Váltóbowdennel kapcsolatban tudnátok segíteni alábbiakban?
1) Normális, ha (régi lenn a váltónál elszakadt) új huzalt behúzva, beszabályozva úgy tűnik, oké, de néhány km után még feszíteni kell rajta? Ez azt jelzi, már más is elhasználódott (pl. bowdenhüvely)?
2) Mivel legjobb/tilos kenni a hüvelyben mozgó szakaszt, ill. ahol lent a hajtócsapágyház alatt át vannak vetve egy pár vezetőhornyon (pl. műszerolaj, motorolaj, gépzsír, szilikonzsír)?
3) Milyen szerszámmal szabható le a huzal feleslege (otthoni olcsó csípőfogó nem viszi el, de videón láttam, hogy vki úgy levágja fogóval, mint olló a cérnát)?
1: Nem teljesen értem mi alapján kell feszíteni rajta. Alapból valamennyire laza kell hogy legyen az "nehezebb" fokozatokban
2:ne kenegesd semmivel
3:van erre célszerszám,bovden vagy kábelvágó talán de nem vagyok biztos a nevében.
#1, a huzalt a legkisebb lánckerék váltóállásnál megfeszítettem, közvetlen utána a váltókar jól is működött (középállásban a középső lánckerékre, két szélső állásban a legkisebb/legnagyobb lánckerékre vezette a láncot), de kevés biciklizés után ez kissé eltolódott, a nagy lánckerékre nehezen lehetett felváltani. Ezután feszítettem még rajta, jó lett, és most azóta is jó, nem mászott el.
Azt nem tudom, az ilyen elmászás oka lehet-e elhasználódás.
Nem elhasználódott,csak nem feszítetted meg rendesen a csavart ami tartja. Egyébként sokkal jobb ha épphogy feszesre húzod amikor a legkisebb lánckeréken van,és utána a váltókarnál lévő kis tekergetővel állítod be pontosan a feszességet.
Legalábbis hátsó váltónál,elsőt nem használok de gondolom ott is így van
1. Igen, normális. Nyúlik kicsit a bowden.
Új kerékpároknál is ez van.
3. bowden vágó fogó!
A legolcsóbbat vettem - annó 2000 forint volt kb - évi néhány vágásra az is bőven elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!