Mitől kattog, amikor "erősebben" hajtom a bicajt?
Merida Road Race Lite 901-em van, kb. 3 hetes, tehát szinte új, kb. 1000 km lehet benne, de valamiért, amikor kiállok a nyeregből, és úgy igazán elkezdem hajtani, valami kattog, tehát mintha a váltó váltana ilyen aprókat, de nemvalószínű, hogy ez, többször vittem szervizbe már váltót állítgatni, mert ugye kell egy kis idő, mire "beáll" egy szintre... de nemvalószínű, a hajtást is néztük a sráccal (szervizben), de az se annyira valószínű, pedál is kizárva, mivel most vettem új, SPD/SL pedált... mi lehet a gond? :S Lánc olajozva van rendesen, maga a bicaj szépen fut, szépen vált, egyedül "komolyabb" terhelésnél, kb. minden pedálfordulatnál hallható egy kis kattanás.
(Ez a jelenség már egy ideje fent áll, de akkor, ritkán fordult elő, most már kicsit gyakoribb.)
Csapágy... küllők?... Mégis mi lehet? Esetleg én vagyok nehéz a 65 kilómmal?
A váz S/M-es.
Előre is mindenkinek köszönöm.
- hajtómű
- pedál
- lánc
Ugye ezek azok a hajtással összefüggő, mozgó alkatrészek, amelyek hangot adhatnak ki, és ahol a hajtás erősségével is összefüggés lehet (ellentétben mondjuk a küllők által adott zajokkal).
Ha a lánc adja ki a hangot (ütközve valamivel, ugorva stb.), akkor lehet, hogy azt vizuálisan is meg tudod állapítani menet közben, mereszd a szemedet.
Ha a lábfordulatnak mindig ugyanazon a pontján hallod a hangot, akkor valószínűleg a pedál a ludas, ha új, ha nem.
A hajtóművel egy új bringánál pedig aligha lehet probléma...
Lehet egyébként az is, hogy a kormány kattog, ha mindig kiállásnál hallod a hangot, amikor keményebben húzod ugye magad felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!