Milyen típusú biciklivel lehet a legkevésbé leizzadni?
#17!
Örülök, hogy utána olvastál, így már nem csak én, hanem más is röhöghet azon, amikor ezt írtad: "márpedig a légellenállás a sebesség sokszoros hatványával emelkedik". :D
Ha korábban is ismerted volna a képleted, akkor azt írtad volna, hogy a sebesség négyzetével arányos...
Hogyan lett nálad a négyezes értékből hirtelen harmadik hatvány?
Teljesen elhanyagolható a statikus izommunka ebben az esetben.
Megértem, hogy te trekkinghez szoktál és elcsökevényesedett a felsőtested és se hát-, se kar-, se vállizmod nincs. De tudod, akik szoktak outzini, montizni, azoknak van és észre sem veszik, hogy meg kell tartaniuk magukat.
Mellesleg totál hülyeséget írtál a monti-trekking párhuzamról is. OK, montin - főleg a maiakon - nagyon nem outis tartással ülünk, de baromira nem is úgy, mint egy trekkinges.
Egy trekkinges 20 km/h-nál, egy montis 25 km/h-nál egy outis pedig (alsó fogásban) 30 km/h-nál ütközik falba. A légellenállás falába.
Vicces, hogy éppen azt mondod, hogy a trekkinggel azért nem lehet leizzadni, mert lassan mész bele, aztán írod a 13 km/h-s hülyeségeidet.
Értem, hogy te 13 km/h-val szeretsz menni a trekkingeddel, de addig én ugyanolyan kényelmesen megyek 25 km/h feletti sebességgel. :D
Nem csak a sokat fejtegetett aero pozíció a lényeg, hanem maga a kerékpár:
- Keskeny, nagy nyomású gumi, slic mintázattal, sokkal kisebb gördülés ellenállást eredményez.
- Kisebb önsúly, illetve a váz merevsége: Nyilván minél merevebb, annál jobban át lehet adni közvetlenül a hajtásnak az energiát.
- Rendesen karbantartott, olajozott, tisztított hatómű sokkal kisebb energiabefektetéssel hajtható, lényegesen kisebb a súrlódásból adódó energiaveszteség.
- A kerék, pontosabban a kerékagy típusa, milyensége, annak súrlódási ellenállása.
#23!
Elméletileg igaz, amit írsz, de amint tényezővé válik a légellenállás, ezek elhanyagolhatók lesznek. (Ha az extrém eseteken nem vesszük.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!