Váltókar, váltóbowden probléma. Mit rontottam el?
Hali! Egy régi országúti biciklire új váltót és váltókart tettem. A hátsó bowden bekötésénél kerültem bajba, mert a addig nem kezdett el váltani amíg a bowden és a bowdenkülső nem lett konkrétan pattanásig feszítve. Értsd, hogy kiugorjon a vázra rögzítőkből. Sosem jártam még így, mi lehet a baj?
Ezt most nem nagyon értem.
A bowdent és a házat egyben akarod végigvinni? aqkkor nagyon rövid a ház.
Hátul nagy ívben kéne tekerednie a váltó körül
a középagy alatt kell végigfutnia
És valahol kellene e gy támaszték, ahol a bowdenház váltókar felőli vége támaszkodik.
A gond az, hogy a bowdenház mindkét végét szilárdan rögzíteni kell a vázhoz, különben a bowdenhuzallal együtt elmozdul -és így nem fog működni.
Az egyik fele ugye alapból feltámaszkodik a váltóra -ezzel nincs gond. Innen egy ívben vezesd a láncvillához, hogy ne törjön meg, itt átfűzöd a vezetőszemeken -ahogy a képen is látszik. Mivel esetedben a bowden a láncvilla felső részén fut, így nem a hajtóműcsapágy alatt vezeted el, hanem felette -és itt a probléma. Az alsócsövön bowdenakasztó helyett vezetőszem van, ami nem tartja meg a végét, hanem simán átmegy rajta a bowdenház... Ez okozza a problémádat.
Neked egy bowdenház-ütköztető bilincs kell -esetleg némi sufnitununggal veszel egy filléres bowdenfeszítőcsavart (amilyet a váltónál és a fékeknél is találsz), ezt ráhúzod a bowdenház végére és így dugod a vezetőszembe; így a pereme nem engedi továbbcsúszni azt...
Hasonlóan az első váltó bowdenháza is levegőben lóg.
Én azt javasolnám, hogy szerezz be egy ilyet, de váltókarok nélkül, csak a bilincset a csapokkal:
És arra fel kell tenni egy-egy ilyet:
Ezt el kéne helyezni az alsó vázcsövön valahol a hajtómű előtt, odáig a váltókaroktól szabadon vinni a bowdent és onnan indítani a bowdenházakat.
Sajnos nem látni a fotókon, hogy az első váltódon van-e bowdenház ütközési pont, ha nincs, az első váltó bowdenjét inkább végig szabadon kéne elvinni, a váz aljára applikált ilyenen át:
Akkor a fentiekből viszont csak a hátsó váltóhoz fog kelleni a bilincs + bowdenütköző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!