Édemes egy 2012-es Deore XT hajtás szettet (3*9)lecserélni egy 1x11 vagy 1x12 sebességes Sram hajtásra?Xt a 2 váltó, a lánc, a fogaskoszorú. A hajtókar egyedül Deore...
" 24-es első tányért a hátsó nagyokkal, középsőt a közepesekkel, 48-as tányért meg a kicsikkel használod és minimális a keresztbe futás, láncnyírás. Persze, ha valakinek csak annyi esze van hogy a 24 fogas első tányérral levált a hátsó kis fogasokra, az meg is érdemli, hogy kinyírja a hajtóművét rövid távon. "
És szerinted az, aki megveszi élete első tescós, váltós (ne adj isten, első-hátsó váltós) bringáját, hogy kijárjon a piacra, ahol van egy "meredek" felhajtó, az ezt honnan tudja?? Arról sem lesz fogalma, hogy épp melyik, kisebb vagy nagyobb fogaskeréken van a lánc (hiszen nem lát tekerés közben maga alá), örülni fog, hogy valamerre tekergetheti a váltókart. Majd idővel kitapasztalja, jó esetben. De én pl. több olyan embert is ismerek, akinek váltós bringája van, közben soha nem is használta a váltót, mert kb. fogalma sincs róla.
Megnéztem, kb. 80-90 ezerből ki lehet hozni most is. Deore 5100 váltó, váltókar és lánckeréksor kb. 60000 Ft 2wheels.hu oldalon. Láncot szerintem ne shimanot vegyél, inkább Sram vagy KMC! Erre számolj mondjuk 10k-t! Egy jó narrow-wide tányér még 10-15k. Ebike.hu oldalon is találsz 10-15-ért pl. Sunracet, a2z-t vagy Funnt. A lyukosztásra figyelj, hogy egyezzen a tieddel! Shimano általában 104-es lyukkörű 4 furatos, de nem mindig. Arra is figyelj, hogy az új shimanoknál már nem szimmetrikus a lyukelosztás, nem kompatibilis a régi hajtókarokkal!
Egyébként én nagyon szeretem, két bringám is 1x11. Ha terepen használod, szerintem van értelme. Túrázós felhasználásra nem feltétlenül. Arra egy 3x9-es trekkingem van. Ott ráérek matatni a két váltókarral, és legalább fillerékért van hozzá mindent. Az összetelós montin viszont gyűlöltem a 2x10-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!