Ki tudom cserélni a racsnit?
Át szeretném alakítani a bringámat egy gyorsabb bicajjá. Mivel nincs sok pénzem, ezért nem tudok újat venni. A hátsó racsnit ki lehet cserélni kisebbre akkor elvileg gyorsabban tudok vele menni. Most már sokszor van, hogy elfogy alattam a fokozat és nem tudok gyorsítani, pedig még bírnám.
Ha igen akkor szerintetek mennyibe kerül és kb mennyiért rakják be nekem bringaboltba?
Oké de az kb mennyibe kerül:)
Ahogy mondjátok valóban érdemesebb lehet kicserélni!
Én 45 ig mentem fel max:)
Az elsőn melyiket kell számolni? A legkisebbet, vagy a legnagyobbat? Ott ugye az a jó, ha kisebbről, a nagyobbra váltok míg a hátsónál, ha nagyobbról kisebbre
Nem ártana tudnod, hogy egyáltalán miket használsz, nekem caprine 30-om van, az 50-es is tutira kazettás, úgyhogy hiába álmodozol agycseréről :)
De szerintem a hajtóművet kell lecserélni 48 fogasra...
Cserélhetem-e a 42/32/22 hajtóművem nagytányérját 48-asra?
Sajnos nem. A legtöbb első váltó teljes kapacitása max. 22 fog, ami a nagytányér és kistányér közti fogszám különbséget jelenti. Ennél nagyobb eltérés esetén a lánc tekerés közben (alul vagy felül) hozzáér a váltó terelőlemezéhez, vagy egyszerűen nem is tud váltani a váltó. Ha mindenképp cserélni szeretnéd, akkor ezt az értéket is vedd figyelembe, és mindhárom tányért cseréld, és ellenőrizd, azt is, hogy a meglévő elsőváltód kompatibilis-e az új fogszámokkal!
Ezek alapján a váltót is le kellene cserélnem akkor még mindig jobban megéri?
Kicsit belezavarodtál. Ha marad a sima menetes agy, akkor valószínűleg 14-ről 13 fogúra fog csökkenni a leggyorsabb (legkisebb) fogaskerék, ami nem túl nagy sebességváltozás. Fűzni nem kell, az új racsni kb. 4000, ha magadnak szereled.
"Ezek alapján a váltót is le kellene cserélnem akkor még mindig jobban megéri?"
22-32-48-at szerintem nem sok váltó tud "végigváltani", tehát a váltócsere is hiábavaló (vagy legalábbis nehéz alkalmas váltót lelni). Ha nem valami nagyon menő hajtóműved van, akkor célszerűbb az egészet egyben lecserélni 28-38-48 fogúra (ilyet még nem csináltam, de tippem szerint max. arrébb kell rakni a váltót. Persze jó lenne egy tapasztaltabb vélemény.)
Még egy javaslat: számold megy, hányszor fordítod körbe a lábad maximális sebességnél percenként. Gyakorlással ez növelhető, a 120-at nem olyan nehéz elérni. Patentpedál sokat segít (de nem olcsó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!