Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen típusú biciklivel...

Milyen típusú biciklivel lehet a legkevésbé leizzadni?

Figyelt kérdés
Igen, tudom az elektromossal :) de ezen kívül. Fixie? országúti? túra?
aug. 28. 13:19
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
53%

Teljesen mindegy a bringa.

Ha szélcsend van és dögmeleg, izzadsz mint a ló.

Ha szembeszél akkor is izzadsz mint a ló és nem haladsz.

Ha hátszél akkor könnyű tekerni és nem is izzadsz... kivéve, ha dögmeleg van és tűz rád a nap.

aug. 28. 23:22
 12/26 anonim ***** válasza:
61%

Ez sokban függ a terepviszonyoktól. Felfelé minden bringán megizzadsz. Ha aszfalton mászol, akkor az oúti jobb választás, ha terepen, akkor a monti. Ha vegyes a terep, akkor a cross trekking a megoldás.

De izzadni így is úgy is fogsz, hiszen az az aktív mozgás velejárója. Ha nem akarsz, akkor tényleg elektromost kell venni és még a felüljáróra felhajtáskor is turbó módban kell feltekerni.

aug. 29. 08:46
 13/26 anonim ***** válasza:
61%
Talán egy könnyű outit vagy fitnesst a legkönnyebb hajtani, viszonylag kis energibefektetéssel suhan.
aug. 29. 09:28
 14/26 anonim ***** válasza:
Amit a tévében nézel, miféle kérdés ez?
aug. 29. 09:35
 15/26 anonim ***** válasza:
Amelyik magától teker miközben a hátadon fekszel.
aug. 29. 12:39
 16/26 anonim ***** válasza:

#2!

Szépen kifejtetted, hogy trekkingen fog a legjobban leizzadni, mert ott legnagyobb a légellenállás. :)

aug. 30. 12:48
 17/26 anonim ***** válasza:
60%

#16 Szépen kifejtettem, neked kicsit bonyolult is volt, elvesztél a hatványozós résznél.

Aki nem akar leizzadni a bicajon, az nem fog erősen tekerni. Aki nem teker erősen, az nem fog gyorsan haladni. Aki nem halad gyorsan, azt a légellenállás nem fogja annyira visszafogni.

F = v^2 x cW x A x 1/2 ρ,

ahol

F légellenállás

v sebesség

cW légellenállási tényező

A homlokfelület

ρ sűrűség

Ha megvizsgálod a képletet, láthatod, hogy a legnagyobb változást az eredményben a sebesség fogja jelenteni, hiszen annak négyzetével nő a légellenállás. A légellenállás leküzdéséhez szükséges erő pedig a harmadik hatvánnyal növekszik.

Ezzel szemben a Cw érték (amit kerékpáron nagyban meghatároz a pozíció) csak egészen kis mértékben változik, hisz mérések szerint a trekking (MTB) pozíció (tehát nem szögegyenesen ülsz, hanem előrehajolva, de nem a kormányra bukva) Cw értéke 0,7-0,8 körül van, az országútis helyzetnek meg 0,5 - 0,7 körül.

Viszont a bedőlt pozíciót nehezebb tartani, nagyobb terhet rak a derékra, a karokra (márpedig akkor ez nagyobb izommunkát jelent, ami többlet energiafogyasztással és hőtermeléssel jár az izmok részéről, ez pedig izzadáshoz vezet). Cserébe a kis sebességnél nem is jelentős a légellenállásban a pozíció hatására jelentkező különbség. Tehát jót szenvedne hétrét görnyedve a semmiért.

De ha neked úgy jobb, akkor hajolj csak rá a bikaszarvra, és menj 13 km/h-val, mint öreganyám. Mert ő pl. soha nem izzadt le a bicajon, még ha a gázpalack rá volt akasztva, akkor sem, pedig nem volt a mama cseppet sem aero!

Viszont nem is ment 13-nál gyorsabban! :)

aug. 30. 13:23
 18/26 anonim ***** válasza:
61%

Na hát én a fizikához mindig tök hülye voltam. :(

De van egy "Ezeréves Sólyom", könnyű, aluvázas városi-túra bicajom, hát azon csak akkor izzadok le, ha közelítem a 30 km/órát, vagy ha erős szembeszél van (meg emelkedőnél és amikor állok a piros lámpáknál :( ), kb. 20-ig szinte magától gurul :) Szóval én az elektromosnak nem látnám értelmét.

aug. 30. 16:05
 19/26 anonim ***** válasza:
0%
Motorkerékpárral.
aug. 30. 18:25
 20/26 anonim ***** válasza:
Még mindig a vizibicikli a nyerő.
aug. 30. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!