Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen hangja van normális...

Milyen hangja van normális esetben?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy shimano agyat újracsapágyaztam. Új golyók, zsír kúnusz beállítás. Nem szoros és nem is lötyög. Beraktam a helyére, megpörgettem és olyan hang jön ki mintha a golyók kattognának. Nem volt semmi hiba a felületekben. Ez rendeltetés szerű hang ilyen agyaknál? Eddig csak iprai csapágyas agyam volt azért kérdezem. Előre is köszönöm a segítséget.
2024. jún. 24. 18:22
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

"teleszórni golyóval magát az alkatrészt és azon görgetni egy másikat"

Mert az ipari csapág az mi? Attól hogy nem látod a porvédő gyűrű miatt a goly... gördülőelemeket, még azok vannak benne. Látszik fogalmad sincs a csapágyakról.... sokkal több helyen alkalmaznak szerelhető csapágyat mint gondolnád. Attól hogy valamire rámondják hogy "ipari" még nem lesz mindenható. Sőt...

"teljesen mindegy hova rakja vissza"

Nem. A már összekopott alkatrészeket ugyanoda kell visszatenni.

2024. jún. 26. 06:42
 22/32 A kérdező kommentje:
Nem véletlen vettem konuszos ágyat iparis helyett. Nem bírja az ipari csapágy csak az egy irányú terhelést. Márpedig mivel oldal irányba is kap a kerék...
2024. jún. 26. 07:42
 23/32 anonim ***** válasza:

21# Én nem fogok személyeskedésbe belefolyni, ismeretlenül ítélkezni, hogy kinek miről van fogalma és miről nincs.

Rengetegféle csapágyat lehet kapni. Van amelyik a magas fordulatszámot bírja jobban, van amelyik a csavaró oldalirányú erőhatásokat, vagy ütéseket.

Létezik ezer és tízezer Ft-os csapágy is ugyanabban a méretben... Rajtad múlik, hogy milyet veszel.

2024. jún. 26. 13:55
 24/32 tothp ***** válasza:

22: Egészen pontosan a kónuszos agy csapágya úgynevezett "ferde hatásvonalú". Hasonlóképp működik, mint a kúpgörgős csapágy. A kétoldali csapágy egymást támasztja.

Az "ipari csapágyas"-nak nevezett agyakban általában egysoros mélyhornyú golyóscsapágyak vannak (hiába gördülőelemezünk, a golyóscsapágy a szakirodalomban is golyóscsapágy) amik nagyjából a névleges terhelés 30%-át képesek felvenni. Mivel ezeknek a névleges terhelhetősége sokkal nagyobb, mint ami egy bicikliben érheti őket, azért viszonylag sokat kibírnak. Más kérdés, hogyha kikotyogósodik, akkor kuka.

"Ipari csapágy"- Mitől ipari?

1: minden csapágy az "iparban" készül.

2: egészen biztos, hogy a (fillérb@szó).. bocsánat: költségérzékeny kerékpáriparban, nem a nagyteljesítményű, ipari alkalmazásoknak is megfelelő csapágyak kerülnek beépítésre.

Szóval sántít a megnevezés. Tehát ha valaki a "gördülőelemek"-en lovagol, azért nem ártana az "iparicsapágy" kifejezést is kritikusabban kezelnie.

2024. jún. 26. 16:28
 25/32 anonim ***** válasza:

Az iparicsapágy klasszikus bicikligyártós parasztvakítás, a dinamó párja, ami ugyebár generátor.

A gördülőelem pedig a csapágyboltban a golyók megnevezése a számlán.

2024. jún. 26. 19:14
 26/32 anonim ***** válasza:
Szerintem attól "ipari csapágyas" valami, hogy univerzális méretű és kialakítású csapágy megy bele, ami bárhol kapható, nem pedig egy sajátos szabványú, csak a bringás boltból, vagy a gyártótól beszerezhető egyedi kialakítású csapágy, mint például ami a Shimano integrált hajtóműveiben van.
2024. jún. 26. 19:43
 27/32 anonim ***** válasza:

zárt csapágy, mélyhornyú csapágy

hagyjuk már az iparicsapágyasdit

Sima négyszögtengelyes monoblokkba próbáltál már zárt csapágyat venni?

2024. jún. 26. 21:45
 28/32 anonim ***** válasza:

Aki nem tud beállítani egy kónuszos csapágyat az annyit is ér. Nem úgy kell mint ahogy Harry Potter hadakozik a dementorokkal, hanem finoman mintha lovat b..nál. 1/16 fordulatot (-nál is kisebbet) kell fordítani a kulcson.

Gyorszárasnál kicsit lógósra hagyod, de ezt már leírták.

2024. jún. 26. 21:58
 29/32 anonim ***** válasza:
tapogatni kell mint tóth a pálinkát
2024. jún. 26. 23:12
 30/32 A kérdező kommentje:
1 óra játék után ikerült jóra megcsinálni. Azóta 2-3 havonta takarítom és már pikk pakk megy.
dec. 9. 15:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!