Mennyire biztonságos kerékpározni országúton?
Az országúti kerékpározást értem ez alatt hobbi szinten.
Szerintem városban (kis város) nem veszélyes, de ha kimegyek az országútra azért az már nem veszélytelen.
Veszélyes. Sajnos egyre inkább az, ahogyan a közlekedők is felveszik az utcai harcos pózt.
Pár dolgot te is megtehetsz a veszély csökkentése érdekében.
-Megfelelően beállított, felszerelt, karbantartott, az alkatodnak megfelelő kerékpárt használsz.
-A kerékpárodat megtanulod készség szinten használni. Ismertem olyat, aki nem tudott hátranézni a biciklin, ha be akart fordulni.
-Ismered és betartod a KRESZ-t
-Körültekintően közlekedsz.
Mindez édeskevés ahhoz, hogy biztos ne legyen baj. De növeled a túlélés esélyeit.
A környékeden nyilván ismered, hogy melyik utakra lehet kimenni és melyiken van nagy forgalom. Az ismeretlen helyeken meg jó támpont a Strava heatmap, ami mutatja, hogy melyek a kedveltebb útvonalak és melyeket kerülik el a biciklisek.
Érdemes beszerezni egy Garmin radart és egy tükröt. Sokat ad a biztonsághoz, ha látod, hogy jönnek mögötted. Kis gyakorlattal azt is fel tudod majd mérni, hogy kikerül-e megfelelően vagy le kell húzódnod.
Én már kerülön a főutakat ahogy csak lehet. Hihetetlen mennyi idióta van.
Azon a kevés szakaszon ahol muszály felmennem, játszom a balf..szt. Kacsázom kicsit és betartok a bal vállammal, hogy ha mégis eszébe jutna sávon belül elkerülni, akkor jobbra még bőven van menekülési zónám.
Ha dudál akkor mosolyogva kedélyesen ingetegek neki mintha jó ismerősöm lenne. Meg még annyit szoktam utánnuk kiabálni, hogy "remélem anyád temetésére sietsz!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!