Hogyan kell a pedált leszerelni a biciklimről?
Hát egy fénykép sokat segítene, de általánosságban, ha műanyagpedálról, ha fémpedálról van szó :
Van egy kupak a pedál elején azt le kell venni, az alatt lesz található egy 6 lapfejű anya többnyire, de az is lehet, hogy 4 szögletes ez nem egységes sajnos.
A pedál belső hajtókar felöli részénél kell lenni egy hasonló ráfogatásra alkalmas kialakítású felfogató anya..
A kettő rögzíti kétoldalról a pedál "tengelyéhez" a pedál széleinél található csapágyakat.
Először a külső csapágyat kell kioperálni (ha ki lehet) , azután pediga belsőt a hajtókar felé kihúzni.
Van sok olyan pedál is amikbe a csapágy az alakjuknál fogva van belekényszerítve, és csak magávala pedállal együtt szedhető le, és cserélhető.
Sőt olyat is láttam már, ahol az egész pedál a hajtókarra rá volt préselve, sajtolva és csak hajtókarral együtt volt cserélhető.
az utolsó válasszoló írta jól az első a szétszedésére gondolt
de arra figyelj h ha leszeded a bal pedált akkor bal oldalra rakd vissza és nem árt pl gépzsírt bekenni a menetbe
Én is úgy szoktam leszedni, ahogy a 2. írta.
Épp a héten cseréltem pedált. Az előzőt is én tettem fel, nem zsíroztam (mért kéne?), mégis le tudtam venni.
Úgy szoktam, hogy ráteszem a villáskulcsot a pedál nyakára. Az ellentétes oldali hajtókart vagy pedált megmarkolom. Olyan szögben fogom meg a kettőt, hogy a legnagyobb erőt tudjam rá kifejteni. Tehát közel vízszintesen álljon a villáskulcs és az ellentétes hajtókar. Vagy inkább egy kicsit fölfelé V-alakban. Rátámaszkodok a kettőre egy-egy kézzel. Ha meg van szorulva, akkor kicsit "rugózok" rajta és megindul.
Ha így sem megy, akkor esetleg a pedál menetéhez fújnék egy kis csavarlazítót. Pár perc várakozás után megpróbálnám megint.
Ha még mindig nem megy, akkor elvinném szervizbe, ahol nagyobb gyakorlatuk van a megszorult pedálokról.
Múltkor épp néztem egy szerviz árlistát. Ha jól emlékszem valami pár száz forint munkadíjért cserélnek pedált. Ha nagyon nem bírsz vele, ennyit talán megér.
Valamit mindenki kifelejtett, srácok!
A bal oldali pedál tengelye BAL menetes, tehát éppen ellenkezőleg lehet kitekerni! Úgy lazul le, mintha rá akarnád húzni! Ha folyamatosan balra téped, csak még jobban rászorul!
A jobb oldali (lánctányér) pedál hagyományos jobbmenetes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!