Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Az autósok benneteket se...

Az autósok benneteket se szoktak figyelembe venni, mintha ott se lennétek?

Figyelt kérdés

Fényes nappal, jó látási viszonyok között számtalanszor előfordult már, hogy az út jobb szélén lévő biciklisávban haladok és a jobb oldali utcába befordulni szándékozó autós úgy vág be elém, mintha én ott se lennék, megállok, ahogy tudok, mert ő most jön és befordul, nem érdekli majd valahogy elpárolgok...

A másik hogy szemből ugyanúgy nekem jobbra lévő utcába akar befordulni és bevág elém, nem adja meg az elsőbbséget, úgy gondolja, hogy majd én megállok ha ő jön.

A napokban meg a balra kanyarodó sávban feltorlódtak az autók. Az egyenesen haladni szándékozó kishölgy úgy gondolta, hogy ő nagyon ügyes lesz és jobbra a biciklisávban fogja kikerülni őket. Csak nem nézett a tükörbe, vagy csak nem érdekelte, hogy én ott jöttem mellette. Ha nem vészfékezek, indexelés nélkül felken a járdára.

Csak én fogom ki mindig az ilyen autósokat, vagy ez veletek is gyakran előfordul?

Érdekes, mert ha autóba ülök, mindig figyelek a bringásokra, motorosokra. Sőt, legtöbbször inkább lemondok a saját elsőbbségemről és előre engedem őket. Ti hogy tapasztaljátok?

2023. okt. 29. 15:01
 1/9 anonim ***** válasza:
57%

Velem ritkán fordul elő. De előfordul.

Ajánlom ezt a pdf-et áttanulmányozásra:

[link]

A felháborodásod jogos. Ugyanakkor itt te viszed a vásárra a bőrödet, ha életben akarsz maradni, akkor észnél kell lenned.

És persze feltételezem, hogy rossz látási viszonyok között megfelelő világítást használsz stb.

2023. okt. 29. 15:22
 2/9 anonim ***** válasza:
62%
Sajnos elég gyakoriak az ilyen esetek, legalábbis itt Budapesten. :(
2023. okt. 29. 16:34
 3/9 anonim ***** válasza:
39%
Amióta feltünő mezben tekerek és elöl-hátul nappal is vakító villogókat használok, töredékére csökkent az ilyen esetek száma. 1-2 hülye mindig van, de ha jól látszódik, hogy ott egy biciklis, akkor az autósok döntő többsége figyelni fog rád.
2023. okt. 29. 18:04
 4/9 anonim ***** válasza:
84%

Ó, rendszeresen megcsinálják.

Legyen bekapcsolt villogó lámpád és legyél láthatóan felöltözve. Azért jobb ha van küllőprizma is mint csak egy reflexsáv a gumin, mert az is mozog, a reflexfelület nem. Hiába nem kötelező, erősen ajánlott, ahogy a pedálprizma is. Abba nem hal bele senki, ha felrakja, de abba igen, ha nem látják és elütik.

A másik, amiről viszont te tehetsz, hogy soha, de soha ne menj a holtterében, mert nem fog látni. Rengetegen csinálják, nemhogy egy biciklis, egy autó is simán eltűnhet. Vagy maradj le, vagy előzd meg, vagy menj elé, de mellette, holtterében soha ne legyél! Defenzív vezetés. Ne legyél erőszakos.

Az elsőbbségről se mondjál le, ha neked van. Azért van. Ha pedig a sok idióta lemond az övéről, de neked táblád van, nem vagy köteles elfogadni. Egyszerűen nem tudják a kreszt és inkább bekamuzzák a jófejkedést, ami nem jófejkedés hanem egy nagyon nagyon rossz szokás.

2023. okt. 29. 19:38
 5/9 A kérdező kommentje:

Nem tegnap óta tekerek, se autózok. Autót 22 éve vezetek, nem csak városon belül két saroknyira, hanem nemzetközi szinten. Biciklizni kb 34-35 éve szoktam. Ez alatt egyetlen balesetem sem volt, semmilyen járművel. Sajnos sokszor kellett mások hülyeségét kivédenem, nem egyszer akartak már megtorpedózni, de midig volt olyan mázlim, hogy tudtam hova menekülni. Vezetéstechnikai tréningeken is rendszeresen veszek részt, a tapasztalatokat két keréken is tudom hasznosítani.

Tehát nem gondolom, hogy az én defenzitásommal lennének komoly hiányosságok.

