Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért halt ki a v-fék (a...

Miért halt ki a v-fék (a hétköznapi vásárlók részére is)?

Figyelt kérdés

Én megértem, hogy az élsportban milyen jelentősége van az adagolhatóságnak, a precíziónak, a súrlódásból eredő hőhatás csökkentésének, vizes/saras körülmények közötti használhatóságnak, stb.. De ez a kerékpározó emberek összességének nagyon kis százalékának releváns valóban. Attól, hogy valaki naprakész, korszerű technológát vásárol, attól nem lesz eredményes élsportoló, még ha visszamondja érvelésként a marketingesek által megálmodott szempontokat.

Én nem érzem égető szükségességét, hogy egy több tíz(vagy akár száz) km-es túrán 45 km/h helyett 60 felett is ereszkedjek, ellenben azt igen, hogy egy zsebszerszámmal bármit meg tudjak szerelni...

Az igazi problémám, hogy szeretnék egy olyan geometriájú biciklit, mint pl az Author Ronin, de v-fékkel, de nem igazán találok hozzá vázat. De azért bosszant az is, hogy a gyártók a vásárlókra erőltetik az érdekeiket :)

nov. 21. 19:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%
Hja, a tárcsafék most nagy divat, a nélkül már sokan nem is akarnak bringát. A városimon v fék van és nem is lenne indokolt más, teljesen jól teszi a dolgát, könnyű, könnyen karbantartható. Közlekedésre, meg Szentendrére kigurulni egy évben 2x a családdal valóban teljesen felesleges a tárcsafék. Viszont a gravelem amikkel nagy túrákat megyek, tárcsás, és azon hasznos is. Sokat szintezek, tehát lefelé is sokat gurulok, hosszabb távokon is, olyankor bizony sokkal kényelmesebb, finomabban lehet adagolni a fékerőt, így sokkal biztonságosabbnak érzem az ereszkedést. Én szeretem, de valóban indokolatlanul ráteszik már minden biciklire.
nov. 21. 20:05
 2/13 anonim ***** válasza:
73%
Egyáltalán nem kell élsportolónak lenni hogy érezd a az előnyeit,ez jó nagy hülyeség. Persze városi gurulgatósra tök felelseges,de pl gravelen vagy montin hobbi sportolóként is ég és föld a különbség...vagy szerinted aki nem versenyzik az csak féket tökig húzva csorog le a hegyről?:D
nov. 21. 21:21
 3/13 anonim ***** válasza:
55%
Mert a tárcsafékkel jobban le lehet húzni a népet. Teljesen fölösleges önszopatás a bringák nagy részén.
nov. 21. 23:12
 4/13 anonim ***** válasza:
81%
Magyarázd már el kérlek hogy mi benne az önszopatás?
nov. 22. 13:12
 5/13 anonim ***** válasza:
84%
Én sem értem miért lenne önszopatás. Annyi hogy drága, szóval egy városi közlekedő bringára felesleges pénzkidobás. De amúgy sokkal jobb mint a v fék, és egy jó minőségű hidrós nem is karbantartás igényes, nem kell a bowdent állítgatni.... Az enyémben 5000 km van és még semmit nem kellett csinálni vele. Ellenben a v fékesben szintén ennyi km alatt már legalább 3x kellett bowdent és fékpofát cserélni, sőt egyszer még a hátsó féktestet is. Rendszeresen állítgatni kell hogy jól fogjon.
nov. 23. 09:31
 6/13 MGéza ***** válasza:
61%
Némileg pedig igaza van a 4-es válaszolónak, mert a silány minőségű, kínai noname vacak kerül rá az olcsó, 100k körüli 29-es montikra, mert arra tárcsaféket kell tenni mert anélkül nem minősül kerékpárnak és passz... Azokkal meg az alzás ki tudja hol gyártott meg egyéb áruházi hulladék gépekkel csak a baj van, az helyett kerülhetne rá egy normális patkó de az a baj hogyha az kerül rá, akkor abból is legolcsóbb műanyag féktestes. Igazából normális minőségű bovdenes vagy esetleg hidraulikus 200 de inkább 300k+ árazású gépeknél van csak, alatta meg a cumi, gravelnél 400k alatt a hidrot ki is zárhatjuk mert csak Shimano Sora szettre futja, az meg bovdenes fékkel kompatibilis.
nov. 23. 10:00
 7/13 anonim ***** válasza:
61%

