Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen ételeket, italokat,...

Milyen ételeket, italokat, milyen mennyiségben kell elfogyasztani, illetve vinni magammal egy hosszabb, erős igénybevételű hegyi kerékpárútra, hogy a maximumot hozzam teljesítményileg?

Figyelt kérdés

Tavasszal, és nyáron szervezek egy hegyi kerékpározást a zempléni hegységben.

Ez körülbelül egy 40 km-es túra aminek jó része emelkedős, legalább 20 fokos kinti hőmérséklettel, fiatalos, sportos tempóval 2-3 óra alatt megvan.

Tavaly amikor voltam nem voltam rendesen felkészülve rá, és egy másik alkalommal el is szédültem a kemény igénybevétel, és a felkészületlenség miatt.

Az izotóniás italról tudok, én abból dobozosat vettem (dm-ben vérnarancs ízesítéssel 1500 ft/doboz) 2 kanál fél liter vízbe felkeverve. Azt nem tudom, hogy a Gatorade meg a Powerade mennyire jó izotóniás italnak, erről is szeretnék választ.

Szomjoltásra nekem igazából a víz a legjobb, viszont olyan arányban kéne innom, hogy izotóniás maradjon a folyadékbevitel, akkor az izotóniás ital helyett csináljak hipertóniást azzal, hogy több kanállal rakok bele?

Amit én gondoltam, hogy jó lehet bevinni 1-2 órával előtte az a szőlőcukor, banán. Bár ezt a kettőt írták, páran, hogy gyümölcsöt igen, de banánt nem.. miért nem? a banánban sok szénhidrát van, szerintem sportoláshoz tökéletes lenne, akkor mi nem jó? (azt tudom, hogy lassan szívódik fel) illetve a cukrot is írták, hogy nem jó valamiért.. ezt sem értem.. szőlőcukrot akkor most jó bevinni..? és ha igen akkor mennyit?

Írták még a koffeint, ez rendben is lenne, de milyen formában? kávé, energiaital? por..? és milyen mennyiségben?

írtak még egyéb dolgokat, kreatin, sok szénhidrát, taurin.

Ezeket miért, és milyen formában, mennyiségben kell bevinni?

A szénhidrát az tudom, hogy energia, a cukorról annyit tudok, hogy talán azt égeti el a szervezet a leghamarabb, tehát az is energia. Jó lenne ha erre is kitérnének a válaszolók.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. jan. 3. 03:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Koffein emeli a pulzust, több vér több oxigént szállít, de nagyon kiszárít.
2013. jan. 4. 12:00
 12/15 anonim ***** válasza:

Jesszus...Én egy abszolút puhány gyerek vagyok, mindig megfogadom, hogy biciklizek, de csak néha jön össze nagyobb táv. A legdurvább az a Fertő-tó kerülő túra volt, Nagykanizsáról indultunk, és vissza Vasvárig jöttünk, onnan pedig vonattal. 5 nap alatt 550 km, 20 kg-os csomagokkal, folyamatos szembeszélben. Az első nap tényleg nagyon kipurcantunk, átlagban egy 100-ast tekertünk egy nap alatt. Utána is elfáradtunk, főleg amikor átmentünk Ausztriába a hegyes vidékre.(De az volt a legjobb része.)

Sima rendes kaját ettem, szendvicseket, meg vizet ittam. Semmi ilyen izotóniás kutyafüle.

Utána majd egy évvel,csak csak úgy, gondoltunk egyet haverral, elmentünk egy "kis" túrára, 90 km jött össze a nap végére. Bevallom, visszafelé az utolsó dombokon már az árokba borultam, de végig tudtam csinálni. Szendvics, müzliszelet, meg asszem szőlőcukor volt amit ettünk, meg persze 3-4 L víz elfogyott, meleg volt eléggé.

Ha edzenék heti 100-200 km-eket (el kéne kezdeni tavasszal), mindenféle műkaja meg műital nélkül lenyomnék egyben akár 40-et egy kulacs vízzel, akár leszállás nélkül. Persze attól függ, mekkora a szintkülönbség, de normál erdei földúton, Mo-hoz viszonyítva közepes emelkedőkkel-lejtőkkel, simán.

2013. jan. 4. 23:41
 13/15 kiswazo válasza:
én 16 éves vagyok, és a barátommal megmásztok a Jánoshegyet, ő fixivel, én trackinggel. aznap összesen 90 km-t tekertem, nem vészes, a hőmérséklet ideális, bár lehetne még egy kicsit hidegebb... az fontos, hogy ne csak akkor tekerj, rövidebb, ráhúzós, illetve hosszabb, 60-70 km-es kényelmes tekeréssel gyakorolj, hogy szokja az állóképességed. nem attól fogod tudni letekerni, hogy minden szart megiszol, hanem attól, hogy fizikailag fel vagy készülve rá. a folyadékbevitel fontos, de szerintem egy másfélliteres ásványvíz (szigorúan mentes) vagy bolero is megfelelő, a powerrade amúgy kiváló! az étkezésről annyit, hogy előtte való nap jól bezabálsz, aznap laktató, de könnyű kajákat, legfőképp szendvicseket (zsömle + tömlős sajt az én választásom) egyél, mindíg csak annyit, hogy éppen ne legyél éhes. folyadékból vagy 3 litert meg fogsz inni, abból ihatsz, ameddig ki nem hányod, mindenki tudja, hogy mennyi folyadék kell neki. összehangolt tekerés legyen, a leglassabb mennyen elöl, a többiek utána, amint valaki fáradt, álljatok meg pihenni, enni. folntos, hogy ha megálltok, tiszta vízzel (csapvíz is jó :D) nedvesítsétek meg a fejeteket, pólótokat. a kutak erejét ne becsüld alá, ha tudsz, akkor abból igyál, ne nyakald le az összes powerrade-et (tudom, hogy úgyis azt fogsz vinni) már az elején, oszd be. érdemes az ilyen kutaknál tartani a pihenőt, városon belül minden kilóméteren, autópályán, főútvonalon szinte sehol nem találni, de a bicikliutak mellett úgy 10 km-enként szokott lenni. ennyit tudtam segíteni. remélem jót tekersz majd! :D
2013. jan. 21. 19:13
 14/15 anonim válasza:

Szerintem amiket felsoroltal cuccokon kivul inkabb arra kellene fektetned a hangsulyt, hogy sokkal tobbet es kemenyen edzel!!! Ha ez az eleted reszeve valik, mar nem kell kerdezned mivel keszulj, mert tudod mire van szuksege a szervezetednek!

En viz,viz, csoki hive vagyok:)

2013. ápr. 23. 03:50
 15/15 anonim ***** válasza:
én heti 100at tekertem eddig mióta bejöttek a jóidők, most kezdek formába lendülni, izotóniás ital és kész, abból is 1, max 2 liter inkább 2
2013. ápr. 23. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!