyetemre is azzal menni(220km sík út, néha dombos), viszont Erdély a Kárpátokkal is tervben van egy 2-3 hetes túra erelyéig. Meg a Horvát tengerpart is. Ergó használnám sok felé, sok helyen, ez miatt vannak kétségeim az országútit illetően.

Legszívesebben maradnék az MTB-nél, de sokat olvastam itt, és gyakran mondták, hogy nagy távnál óriási a különbség az országúti és a mtb, vagy a trekking között.

Szóval tanácstalan vagyok.

Trekking? Mtb? Országúti? Esetleg valami más?

2013. ápr. 12. 15:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Ha csak aszfalton túrázol, akkor lehet országútit, viszont ha néha más utakon is mész, akkor már valamilyen trekking/fitness, olyan aminek valamivel vastagabb kerekei vannak, de mégis gyorsan haladhatsz vele. Ekkora távokra mtb-t nem ajánlom. Én is azzal járok, de nem túl kényelmes.
2013. ápr. 12. 15:50
 2/12 anonim ***** válasza:

Erdészeti úton még egy kicsit vastagabb gumijú, kicsit szélesebb kormányú országúti is elmegy, ha nincs sár. Legalábbis én elmegyek vele. 28-622-es gumik vannak rajta, ez a trükk (csak persze olyan váz kell, amibe befér).

Országúton tényleg nagy a különbség még egy fitnesz meg egy országúti között is. Igazából a vázgeometria miatt olyan könnyű menni vele, mert lényegesen kisebb a légellenállás - és ugyanezért olyan nehéz egy kicsit is nehezebb terepen használni: a kis légellenállású vázgeometria nem kedvez a könnyű irányíthatóságnak.

Ez a különbség - még a vastagnak számító 28-622-es gumijú országútim esetén is kb. 5 km/h előnyt jelent az ugyanilyen gumival szerelt fitneszhez képest (az országútit 30 km/h-val hajtani egészen könnyű, a fitneszen azért már a 25 km/h-ért is meg kell egy kicsit dolgozni).

Az aszfaltos dombok miatt nem kell aggódnod, egy országútit fel lehet szerelni 3 tányéros első hajtóművel, és akkor lesz olyan fokozatod, hogy a lépcsőn is felmész szinte. Egy kicsit kellemetlen ilyenkor is a vázgeometria, de az tényleg csak kis különbség, visszanyered a vékonyabb gumin meg a laposabb részeken.

2013. ápr. 12. 18:32
 3/12 Linkoln ***** válasza:

Én csak outit javaslok. Esetleg még mtb-t egy rendeset ha nagyon indokolt. De elsősorban outit. Meg MTB-t csak akkor ha outi már van.. :)

Én tagadok minden outi ellen szóló érvet, szerintem a legkényelmesebb, a legirányíthatóbb, és a legkellemesebb hajtani. Pedig nem magas kormánnyal használom, 18cm van a nyegrem és a kormány teteje között.

A fékváltókarnál fogva nagyon irányítható, illetve emelkedőn sem vészes ha felső fogásban fogják. A legkisebb terhelés esik a seggre, hiszen a bedőlés miatt tudsz támaszkodni a csuklódon, válladon, illetve hátrébb van a nyereg, jobban lábraesik a taposás, az ülőkére már is csak kb 1/3-ad súly esik. Azért van nagy különbség egy fitting meg egy outi között mert outival a felsőtestre is esik bőven súly ezért könnyebb lenyomni a pedált. Kisebb súly a nyergen, jobb körkörös hajtás, kisebb légellenállás, maximum merevség, maximum hatásfok..

Egy mtb csak egy vicc ehhez képest. Az mtb-t arra tervezték hogy hegyi terepen földutakon meg ösvényeken hajtsanak vele, ne azért hogy boltba járjanak.

Persze csak a rendesebb mtb-ket. Akkor meg elég nehéz indokoltan venni mtb-t. Maga a kerékpározás megtestesítője az outi, Az van arra tervezve hogy hajtsd gyorsan, kényelmesen biztonságosan.

2013. ápr. 13. 09:22
 4/12 anonim ***** válasza:

220km-es ill hosszabb turara azert mar viszel valamit magaddal nem? Johet eso, sar, barmi. Ergo a nem felszerelt bicokat en kilonem. Ekkora turakra a legtutibb a trekking, hatra a csomira felteve a turataska.

Orszaguti szerintem sportra valo. Attol nagyobb szivas nincs, mint egy hatizsak ilyen hosszutavu bicozas kozben. Kenyelmetlen es terheli a hatat, derekat.

