Le tudom-e cserélni 5 sebességes fogaskoszorúmat régi országúti bringámon?
Szia!
Többféle problémába ütközhetsz. Egyrészt a 7-8 sebességes racsnik szélesebbek, nem biztos, hogy befér.
Másrészt az 5 sebességes fogaskerekei vastagabb anyagúak. Ehhez vastagabb lánc tartozik, és elöl is vastagabbak a lánctányérok. A régi lánccal valószínű nem fog menni a 7-es vagy 8-as racsni, újfajta lánccal valószínűleg menni fog az első hajtómű.
Ha mégse, akkor lehet, hogy a fogastányérokat ki lehet rajta cserélni. Akár nagyobb fogszámút is tehetsz rá. Ha nem, akkor a hajtóművet kell, de az lehet, hogy ékes, amit nem kapsz, tehát a középcsapágyat is cseréled. A pedált át lehet rakni az újba.
Azt nem tudom, hogy ha elöl nagyobb fogszámú lesz az új hajtómű és hátul így megelégszel a 14-es fogszámmal, akkor az új menetes racsni kompatibilis-e a régi kerékkel.
Más: van itthon egy 11-18-as 7 sebességes kazettás fogassorom. Szerintem túl nagyok a lépések a fokozatok között, ezért neked nem ajánlom. (11-13-15-18-21-24-28 a kiosztás, jobb lenne szerintem a 11-13-15-17-20-23-28, mert a 15-18 lépés nagyon nagy, a másik végén kevésbé kellemetlen a 23-28 nagy lépése).
Röviden: nem éri meg
Azt tippelem, hogy egy régi "félverseny" biciklid van, ékes hajtóművel, krómozott 630-as felnivel. Ezen szinte mindent le kellene cserélni, ami elég jelentős összeg, amin már vehetsz egy olyan bringát, amit nem kell tuningolni.
Esetleg kicserélheted a nagytányért 52 fogasra (ha most nem az van).
De ha leírod a típusát, akkor lehet konkrétabb dolgokat javasolni.
Köszönöm szépen a válaszokat. Mindezek tudatában én is túl komplikáltnak látom a dolgot. Igen régi félverseny, régi klasszik krómos kerekekkel. Fel lett kicsit újítva és mostanában kezdett el foglalkoztatni ez a koszorú csere dolog, mert azt gondoltam talán viszonylag egyszerűen meg lehet oldani. Így valószínüleg megelégszek a jelenlegi helyzettel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!