A világítás, prizma nem teljesen értem, hogy jön ide... Igen, természetesen van küllőprizmám. Az elő és hátsó keréken is 2-2 db. két hónapja vettem új biciklit. Gyárilag nem volt rajta küllőprizma, csak reflexcsíkos gumi. Miután hazahoztam, a legelső volt, amit felszereltem rá. Elöl egy 800 Lumenes ledes akkus lámpám van, szerintem nem lehet nem észrevenni. Hátul is ledes, szerintem eléggé észrevehető. A "stroboszkóp" funkciót én mondjuk nem használom. Folyamatos fényre állítom, mert tudom mennyire zavaró, mikor sötétben leddel belevillogtatnak az ember retinájába. Inkább szerintem növeli a balesetveszélyt, mert vakít. Aki egy folyamatosan világító 800 lumenes fényforrást nem vesz észre, annak nem lenne szabad jogosítványt adni, mert komoly látássérülésben szenved.

A fenti eset, amit vázoltam, fényes nappal, déli órákban, verőfényes napsütésben történt. Ha felkapcsolom a lámpát és még több küllőprizma van a kerekeimen, akkor a tükörbe nézett volna az illető és nem akart volna felpasszírozni? Kötve hiszem!

2023. nov. 1. 08:55
 6/9 anonim ***** válasza:

Azért azzal a 800 lumenessel is lehet vakítani este, ha nem lefelé világít, hanem egyenesen előre, mint a b.arom nagymotorosoknál divat, akik azt hiszik akkor lehet őket látni, pedig pont hogy attól felmérhetetlenek.

Ami nagyon jó, ha a bringás előtt közvetlenül meg van világítva az út elöl és hátul is. Szinte a kerék alatt! Ekkor lehet autóból a legjobban felmérni hol vannak, "természetesen" olyan lámpát ami ezt jól tudja, nem gyártanak, mert minek ugye.

Nappal viszont más a sztori, ott egyértelműen le van tojva a bringás, én is számtalanzor tapasztalom, nagyon hasonló vezetési tapasztalatokkal, balesetmentesen szintén. Engem is szorított már le csuklós busz a megállójába rohanva, szintén kerültek már körbe, sőt ez rendszeresen megtörténik, ezek vagy szőke pitsák telekjáróban, vagy bmw-s majmok. Illetve ezek mellé felsorakoztak a rollerhuszárok is.

Viszont amióta határozottan behúzódok már jóval hamarabb, nem kerülnek körbe. Nagyon sokat segít ebben a tükör is.

2023. nov. 1. 17:07
 7/9 MGéza ***** válasza:
Bringával nem kell 50m távolságnál messzebb látni, a sebességed úgysem lesz akkora hogy legyen értelme, 10m/s sebességnél tartósan többet csak a profik tekernek ki magukból, vagy lejtőn haladsz gyorsabban. Az alattomos, eleve sötét úthibákat meg 300lumen fényerővel pont annyiról veszed észre, mint háromszor erősebbel. Nappal sokan villognak, csak kb semmi értelme, csak a vakok nem vesznek észre. Nekem kétféle van: Egy Elops ST920, ami elől-hátul bőven elég fényt ad és egy Cateye AMPP400-as. A fény koncentráltsága is sokat számít, van egy elvileg 300 lumenes kínaim is, ami viszont elégé szórja a fényt, így messze nem olyan hatékony mint a másik kettő.
2023. nov. 3. 16:12
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Ezek a ráírt "adatok" kivétel nélkül parasztvakítások.
2023. nov. 3. 19:09
 9/9 A kérdező kommentje:

"Az alattomos, eleve sötét úthibákat meg 300lumen fényerővel pont annyiról veszed észre, mint háromszor erősebbel."

Évek óta ugyanazon az útvonalon járok munkába. Csukott szemmel is ismerek minden úthibát.

Nekem egy Bikefun Glare 800-asom van évek óta. Tudom, hogy nem egy mai darab. Ma már biztos vannak ennél jobbak, újabbak. Az Aliexpress fillérekért tele van minden csodával. De nekem tökéletesen megfelel ez is. Fényerőben valóban nem kell ennél nagyobb, az akkuja is sokat bír, nincs rá panaszom. Hátul valamilyen Cateye van. Meg nem mondom most a pontos típusát.

Ahol biciklisávban lehet haladni, sík az út, viszonylag jó minőségű az aszfalt, simán megyek tartósan 35-38-40-nel. Egyáltalán nem kerül erőfeszítésbe.

2023. nov. 4. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!