Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen esetekben kell új...

Milyen esetekben kell új sisakot venni?

Figyelt kérdés

Ha nem bukok vele egyáltalán, akkor hány évente érdemes lecserélni?

Illetve egy bartáomtól azt hallottam, hogy akár csak ha leejtem, akkor is már újat kell venni. Én múltkor leejtettem otthon a parkettára, de azért azt erős túlzávnak érzem hogy e miatt vegyek is egy újat. :D

2023. jún. 22. 09:21
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
A sisak 275 g, én pedig 54 kiló vagyok. :)
2023. jún. 22. 13:27
 12/24 anonim ***** válasza:
Bocs, csak beírtam valami számot. :-) Akkor a fenti arány 54 kg / 0.275 kg = 196
2023. jún. 22. 14:11
 13/24 anonim ***** válasza:

A gyártók, forgalmazók és egyes oldalak, akiknek ezek fizetnek egy-egy cikkért, azt írják, hogy mindenképpen érdemes 3-5 évente cserélni, akkor is ha alig használtad, nem estél, stb. mert az anyag így meg úgy....

Míg non-profit cégek (pl. helmets.org) azt állítják, hogy többszáz, akár 26 éves sisakot is teszteltek és a használt, de nem sérült sisakok ugyanolyan jól teljesítettek a teszteken, mint az újak.

Elég fura ha egy anyag, aminek elvileg védenie kell, 3-5 év után csak az UV sugárzástól annyira meggyengül, hogy ki lehet dobni és új kell.

[link]

[link]

Összefoglalva: felesleges cserélni 3-5-7 évente ha legyeknél, darazsaknál erősebb behatás nem érte, de mivel egy sisak kb. 10-20ezer Ft, ezért ha az megnyugtat és nem viszi csődbe a családi kasszát, akkor akár ki is cserélheted 5 év után.

2023. jún. 22. 17:11
 14/24 A kérdező kommentje:
Mondjuk az tényleg gyanús, hogy a műanyag ami többezer év alatt bomlik le, 5 év után már ne legyen elég jó...
2023. jún. 22. 19:17
 15/24 Alex Fly ***** válasza:

@14: azért nem kell megvárni,amíg lebomlik...

És az is tény, hogy a környezeti hatások öregítik az anyagot -és a műanyagok jelentős része elég gyorsan öregszik. A hő, az ibolyántúli sugárzás, a nedvesség mind ilyen hatással van rán nyilván ha azt a 26 éves sisakot nem használták, hanem zárt, temperált helyen tárolták, akkor nem érték ilyen hatások.

2023. jún. 22. 20:03
 16/24 A kérdező kommentje:
Az enyém még csak 1 éves, szóval még pár évig elleszünk ha minden jól megy. :) Csak kíváncsi voltam.
2023. jún. 22. 21:30
 17/24 anonim ***** válasza:

Erősen kétlem, hogy 26 évig egy sisakot zárt helyen, védve tárolták, hogy majd aztán 26 év múlva le tudják tesztelni...

És nem 1db 26 éves sisakot teszteltek, hanem a sok, öreg sisak között volt 26 éves is. És mind használt volt, nem éveken át egy sötét páncélszekrényben őrzött:

In 2015 MEA Forensic reported on their extensive testing of used (but not crashed) bicycle helmets shows that the foam liners retain their performance over many years. Some of the helmets were as old as 26 years. They crash tested 675 helmets in their lab. Their analysis showed that there was no significant impact performance change with age.

2023. jún. 22. 22:05
 18/24 anonim ***** válasza:

Az UV káros hatásában az a legszebb, hogy az a bukó külső burkát érni, ami nem igazán ütéselnyelő rész. Tehát a lényeges részt nem is igazán éri fény.

De 5-6 év alatt a szivacsok tönkremennek és már nem is kapni pótszivacsot.

2023. jún. 23. 00:50
 19/24 Alex Fly ***** válasza:
Nem akarok vitatkozni; de annyit azéet megemlítenék, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalomban nem igazán vagyok meggyőzódve arról, hogy egy egyszerhasználatos fogyóeszközt az örökkévalóságnak terveznének...
2023. jún. 23. 12:04
 20/24 anonim ***** válasza:

Én meg kétlem, hogy ott tartana a technológia, hogy egy műanyagba bele tudnák tervezni, hogy mennyi ideig tartson, mikor kezdjen lebomlani, meggyengülni.

Régen egy wolfram szálat lehetett vékonyítani, egy TV-be bele lehet rakni egy csipet, ami "elrontja" a TV-t x idő után (az összeesküvés-hívők szerint van is bennük ilyen), stb., de egy darab, több rétegű műanyagnak nem lehet "megmondani", hogy x idő műlva essen darabjaira.

Mutass egyetlen embert fizikailag védő tárgyat, aminek konkrét szavatossági/lejárati ideje van. A páncélnak van? A golyóálló mellénynek van? Az építéseken hordott védősisaknak van?

Egyébként meg írtad, hogy "egyszer használatos", tehát nem kell az örökkévalóságnak tervezni (20 évre egyébként se gondolnám, hogy örökkévalóság lenne), újat vesznek az emberek azért, mert megunják, más színűt/formájút akarnak, mert kijönnek a gyártók új, jól hangzó technológiákkal (pl. MIPS a sisakoknál, smart, UHD, 4K, 8K, stb. a TV-knél, stb.), vagy egyszerűen elterjesztik mindenhol a gyártók, hogy 3-5 évente le kell cserélni a sisakokat, mert nem biztonságos, mert a hő és UV tönkreteszi annyira, hogy veszélyes lesz. És ki az, aki kockáztatja az életét? Inkább vesz 2-3 évente 20-40ezer Ft-ért egy, a gyártónak kb. 2000Ft-ba kerülő műanyagot, mert a régi már úgyse divatos, meg jó lenne más formájú/színű, stb., lásd fent.

2023. jún. 23. 13:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!