Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mitől kattog, amikor "erősebbe...

Mitől kattog, amikor "erősebben" hajtom a bicajt?

Figyelt kérdés

Merida Road Race Lite 901-em van, kb. 3 hetes, tehát szinte új, kb. 1000 km lehet benne, de valamiért, amikor kiállok a nyeregből, és úgy igazán elkezdem hajtani, valami kattog, tehát mintha a váltó váltana ilyen aprókat, de nemvalószínű, hogy ez, többször vittem szervizbe már váltót állítgatni, mert ugye kell egy kis idő, mire "beáll" egy szintre... de nemvalószínű, a hajtást is néztük a sráccal (szervizben), de az se annyira valószínű, pedál is kizárva, mivel most vettem új, SPD/SL pedált... mi lehet a gond? :S Lánc olajozva van rendesen, maga a bicaj szépen fut, szépen vált, egyedül "komolyabb" terhelésnél, kb. minden pedálfordulatnál hallható egy kis kattanás.

(Ez a jelenség már egy ideje fent áll, de akkor, ritkán fordult elő, most már kicsit gyakoribb.)

Csapágy... küllők?... Mégis mi lehet? Esetleg én vagyok nehéz a 65 kilómmal?

A váz S/M-es.

Előre is mindenkinek köszönöm.

2012. szept. 11. 21:38
 1/5 anonim ***** válasza:
Ilyenkor át szoktak váltani nehezebb tekerésbe és úgy nem szokott kattogni.
2012. szept. 11. 21:43
 2/5 anonim ***** válasza:

- hajtómű

- pedál

- lánc

Ugye ezek azok a hajtással összefüggő, mozgó alkatrészek, amelyek hangot adhatnak ki, és ahol a hajtás erősségével is összefüggés lehet (ellentétben mondjuk a küllők által adott zajokkal).

Ha a lánc adja ki a hangot (ütközve valamivel, ugorva stb.), akkor lehet, hogy azt vizuálisan is meg tudod állapítani menet közben, mereszd a szemedet.

Ha a lábfordulatnak mindig ugyanazon a pontján hallod a hangot, akkor valószínűleg a pedál a ludas, ha új, ha nem.

A hajtóművel egy új bringánál pedig aligha lehet probléma...

Lehet egyébként az is, hogy a kormány kattog, ha mindig kiállásnál hallod a hangot, amikor keményebben húzod ugye magad felé.

2012. szept. 11. 23:02
 3/5 anonim ***** válasza:
Lehet a monoblokk is.
2012. szept. 12. 21:38
 4/5 anonim ***** válasza:
Új pedál is kattoghat. Sőt, a cipő-pedál kapcsolat is kattoghat (és mondjuk azért nem mindig, mert gyengébb tekerésnél nem húzod, vagy nem pont olyan irányban húzod). Szerintem ne törődj vele, több energiát elvesz, hogy ezzel foglalkozol, mint maga a kattogás.
2012. szept. 13. 18:44
 5/5 A kérdező kommentje:
Meglett húzva szinte az összes csavar. Már jóval kevésbé, de néha-néha... nemtudom az okát, de amúgy igen,mivel funkcionalitás beli hiba nem származik belőle, annyira nem foglalkozok már vele. Mindenkinek köszi! Mentek a plusszok!
2012. szept. 14. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!