Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Megéri venni egy rövidebb...

Megéri venni egy rövidebb stucnit és szélesebb kormányt?

Figyelt kérdés

Ha hosszúnak találom a mostani kormányszárat, érdemes rövidebbet venni, ha igazából nem versenyzek, nagy távokat nem teszek meg, de néha azért szeretném terepen használni a bringát, és később amatőr versenyen indulni?

Jelenleg szerintem nehézkes kanyarodni, nagyon erős az egyenesfutása, ha gyorsabban akarnék kanyarodni, úgy érzem elesnék. Még aszfalton is. Múltkor poros földúton meg is csusszant az eleje, pedig nem rángattam meg nagyon... A gumi meg igencsak bütykös.

Arra gondoltam egy max. 50mm-es stucnit vennék és 10 centivel szélesebb kormányt. Csak a másik, sajnálom rá, markolatostól a 20-22 ezret... De olcsóbb meg nincs.

Ezért kérdem, megéri-e megvenni, látványos, érezhető lesz-e a javulás fordulás, stabilitás terén?

2020. szept. 3. 08:54
 1/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ha a hossz testhelyzet miatt gond, érdemes cserélni.

De ha kanyarodáskor érzed bizonytalannak a lovat, akkor inkább a villa utánfutás lehet túl nagy.

Döntött kanyarban kormánymozgatásra az emelgeti a bringát és ezzel a súlypontot, a bizonytalan érzést az szokta okozni.

2020. szept. 3. 13:35
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Poros úton minden csúszni fog. Még a gumi számít igazán a tapadásnál és a nyomás.

Ha jó a bringa hossza, akkor ne cserélj stucnit. Ha hosszú, ezért kényelmetlen, akkor cserélj!

2020. szept. 3. 13:37
 3/5 A kérdező kommentje:

Megdönteni is elég nehéz a bringát. Lehet én szoktam el tőle, de ez egy 29er...

És igen, szerintem kényelmetlen is ülnöm rajta, a testsúlyom rá kell nehézkedjem így a kormányra, ezáltal a csuklóm, ujjaim elállnak egy idő után. Ha a tenyerem csukló felőli részét teszem a kormányra jobb, de ha markolom, kényelmetlen.

2020. szept. 3. 15:50
 4/5 anonim ***** válasza:

Mekkora a stucni most? Nagy neked a váz, hosszúnak érzed a bringát?

Saját tapasztalatom alapján óvatosan kell bánni a stucni cserélgetéssel. Én felraktam a 70 mm-es helyett 35-öst, és a tesztkörön két esés lett belőle. Onnantól a bringa emelgette az elejét mászáskor, a kormány könnyebben kicsavarodott a kezemből a szikláson, és pont sokkal jobban csúszott kifelé az eleje, mert kisebb lett rajta a súly. Másnap raktam vissza a gyárit és adtam is el a rövidet. Egy jó bringán gyárilag elég jól megálmodják ezeket a dolgokat, így nem biztos, hogy érdemes azonnal drasztikusan belenyúlni. Bár az általam megélt problémákat valamelyest kompenzálhatja a széles kormány, de nem vagyok benne biztos, hogy boldog leszel az eredménnyel.

Amióta az új montikon rövid a stucni, sokan kicserélik a régebbi típusokon is, azt gondolva, hogy az a jó. Csakhogy közben sok egyéb dolog is megváltozott a geometriában. A reach nő, a fejcsövek meredeksége csökken, ami lassítja a kormányzást, és ezek megkívánják a rövidebb stucnit.

Én azt javasolnám, hogy haszált alkatrészekkel kísérletezz, így veszteség nélkül meg tudod úszni, ha nem válik be a dolog. Egy 100-as stucnit szerintem ne cserélj egyből 50-esre, mert 1-2 centi is sokat számít. Persze ha most 70-es van, akkor ki lehet próbálni.

2020. szept. 3. 16:00
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem csak arról van szó, hogy 26-os után átultés 29-esre?
2020. szept. 3. 17:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!