Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mennyivel nehezebb tekerni...

Mennyivel nehezebb tekerni egy 26-os MTB-ot, mint egy 28-as városit?

Figyelt kérdés
Érezhető a különbség, ha nem terepen, hegyen használnám? Nagyrészt aszfalton járok, de elég rossz minőségű utakon, plusz kavicsos részeken, néha földúton (tehát nem tipikus belváros). Eddig city bringám voltak, amin élmény a tekerés, szinte gurul magától, csak éppen kirázza a lelkem.:( Montival sokat veszítenék a megszokott "fürgeségből"?

2022. jún. 17. 18:09
 1/9 anonim ***** válasza:
Ezt nehéz szamszerűsiteni. Nagyobb a gördülöellenállás, tehát nem lesz olyan haladós...
2022. jún. 17. 18:49
 2/9 anonim ***** válasza:

A gumitól, és a hátsó kerékagytól függ milyen könnyen tudod tekerni.

Ha sima felületü gumit használsz, és jól felfújod, akkor könnyebben tudod hajtani. De pl nekem volt hagyományos menetes hátsóaggyal szerelt mtbm, meg van is, de azt nagyon nehéz hajtani a kazettásaimhoz képest.

2022. jún. 17. 18:50
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Sajnos nem sokat értek a kerékpárokhoz. Igaz, lassan fél évszázada bringázgatok (:( ), de csak városikat tekertem.

Azért gondoltam montira, mert a szélesebb, rücskösebb gumik talán jobban bírnák az említett útviszonyokat. Tehát a sima felületűre cseréléssel kb. ugyanott tartanék, mint most a cityvel.

2022. jún. 17. 19:00
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha már kazettás hátsóaggyal veszed, már azzal előrébb vagy. Gumiból van olyan ami aszfaltra is, meg terepre is jó. A közepe sima, a szélein meg bütykös. Én is ilyeneket használok vegyes úton.
2022. jún. 17. 19:22
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor ilyet keresek!
2022. jún. 17. 19:45
 6/9 TR75 ***** válasza:

CST Salvo vagy Continental Tour Ride jó ilyen célra (aszfalt és kemény földút).

Nem igaz, hogy minél keményebbre fújod a gumit, annál jobban halad. Ha kemény, minden egyenetlenségre "fel kell gördüljön", ami végső soron lassít. Ha a maximum alatt tartod a nyomást valamennyivel, akkor az egyenetlenség bemélyed a gumiba, kvázi "átgördül" a gumi rajta.

2022. jún. 17. 20:47
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Azt tapasztaltam, hogy full keményre fújt guminál jobban "pattogok" a nyeregben.:)

2022. jún. 17. 20:58
 8/9 TR75 ***** válasza:
100%
Igaz, bár a nyeregtől is függ. A Selle Monte Grappa Argo nyergemben én is pattogok. A Wittkop Medicusban nem.
2022. jún. 17. 21:22
 9/9 anonim ***** válasza:
2.2 gumi már elnyeli az úthibákat , 29mtb már haladni is lehet . minél merevebb egy bicikli és alkatrészei annál kevesebb a tekerési veszteség pl merev középrész . shinamo deore/xt felszerelt mzb már ónak mondható [link]
2022. jún. 18. 16:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!