A fitness meg kiralysag, de azok is grammvadaszoknak valok, ha felszereled sarvedo, csomagtarto, akkor meg ott a trekking.

Szoval dontsd el mi a fontos, hpgy gyorsan tekerni, sport celzattal es minden cuccodat hozzak utanad, akkor outi, fitness v.

veszel egy rendes tura kerekpart, hivjuk trekkingnek. Lassabban mesz, bar a pulzusod ugyanott lesz:), de ilyen hosszu utra kenyelmes. (MTB-tol gyorsabb)

(MTB meg felejtsd el ilyen turakra. De erre ra fogsz jonni, ha raulsz akarmelyik fent nevezett mastipusu bicora:) MTB hegyre valo)

2013. ápr. 14. 01:12
 5/12 anonim ***** válasza:
Ja, most nezem 2-3 hetes tura is.. Akkor nem kerdes - Trekking a te bicajod.:) 2-3 hetre az ember nem megy el rovidnadrag+poloban, lesz nemi cuccod.
2013. ápr. 14. 01:16
 6/12 A kérdező kommentje:
Igen-igen, lesz cuccom bőven. Gyakran. Viszont sok esetben csak el az egyetemre, meg vissza mennék, azt cucc nélkül. Ezért is vagyok képtelen dönteni.:) De köszönöm a válaszokat, még majd elhatározom magam, hogy a nyári túrák a fontosabbak, vagy a tavaszi-őszi egyetemrejárás.:)
2013. ápr. 14. 20:21
 7/12 anonim ***** válasza:
Nekem van csomagtartós országútim, úgyhogy azon se kell hátizsákkal szenvedni. Még első csomagtartót is lehet rá szerelni, ha jól emlékszem. Meg van olyan is, amelyikre nem lehet rendes csomagtartót szerelni, azzal csak egynapos körökre szoktam menni (egyébként meglepően sok dolog fér a kormánytáskába+nyereg alá szerelhető táskába+vázháromszög-táskába+mezzsebbe). Csomagtartóval és túratáskával is jobb hosszú távon az outi, mind légellenállásban, mind az egyik fentebbi sporttárs által leírt jó hajthatósági dolgokban. Én ezekhez még azt tenném hozzá, hogy a testtartás miatt a farizmaidban a hajtáshoz használt izmaid előfeszítése nagyobb, és emiatt nagyobb erőt tudsz velük kifejteni. Ezt bármilyen biciklin ki lehet próbálni: ha előrehajolsz, szinte a kormányra feküdve, akkor hátul a farizmaid megnyúlnak, és bár közvetlenül nem érzed a hajtásintenzitás növekedését, a sebességmérőn meglátszik az eredmény. A kormányra hajlás a trekkingemen kb. 3-6 km/h sebességnövekedést jelent, plusz erőlködés nélkül (csak azon ez kényelmetlen lenne hosszú távon). Persze ez részben légellenállás-csökkenés, de nem csak az.
2013. ápr. 15. 17:33
 8/12 anonim ***** válasza:

Ezt az elvakult outi fanokat sem ertem. Egy 200km-es, vagy akar 2-3 hetes hosszu turan minek eroltetni egy gornyedt testtartast azert a plusz sebessegert. Nem mindegy, hogy 1 oraval kesobb ersz oda? A turazas nem versenysport.

Van par triatlonos kollegam, kivetel nelkul mindegyik outival versenyez (nyilvan) es edz, de egy sem hasznalja se turazasra, se munkabajarasra.

2013. ápr. 16. 00:47
 9/12 Linkoln ***** válasza:

Mert ellopják... :)

Íme egy másik triatlonos, simán a legkényelmesebb az outi, és a görnyedt testtartás nem annyira görnyedt. Csak mélyen van a kormány. Nem görnyedt, és nem hátrány, hanem rá lehet támaszkodni.

Én pl túzázásre is meg boltba járásra is outival megyek. Csak boltba olcsóbbal.

2013. ápr. 16. 15:29
 10/12 anonim ***** válasza:

Nemetorszagban elek(unk), a bicok pedig orzott garazsban vannak a munkahelyen. Szerinted ellopjak? Napi 40et ingazik 2 triatlonos kollega is, mindketto trekkinggel. De ez lenyegtelen. Ertem en, hogy neked az outi tetszik, hajra, de amikor tudomanyosan magyarazodik a hulyeseg az faj.

De vegul is nem en kerdeztem, majd a kerdezo eldonti mi kell neki..

2013. ápr. 16. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!