Hogyan kell belsőt cserélni?
Akárhányszor defektem van, mindig szenvedés kicserélnem a belsőt. Mármint leszedni a gumit, illetve különösen visszatenni. Leszedéssel is gyakran szívok, de a visszatevés mindig hosszú szenvedés számomra.
Olvastam róla rengeteget, illetve néztem már egy rakás Youtube videót, de mindegyiknél magic van, azaz könnyedén leszedi, visszateszi, anélkül hogy bármi információt kapnék, hogy mitől jön le, megs vissza néhány egyszerű mozdulattal. Ezekből nem sikerült rájönnöm, mit csinálok rosszul.
Hogyan kellene rendesen leszedni, feltenni a gumit?
Konkrétan most 622-40 trekking gumikról, de korábban használtam ennél szélesebbet (talán 46 mm?) és keskenyebbet (Continental Contact II 622-37) is, azokkal is szenvedtem. Nem tudom a pontos típust, a mostanit a bringához adták.
De feleségem mountain bike gumijaival is szenvedtem (nem tudom a méretet, 26"-os kerék, olcsó, sok éves Neuzer MTB gyári gumija).
(És nyilván nem tubeless gumikról van szó, azokról hallottam, hogy csak úgy nem is tudnám feltenni.)
Konkrétan mi a legnehezebb neked??
Ha a szelepnél leereszted a belsőt, akkor a külsőt könnyedén "kibillented" a felniből. Gondolom, ilyen kis szerszámod biztosan van...
Ebből az egyiket egy ponton berakod, a másikkal meg végighúzod a felni mentén. Én középkorú nő vagyok, trekking bicajnál ez eddig nem jelentett problémát.
Ez nem annyira "magic" videó...
Amikor teszed fel a külsőt, az utolsó szakaszon egy kis folyékony szappannal kend meg a peremét, könnyebben bepattan a helyére. És tényleg használj gumileszedőt, némelyik drótperemes külső nagyon makacs tud lenni.
Én az utolsó szakaszon 2 leszedőt használok egymással szemben.
Ja, és még valami: a külső már fent lévő (túloldali) peremét próbáld meg a felni legmélyebb részére tolni, ezzel megkönnyíted a dolgod.
Ja a youtube videóban nem látszik, hogy mekkora erő kell az adott művelethez.
Látszólag a kamiongumit is úgy cserélik le mint amikor a kisgyerek összepattintja a legot.
A kerékpárgumi cseréhez is kell valamekkora erő.
Ne két ujjal simogasd, hanem tedd bele az effortot, vagy hogy mondják manapság :D
Ne légy már ilyen nyámnyila! :D
Vegyél normális gumiszerelő műanyagot!
Visszarakásnál pedig mehet rá egy kis szappanos víz a peremre.
Pro tipp: ereszd le a gumit szerelés előtt!!
3:
Már az egy ppnton berakom sem megy egyszerűen, de utána nem az van, mint pl. ezen a nagyon is magic videón, hogy könnyedén megy tovabb a másikkal, hanem minden mm-ért meg kell durván küzdenem, akkor is, ha 2-t sikerül beraknom, és a harmadikkal próbálok körbemenni. Olyan 5-10 centi után persze jön, de odáig nehezen jutok el.
De a visszatevés ennél sokkal nehezebben megy. Nyilván ott fordítva, az utolsó 5-10 centi megy nehezen, ezen a videón simán 2 laza mozdulattal rafeszítette, na ez semennyire sem megy, és a videóból ne. derül ki mit csinálok rosszul, mert ugyanezt csinálnám, de csak erőlködök, mert nem megy rá. Olyan is volt, hogy ennél a pontnál a szerszámmal lyukasztottam át a belsőt, de ha erre figyelek sem megy csak úgy rá, mint ebben a videóban, csak hosszabb erőlködés után.
4:
Köszi, megpróbálom a szappanos módszert, meg a többit, amit írtál.
5. Nyilván tusom, hogy a videókon nem látszik mekkora erővel csinálták, de igyekszek minél több erőt kifejteni, éa úgy is rengeteget szenvedek vele, míg sikerül. Legutóbb más balfas.zságom is volt, de mindig a gumu leszedés, és főleg a visszarakás megy legnehezebben.
6: leereszted rendesen a belsőt??? Én egy gyenge nő vagyok, de simán megcsinálom...
Milyen bicajról van szó? Valami spéci felni?
Fényképezd le a gumit és a felnit is légyszi. Milyen gumi pontosan?
Ezt a szenvedést nem tudom elképzelni.
És milyen szerelőműanyaggal csinálod?
Azért ennél bonyibb,minz hogy szappanos víz meg mitomén.
Bizony vannak gumik amik nem szeretnek felmenni a felnire. BMX-nél guminál volt olyat,hogy a gumi leszedő eltőrt a felrakásnál!
Persze lehet szidni,hogy műanyagszar,de valamiért MTB gumikkal nem volt problémája.
Ittnincs más mint hOgy erőt kell bele tenni. És amint lehet cserélni a gumit valami másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!