5 vagyok

Mondjuk nekem grx szettem van, abbolt tudom kiindulni, az tényleg jó.

nov. 23. 10:18
 8/13 Alex Fly ***** válasza:
78%
Nem halt ki. A "közhasználatú" kerékpárok jelentős részén ma is az van. Nyilván divatkerékpárt csak tárcsafékkel lehet eladni, de ez nem jelenti a teljes kerékpárpiacot...
nov. 23. 21:10
 9/13 anonim ***** válasza:

A kerékpárpiac kis százalékát teszik ki azok amelyekkel ti járkáltok, azért kell azokat annyira reklámozni, hogy azokat vegyék... és azt hiszitek csak az a jó, és mindenkinek azt kell megvenni. Hát nem. Az a nagy büdös helyzet, hogy az embereknek nincs pénzük, de úgy kell tenni mintha lenne, ezért vesznek fentebb említett tárcsafékes vackokat, ahogy régebben az összteleszkópos tákolmányokat. Utána kiderül, hogy drága a javítgatása, beverik a tárcsát a biciklitárolóba, nyekereg össze-vissza. Sírnak, hogy így nem jó úgy nem jó, itt meg írják, hogy vegyen hidraulikusat. Az neki majdhogynem a fél bringa ára lesz, mert ugye egyszer már kifizette azt ami lekerül róla. De ugyanez van az oly divatos soklánckerekes hátsókerekekkel is. Megveszik mert csilivili, hűha, de minek? Alföldön! Mindegyik a legkisebb lánckereken fut örökké, hisz afölött semmit nem haladnak és nagy a csodálkozás, hogy a méregdrága tyúkbélvékonyságú lánc nem bír ki egy évet se. Nade hátul is van rugózás, nem lehet normálisan haladni vele sehol. Hegyre a büdös életbe nem mennek vele.

Nézzetek szét az utcán, centerek előtt, de ne pesten! Vidéken, ahol kerékpárral járnak, mert lópikulasemmi tömegközlekedés sincs, autót fenntartani sem éri meg, önkormányzat lehúz vastagon a parkolójeggyel. Tök sima Budapest, Koliken, Neuzer és társaik vannak, vagy a hollandból, németből behozott használtak. Ezeken kontrafék van, az agyváltósoknál is, vagy V-fék, néha görgős.

A V-fék a tárcsafék előítélete miatt esik ki az új bringák piacáról, kivéve a tényleg hétköznapi, boltba járós, utcai tárolóban hagyós közlekedéseseknél. Romárió és Ronaldó ha unatkozik mit fog elvinni, vagy szétbarmolni? Hát a tárcsafékest, ami sokkal jobban kelleti magát, mint a lesajnált V-fékes.

nov. 24. 18:49
 10/13 anonim ***** válasza:

Én inkább azt mondanám, hogy egy felsőpolcos V-fék sokkal jobb, mint egy gagyi bowdenes tárcsafék. De ettől még a tárcsa nem hülyeség: nedves körülmények között is ugyanúgy fog, jobban adagolható (még a bowdenes is) és könnyebb beállítani, a betétcseréről nem is beszélve.

De az is igaz, hogy leginkább a kinézete adja el: "profibbnak" néz ki tőle a bringa. Ugyanez igaz a "teleszkópokra" is, a gagyi rugós villák kb. csak dísznek vannak, de merev villával montit ma már lehetetlen eladni.

nov. 25. 18:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!