Ez így normális, hogy közel négy óra alatt, 65 km kerékpározással kicsit kevesebb kalóriát égettem el (1060 kcal), mint két óra alatt, 10 km-es sétával (1093 kcal)?
"számomra úgy tűnik, hogy gyaloglással hatékonyabb a kalóriaégetés, ami nem tűnik logikusnak."
Pedig lehet az. Már csak azért is, mert az energia-hatásfoka kb. 15-20%-a a bringán haladásnak.
Persze a dolog erősen tempófüggő.
Amíg olyan lassan mész a bringán, hogy a légellenállás nem játszik szinte semmi szerepet, addig szinte nulla kalóriaégetéssel haladsz.
Meg kell nyomni. Vagy gyorsan, sokat, vagy hegyes terepen.
A hegy nem viccel, nincs trükközés, x kiló x magasra az bizony mindig m*g*h energiát igényel, bringán is.
Amikor még versenyeztem országútin, 200 km sík bringa után voltam olyan fáradt, mint 24 km gyalogtúra után.
A kerékpár egy baromi jó hatásfokú közlekedő eszköz. Ennek megfelelően sokkal többet kell rajta nyüstölni magad, mintha mondjuk kocogásnál, ha ugyanannyi kalóriát le akarsz füstölni.
"Meg kell nyomni. Vagy gyorsan, sokat, vagy hegyes terepen."
Igen, igazad van, de közlekedésfüggő is a dolog, piros lámpa, szédelgő gyalogos, rolleres kerülgetése, elengedése, stb. Mondjuk mindig meg lehet tolni még egy kicsit, az is igaz, de nem vagyok versenyző, lassan 50 leszek és cipelek némi túlsúlyt is, zsírt és izmot egyaránt.
És igen, időközben én is olvasgattam a témában, a gyaloglás tényleg hatékony lehet, de akkor is furcsa. :D Három órát tekerek mint az állat, legalábbis úgy érzem, olyan éhesen megyek haza mint egy disznó, úgy érzem hogy leesik rólam a biciklisgatya, és égettem ezer kalóriát, ezzel szemben elmentem sétálni és plázázni, és ezzel is elégettem ezer kalóriát? :D Még jó hogy imádok tekerni. :D
"Mondjuk mindig meg lehet tolni még egy kicsit, az is igaz, de nem vagyok versenyző, lassan 50 leszek és cipelek némi túlsúlyt is, zsírt és izmot egyaránt."
Dettó. 47 vagyok és hiába kerékpárversenyeztem anno, most én sem vagyok éppenséggel villámgyors.
A hosszú zavartalan szakaszokon meg kell nyomni, akár interval-edzés jelleggel, két-három perc sprint, 5 perc laza pörgetés, váltogatva, ebből lenyomsz 30 km-t, nem csak az izzadtságot fogod veszíteni.
Vagy hegyi szerpentin felfelé.
"Három órát tekerek mint az állat, legalábbis úgy érzem, olyan éhesen megyek haza mint egy disznó, úgy érzem hogy leesik rólam a biciklisgatya, és égettem ezer kalóriát, ezzel szemben elmentem sétálni és plázázni, és ezzel is elégettem ezer kalóriát?"
Hát azért nem.
Ha a terhelés ugyanannyi ideig kb. ugyanazt a pulzust hozza ki belőled, akkor a kalóriaégetés is közel ugyanannyi lesz, akár bringa, akár kocogás. Hát a plazaséta maximum a limit nélküli bankkártyát kapott vásárló csajoknál vált ki sportpulzust. :D
"olyan éhesen megyek haza mint egy disznó"
Igen, itt van a neheze. A kerékpározás olyan jól átforgatja a vérkeringést és a véroxigénedet, hogy olyan étvágy-gyártó, mint az úszás.
Ilyenkor kell odafigyelni, alacsony kalóriatartalmú kajával tölteni fel a rendszert, a McRoyal menü extra ide nem jó.
:)
Én inkább tekerek akár éjszakába nyúlóan
is, hogy egy olyan 2000-3000kalória legalább meglegyen, mint hogy ne zabáljam be azt a(McRoyal helyett kézműves)burgert.
"A hosszú zavartalan szakaszokon meg kell nyomni, akár interval-edzés jelleggel"
Csináltam így is, Szilas patak partján vannak hosszú zavartalan szakaszok, ami része az 50 km-es körömnek, de a strava szerint ott is csak 862 kalóriát dobtam el. Életem leggyorsabb tempója volt, mert hétköznap délelőtt voltam, és sehol senki nem volt az utakon.
Hegyi "szerpentinen" is nyomtam, a Jánoshegyi úton, az a szakasz egy 37 km-es körnek a része, de akkor is csak 1015 kalória ment a levesbe.
85 km-es túrán, egy 30 km-es hegyi szakaszon, 700 m szinttel is csak 2262 kalória. Nem értem, pedig dagadt vagyok, a dagadtak tudnak égetni mert van miből. De valószínűleg az jár közel az igazsághoz, aki azt mondja, appokkal nem lehet pontosan mérni. Sőt, szerintem leginkább sehogyse. :D
Amúgy a súlyvesztésre nincsen panaszom, mert ezekkel a túrákkal letekertem magamról végül is 10 kilót, a kalóriák számlálásra azért van szükségem, mert nem szeretnék visszahízni. Nálam sajnos az nem működik, hogy keveset eszem, mert nagyon rosszul tűröm az éhséget.
"de a strava szerint ott is csak 862 kalóriát dobtam el"
Az a helyzet, hogy a Strava nem tudja, hogy te mennyire vagy edzett.
Simán lehet, hogy valósan sokkal több kalóriát dobtál el, teljesítmény-képességed csúcsán tekerve, mint ugyanitt egy ironman-edzett ember ezzel a tempóval fütyörészve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!