Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Nehezen vált a hátsó váltóm,...

Nehezen vált a hátsó váltóm, mi lehet a gond?

Figyelt kérdés

Van egy országúti kerékpárom. Mivel eléggé elkopott rajta a hajtás, kicseréltem hátsó racsnit illetve láncot. Az első sorhoz nem tudtam alkatrészt szerezni, viszont elméletileg az nem olyan számottevő mint a hátsó. Először tökéletesen tette a dolgát, de egy ideje nagyon nehezen vált, van hogy 2-3 fokozatot kell váltanom hogy sort lépjen a lánc, van hogy nem akar váltani aztán hirtelen ugrik egyet. A váltót tisztítom és olajozom ahogy kell, így arra gondoltam a bowden feszesség okozza a problémát, mivel a hátsó sor néhány foggal eltér a gyári kiosztástól. Meg tudnám ezt valahogy oldani házilag, vagy adjam be inkább szervízbe? A kormányon van bowden feszesség állító csavar, de nem akar segíteni. A váltónál egyelőre nem mertem hozzányúlni a bowdent rögzítő csavarhoz.

Az alany egy Kelly Arc 10 2015, a váltó pedig shimano claris.

A segítő válaszokat előre is köszönöm.

2022. jún. 20. 20:54
 1/4 anonim ***** válasza:
Ha más kiosztású a sor, akkor meg kéne nézni, hogy megfelelő-e a hézag a lánckerekek és a váltógörgő között (végbeállító csavar, angolul B screw beállítás). Ha ez rendben, akkor valószínűleg szorul a bovden, cserére szorul.
2022. jún. 20. 22:01
 2/4 anonim ***** válasza:
Valószínűleg a bovden szorul, érdemes kicserélni, nem nagy összeg. Én a bovdenházat is kipucoltam, majd befújtam szilikon sprével, semmi baja azóta.
2022. jún. 20. 22:57
 3/4 MGéza ***** válasza:
Lánc baja is lehet. A sokat gondolkodó, nehezen ugró váltó nyúlásra is utalhat, mikor raktál fel újat? Az sem mindegy, hogy milyen sorhoz milyen láncot használsz, a claris egy outi váltó, trekking vagy mtb lánc túl széles lehet neki.
2022. jún. 21. 07:27
 4/4 anonim ***** válasza:

A helytelen bowdenfeszesség nem csinál olyant, hogy hirtelen ugrik. Ha a nagyobb lánckerekek felé váltasz, akkor amikor megfeszül a boweden és elkezdi húzni a váltót, akkor sem fog 2-3-at. ugrani, csak a váltókar állásához képest késik. Ha a kis lánckerekek felé váltasz, akkor nem te húzod a váltót, csak a kioldókarral engeded a váltó rugójának, hogy arréb húzza a váltót. Ha ezt nem megy neki, akkor annak akadálya van, esetleg a rugó gyenge. Ha túl feszes lenne a bowden, akkor nem ugrana 2-3-at, csak 1-et - se.

Nézd meg, hogy a váltó felső görgője nem ér-e bele a lánckerekekbe.

Tapasztalatom szerint nagyon sok hibás működést egy alapos tisztítás és kenés meg szokott oldani. Bowden, bowdenház, váltókar vizsgálata. Kösd le a váltóról a bowdent és nézd meg hogy hogyan mozog. Fogd az ujjaid közé, húzd (mint ahogy a váltó rugója is teszi), és kattogtasd a váltókart. Érezni fogod ahogy húzza, meg kell figyelni jól húzza-r, kioldókarra elengedi-e és te könnyen vissza tudod húzni a bowdent.

Váltó teljes szétszedés, kiáztatás, tisztítás, (nem csak annyiból áll egy tisztítás, hogy a látható részekről letöröljük a port) kézzel, bowden nélkül működéspróba, akadás keresése. Összerakás és próba lánc nélkül. Aztán lánccal - ami szintén teljesen kitakarítva, lekenve - vagy inkább egy új lánccal.

Egyszerre csak egy dolgot csinálj. Ha több mindent csinálsz akkor nem tudod melyik mozzanat javított, vagy rontott a helyzeten.

2022. jún. 23. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!