Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Van egy 16-18 éves MTB-m....

Van egy 16-18 éves MTB-m. Kicseréltem a kerekeket. A hátsó kerék új fogaskerék sorral jött(7). Valamiért képtelen vagyok normálisan beállítani a váltót. Az lehetséges, hogy közelebb vagy távolabb vannak a fogaskerekek egymáshoz?

Figyelt kérdés
2022. aug. 21. 13:35
 1/9 anonim ***** válasza:
6os váltód nem szereti a 7es sort , ezeket egyben szokás cserélni
2022. aug. 21. 13:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Azt elmulasztottam megemlíteni, hogy a váltó 7es.
2022. aug. 21. 15:13
 3/9 anonim ***** válasza:
ha egy kicsit is kapott a váltó az már elég hogy szar legyen a váltás
2022. aug. 21. 16:08
 4/9 anonim ***** válasza:
Mik a tünetek? A lánckerek kiosztása, fogszáma ugyanaz? Raktál fel új láncot is az új sorhoz? Ha sokat futott az előző, akkor úgy illene.
2022. aug. 21. 20:43
 5/9 anonim ***** válasza:

Ha újak a lánckerekek (lánkerék, nem fogaskerék!), a lánc meg a régi maradt az is okozhatja.

Ennyi infóból meg nem lehet konkrét diagnózis felállítani.

Minden alkatrészt a váltókarokzól a bowdeneken át a váltóig, hajtásig le kell takarítani alaposan, a kenézi helyeken kenni kell.

2022. aug. 21. 22:45
 6/9 A kérdező kommentje:

Elnézést ha nem megfelelő szavakat használok, nem vagyok nagy bringás... :-)

A tünetek

A lánc nehezen ugrik föl vagy le. Felfelé tudom erőltetni, de lefelé nem. Ha egyet akarok váltani lefelé akkor előszőr elkezd kerregni, aztán egy pár másodperc után leugrik. A lánc két éves, de nem sokat futott. Kentem mindenhol ahol csúszik, mozog, forog, pörög... bowdent ki nem húztam a házból, fecskendővel nyomtam be valamiféle kenőanyagot ami lánchoz van (Peaty's Link Lube) A régi és az új lánckerék szemre egyforma.

2022. aug. 22. 07:14
 7/9 Alex Fly ***** válasza:
2022. aug. 22. 13:58
 8/9 MGéza ***** válasza:

Sok hiba lehet. Nagyon valószínű, hogy váltóbeállítási gondod van, jó esetben. Sajna láncnyúlás is előfordulhat 2 éves láncnál, bőven. Vegyél egy láncnyúlásmérőt vagy vidd be egy boltba ahol szerviz is van, szerintem ingyen lemérik neked és ha már ott vagy és nem mersz magad beállításba fogni, akkor néhány ezresért elvégzik neked azt is.

A hetes válaszban lévő videót fusd át, meg ezt a srácot is nézd meg, talán kissé kevesebbet magyaráz, de totál kezdőnek teljesen érthetően:

https://www.youtube.com/watch?v=CAr-De8bALI

További lehetőségek:

Sajna, mondjuk egy Sram sor esélyes, hogy nem működik normálisan Shimano váltással vagy fordítva. Láncot is ugyanígy érdemes megnézni, milyen sorhoz mi az ajánlott, sokan sajna csak vesznek valamit hogy ok, ez olcsó, aztán jön a foguk szívása hogy trekking láncot vett mtb-hez például, ami szintén nem mindegy. Ezért kell tájékozódni vásárlás előtt, hogy a cuccot a gyártó mihez ajánlja.

2022. aug. 24. 10:09
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, linkeket.

Veszek egy láncot, nem oly' drága. Mire figyeljek?

(Shimano váltó, shimano lánckerék-sor)

A bicaj egyébként egy Fuji Discovery 1

2022. aug. 25. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!