Ahol van kerékpárút de az úton nincs kinnt a kerékpározni tilos tábla lehet kerékpárral menni az úton?
de nem tudom miért akadsz ki azon hogy a gyalogos nem tér ki előled.
én ilyen esetben nem lassítanék és elnéznék oldalra,ne félj ha meglátja a gyalogos hogy nem figyelsz nem érdekel hogy ő ott sétál és nem is lassítasz úgy le húzódik hogy csak na.
te járművel vagy és gyorsabban haladsz mint ő,nem fog ő ott állni és várni hogy belé rohanj ne aggódj.
rendőrök ilyen esteket tényleg lesz arnak az igaz.
mondjuk nem is nagyon tudnák hogy kideríteni hogy ki lopta el szerintem,ez nem a miami helyszínelők hogy 40 fős csap kiérkezik helyszínelők meg minden aztán új lenyomatokat meg hajszálakat keresnek.
fateromnak,barátoknak már segítettek a rendőrök szóval azért vannak helyzetek mikor igenis jól jönnek.
Utolsó: igazad van de egy valamiben tévedsz, ha van kijelölve bicikli sáv-bicikli út és nincs indok ,ami miatt nem tudsz ráhajtani ,akkor azon kell menni.
A "kerékpárúton" című részből az első mondat a lényeg: [link]
KRESZ
54. § (11) Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.
----
Tehát ha van, a kerékpárúton kell közelekedni, kivéve, ha van az úttesten kerékpáros nyom. Ez "kerékpározni tilos" tábla nélkül is, alapból is így van.
----
14.§ k/2. (2) Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.
----
Tehát ha gyalog- és kerékpárút van kijelölve (nem sima kerékpárút!), és sok rajta a gyalogos, akkor lehet az úttesten is menni. A "kerékpározni tilos" tábla viszont az alapszabályt nyilván felülírja, tehát ha van kint ilyen tábla, akkor nem lehet.
----
21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
----
Tehát ha nincs járda, akkor a gyalogos köteles a kerékpárúton menni. Ebben az esetben viszont, bármilyen sok is a gyalogos, a 14.§ k/2.(2) értelmében a kerékpáros nem mehet át az autók közé. Arra ugyanis csak akkor van lehetőség, ha a bicikliút alapból "gyalog- és kerékpárút"-nak van minősítve táblával.
----
Én egyébként ki szoktam menni az országútra, ha a bringaút nagyon sz.r minőségű, de ez, mint a fentiekből látható, nem szabályos.
Nem anyázhanak a gyalogosok akerékpárúton csak ugye én éppen edzeni megyek arra, most az hogy 38-42km/hval elhajtok mellette kissé megnöveli az anyázás esélyét.
Ráadásul ez nem pest, alföld egyik eldugott zuga, kb 1 méter a kerékpárút és nem túlzok.
Amugy mélységesen köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok, összeszedtetek nekem egy csomó oldalt el tudtam őket olvasni, meggyőződhettem, és még véleményekkel is gazdagodtam.
Tényleg köszönöm!
Hát, elvileg akkor ott kell mennem, és csak 20km/hval mehetek mert a gyalogos forgalom is ott van.
Jobb lenne egy mountain bike.. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!