Hi-tensile carbon steel?
A "high tensile" melyik online fordító szerint alacsonyan ötvözött? :) Akárhogy nézem is, inkább nagy szakítószilárdságú szerkezeti acél... :P Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, sima szénacél (Alacsonyan ötvözött, valóban)
Van egy régi muffolt országúti acélvázam, 1020-as acél, mint fentebb írtam. Gugli a barátom:
SAE 1020
Chemical composition: C=0.20%, Mn=0.45%, P=0.04% max, S=0.05% max
Property Value in metric unit Value in US unit
Density 7.872 *10³ kg/m³ 491.4 lb/ft³
Modulus of elasticity 200 GPa 29000 ksi
Thermal expansion (20 ºC) 11.9*10-6 ºCˉ¹ 6.61*10-6 in/(in* ºF)
Specific heat capacity 486 J/(kg*K) 0.116 BTU/(lb*ºF)
Thermal conductivity 51.9 W/(m*K) 360 BTU*in/(hr*ft²*ºF)
Electric resistivity 1.59*10-7 Ohm*m 1.59*10-5 Ohm*cm
Tensile strength (hot rolled) 380 MPa 55100 psi
Yield strength (hot rolled) 165 MPa 29700 psi
Elongation (hot rolled) 25 % 25 %
Hardness (hot rolled) 66 RB 66 RB
Tensile strength (cold drawn) 420 MPa 60900 psi
Yield strength (cold drawn) 205 MPa 50800 psi
Elongation (cold drawn) 15 % 15 %
Hardness (cold drawn) 73 RB 73 RB
Bocs ha megsértettelek. Bár a szóban forgó acélok anyagukban tényleg nem sokban különböznek amindennapokban használatosaktól, a megmunkálásuk azért valóban jóval precízebb.
De azért mégsem egy Reynolds 531. (Bár azt már nem gyártják, 631 van helyette.)
Különben meg hadd szélesedjen a kérdező látóköre. Ha már egyszer elkezdte érdekelni, miből van a bringája... :)
Üdv!
Sértődésről szó sincs,mindössze a tükörfordítás semmitmondó tényén túl a használhatóság lehetőségeit és korlátait magyarázó szókapcsolatot tartottam értelmesebbnek.Egy laikus számára a nagy szakítószilárdság(akár az érték feltüntetésével,akár nélküle) hangsúlyozása legfeljebb marketing-lőzung a pontos ok-okozat megértése nélkül.Magyarázatot,jelentésértelmezést kért a kolléga,azt igyekeztem nyújtani.
Magam is sajnálattal konstatáltam,hogy a Reynolds pár éve levette a termékpalettáról a csaknem nyolcvan éve gyártott 531-est.Sokan keresték,elsősorban hagyománytisztelet,kevesebben bizonyos tulajdonságai és ára miatt a belőle készült villákat.Kényelmes,rugalmas,bár kissé nehéz villákat,vázakat lehetett belőle készíteni,de csak a régi metódusokkal,mivel mangánötvözésű lévén,nem respektálta a TIG technológiát,ami manapság a legköltséghatékonyabb tömegtermelési módszer.Talán a custom építők növekvő érdeklődésére tekintettel újra gyártásba veszik(pillanatnyilag még nemleges választ kaptam...).Helyettesítése kompromisszumokkal megoldott.A 631-es (maradjunk a közérthetőbb kifejezésnél:)hőre keményedő ötvözet,melynek technikai paraméterei minden tekintetben jobbak a nagy múltú elődnél,ebből kifolyólag nem olyan "puha" és "hajlékony"(bocs'),de persze jóval drágább annál.Ha az utódlás kérdésében kellene nyilatkoznom,inkább az 525-ösre szavaznék.Mind mechanikai tulajdonságai alapanyagként,mind az alkalmazható eljárások,mind viselkedése kész vázként,valamint ára is inkább erre predesztinálja.Persze egy leszármazott mindig kicsit túlmutat felmenőin,így az 525-ös jobban alkalmazható a tömeggyártásban is.Talán kezdő vázépítőknek is érdemes ebből a csőből összeválogatott szettel kezdeni a szakmát.
Szívesen olvasnék tőled még ilyeneket :)
Szerintem páran vagyunk még így :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!