Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi a véleményetek a Shimanon...

Mi a véleményetek a Shimanon Click'R pedálrendszerről? Milyen padált/cipőt ajánlotok kezdőknek?

Figyelt kérdés
Hobbi kerékpáros vagyok, szeretnék a taposópedálról a patentpedálra áttérni. Van benne némi rizikó, mert cipőt és pedált is kell vennem a próbához. Viszont, sok jót olvastam róla, ezért felételezem, hogy én is szeretni fogom. Kérdés, hogy milyen rendszert vegyek. A duál/kombi pedálok kényszermegoldások, és mivel úgyis kell vennem cipőt is, ezért nem feltétlenül akarom megtartani a taposópedált. A neten utánanézve kezdőknek a Shimanon Click'R-t javasolnak, több előnyös tulajdonsága is van, és a cipőben járni is lehet. Tudjátok javasolni ezt a pedál/cipő rendszert? Vagy valamilyen másik megoldást javasoltok?

#pedál #patentpedál #Shimanon Click'R
2021. márc. 5. 19:16
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
elvileg az összes mtb cipőben lehet járni pont ez különbözteti meg az outitól(abban nem lehet járni..)
2021. márc. 5. 19:30
 2/20 anonim ***** válasza:
49%

nincs olyan hogy "biztonságos patentpedál"mindegyik ugyanúgy zár és old(a bizonyos dölésszög/bokaszög után

a feszítés(oldás-zárás) erejét tudod imbusszal a jobbikokon állítani...

2021. márc. 5. 19:35
 3/20 anonim ***** válasza:

Click'R-t még nem használtam, de úgy látom, hogy ez egy könnyebben és kisebb forgásra oldható SPD. Ami olvastam róla, az alapján ez egy "felpuhított" SPD.

A kérdés az, hogy eddig milyen cipőben tekertél és mennyit akarsz bringás cipőben sétálni.

Montis cipőkben lehet járni, főleg az olcsóbbakban (40e alatt), mert azok nem versenyzésre vannak kitalálva, tehát nem brutál merev a talpuk.

Én mindig megnyomkodom, meghajlítom a bringás cipőket, mert tudom, hogy milyen merevséget várok el. Még a hétköznapi, munkába járós cipőmtől is elvárok némi merevséget. Ha te eddig egy puhatalpú futócipőben tekertél, akkor neked nem hiszem, hogy bármelyik bringás cipő túl hajlékony lenne.

2021. márc. 5. 21:55
 4/20 anonim ***** válasza:
Szerintem elég, ha SM-SH56 stoplit veszel az SPD pedálhoz. Az egyik bringán nekem is kétoldalas van, PDT8000. Nagyon jó, de aport célú bringáimon már csak SPD van. Ez nem csak kiforgatva old, hanem hátrafelé is. Én estem is vele, és észrevétlenül kioldott. SPD miatt egyszer sem estem el, a legelején sem. Nekem egy olcsóbb mavic cipőm van. Járni jól lehet benne, akár nagyobb távot is, de még egyszer nem venném meg, mert sima fűzős, egy tépőzárral. Valami gyorszáras vagy csak tépőzáras cipő jobb lenne, mert állandóan beletapad a fűző a tépőzárba.
2021. márc. 6. 12:49
 5/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszotokat! Ezek szerint a Click'R rendszernek semmi érelme nincs, a hagyományos SPD is megteszi, nyilán be kell gyakorolni... Tudtok valami egyszerő, de megbízható, bevált SPD pedált ajánlani? Szerintem elég ha csak SPD van rajta.
2021. márc. 6. 20:13
 6/20 anonim ***** válasza:
Shimano PD-M520.
2021. márc. 6. 20:42
 7/20 anonim ***** válasza:

Nem hülyék a Shimanonál, biztosan van erre igény. (Bár néha kockáztatnak és mellényűlnak.)

Én felsétáltam az irodába a mélygarázsból az emeletre sima SPD-s cipőban.

Minden azon múlik, hogy a tekerés és a gyaloglás közül melyik a fontosabb.

2021. márc. 6. 21:27
 8/20 anonim ***** válasza:

Én Click'R-rel kezdtem az ismerkedést a patentpedálokkal. Közvetlenül SPD-re váltan taposóról nem akartam, féltem, hogy elesek, nem sikerül időben kioldani, stb. Állítható az erősség (ha jól tudom a sima SPD-nél is, de itt könnyebb a legkönnyebb fokozatból kioldani), kezdheted a leggyengébbel és fokozatosan, ahogyan belejössz, megszokod, állíthatod az erősséget.

Nincs igaza a 2esnek, hogy nincs biztonságos patentpedál és mindegyik ugyanúgy, ugyanolyan szögben nyit-zár. A Click'R-t pont a kezdőknek találták ki, azoknak, akik félnek SPD-re váltani. A Click'R eleve nem csak egy irányba (kifele) és nem csak nagy szögben old, hanem ki és be és kisebb szögnél is.

Persze majd jönnek a nagyon okos, nagyon tapasztalt SPD-sek, hogy akkor mi az értelme és ki az a hülye, aki nem tudja kioldani, meg ők még soha nem estek, stb... de pont azért találta ki ezt a Shimano, mert igény volt rá azoktól, akik váltani akartak patentre, de nem mertek.

Szóval én ajánlom ha most ismerkednél a patentpedállal. Nem az a lényege, hogy járni tudsz a cipőben, mert a cipő nem más, akármilyen SPD cipőt használhatsz, a pedál és a klipsz az, ami más (SH-56 a click'r-hez való ha jól emlékszem, mert nem csak egy irányba old).

2021. márc. 7. 12:46
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

#8!

Elméletben a sima SPD is old mindkét irányban, csak a szögtartomány miatt nem fér el a bokád a váztól.

Nem klipsz, hanem stopni a magyar neve. A klipsz más. Angolul a patentpedál rendszereket éppen clipless-nek hívják.

Egy karbon talpú cipőben nem lesz kényelmes a járás, mert nem tudod a talpadat gördíteni.

Az SPD mindig állítható. A kezdők éppen az a hibát követik el, hogy túl gyengére teszik, így nem tart. Van olyan típus, amelyiknél be sem lehet állítani normális erőt, annyira gyenge a rugója.

Valamint az SPD mechanikai kialákítás olyan, hogy gyengére állítva ki tudod tépni a lábadat belőle. Ilyen pl. az EggBeaternél nem fordulhat elő.

Click'R-t nem használtam, de értem a piaci igényt.

2021. márc. 7. 13:16
 10/20 anonim ***** válasza:
mindkettőnél fennáll az esélye hogy marha nagyot zakózol...
2021. márc. 7. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!