Milyen esetekben kell új sisakot venni?
Ha nem bukok vele egyáltalán, akkor hány évente érdemes lecserélni?
Illetve egy bartáomtól azt hallottam, hogy akár csak ha leejtem, akkor is már újat kell venni. Én múltkor leejtettem otthon a parkettára, de azért azt erős túlzávnak érzem hogy e miatt vegyek is egy újat. :D
2-3, de max 5 év alatt elöregszik annyira az anyaga, hogy már nem feltétlenül tudja ellátni a feladatát, ilyenkor illik kicserélni.
És ha 1-1,5 méterről kemény felületre ejted, akkor is minimum érdemes komolyan megfontoni a cserét. És nem arról van szó, hogy ha ettől megsérül,akkor nem sokat érne: a sisak egyszer használatos eszköz: ha felfog egy ütést, akkor teljesítette a feladatát -függetlenül attól,hogy az adott pillanatban éppen benne volt-e a fajed avagy nem...
5 Igen, én is valahogy így gondoltam.
6 Igen, de nyilván nagyobb a sisakot ért erőhatás, ha van benne fej. :)
Az erőhatás függ attól, hogy mekkora tömeg mozgását fékezi le a sisak.
Legyen az esés sebessége v, a zuhanó tárgy tömege m, és s úton (amennyire benyomódik a sisak) fékeződik le a mozgás. A mozgási energia E=m*v^2/2, amit F*s erőlökés csökkent le 0-ra: F*s=m*v^2/2. Az erőlökés egyenesen arányos a tömeggel.
A rugalmasság határáig rugalmas deformációval tudja csillapítani az ütést, ez nem okoz maradandó károsodást a sisakban. Ha rugalmassági határon túl már szerkezetileg sérül a sisak ami nem visszafordítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!